Rayiç bedel nedir? Gayrimenkul rayiç bedeli nasıl belirlenir?
Gayrimenkulun alım satım değeri o gayrimenkulun rayiç bedelidir. Rayiç kelime anlamı olarakta değr, fiyat anlamı taşıyor. Pazar değeri olarak da adlandırılan rayiç bedel değeri aslında piyasada oluşan değer ve emlak vergisini esas alan değer olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Emlak vergisi rayiç bedeli belirlenirken mülkün minimum değeri hesaplanıyor ve emlak vergisi hesaplamaları da söz konusu rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunyor. Esas rayiç bedel genellikle piyasa değerinin altında kalan bir rakam olur.

Bir gayrimenkulun rayiç bedelin belirlenmesinde güncel piyasa koşulları ile birlikte önemli olan unsurlar ise şunlar;

-Arz – talep dengeleri
-Gayrimenkulun bulunduğu semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak vs...
-Doğal ve mimari özellikler
-Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri,
-Eğitim merkezleri,
-Merkezi lokasyon,
-Bölgede yaşayan nüfusun sosyo ekonomik durumu
-Deprem bölgesinde olup olmadığı
-Mülkün ulaşım olanakları

Gayrimenkulun bulunduğu semtte yapılaşma oranı artıyorsa ve kentleşme yüksek seviyedeyse rayiç bedelinde artış görülür. Ülkedeki ekonomik durum ve genel piyasadaki canlılık da emlak rayiç bedelini etkileyen etmenlerdir.

Tuğba GÜLTEN
/ EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181