Rayiç bedel nedir hakkında bilgi?
Rayiç bedel nedir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; bir taşınmazın günümüz piyasası göz önünde bulundurularak alım satımı diyebiliriz.

Rayiç bedel nedir hakkında bilgi şu şekilde; Pazar değeri olarak da bilinin rayiç bedel gayrimenkulün alım-satım değerini gösterir. Rayiç bedel taşınmazın ili, ilçesi, mahallesi, manzarası, ulaşımı, büyüklüğü, sosyal alanları, şehre uzaklığı gibi bir çok konuya göre değişiklik göstermektedir.

Güncel piyasa koşullarına göre belirlenen rayiç bedel değer ve emlak vergisini esas alan değer olmak üzere ikiye ayrılır. Taşınmazın minimum değerinin hesaplandığı ve  genelde piyasa değerinin altındaolduğu bedele emlak vergisi rayiç bedeli denilmekredir.

Maliye Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen değerlendirme kararı sonrasında valilik tarafından atanan komisyon rayiç beledi belirler. Rayiç bedel belirlenirken aynı konum ve özelliklerde bulunan en az 3 adet taşınmazın metrekaresi ve rayiç bedellerinin bilinmesi gerekir. Konut veya binalarda arsa ve arazilerden farklı olarak hesaplama yapılırken yapının yıpranma payıda eklenir. Yıpranma payı, yapının tamamlandığı tarih ile satış tarihi arasında geçen süre bir yıldan fazla ise yüzde 2 oranında rayiç bedelden düşülür.

Alınacak ya da satılacak taşınmazın rayiç bedeli bağlı olduğu belediye tarafından öğrenilebilir. Metrekare başına düşen rayiç bedel, aynı özellikteki 3 evin rayiç bedelinin toplamının bu 3 evin metrekare toplamına bölerek bulunur. Metrekare başına düşen rayiç bedelini satışı yapılacak evin metrekaresi ile çarparak evin esas rayiç değeri bulunmuş olur.

Rayiç bedel nedir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181