Riskli yapı tespiti nasıl yapılır!
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşüm sürecinde apartman veya siteler için riskli yapı tespitinin nasıl olduğunu anlattı.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kuruluşlar taşınmaza gelerek, riskli yapı tespiti yapar.
- Engel olunursa, Bakanlık'tan alınacak yazı ve kolluk kuvvetleriyle tespit yapılır.
- Tespitten sonra yaklaşık 2 ay sonunda rapor, ilçe belediyelerine bildirilir.
- Üçe belediyesi, raporu ilgili tapu sicil müdürlüğüne gönderir. Tapu, tüm maliklerin beyanlar hanesine 'riskli yapı şerhi' işler.
- Tapu Sicil Müdürlüğü, riskli yapı yazılarını tüm maliklerin adreslerine gönderir ve 15 günlük itiraz süresi başlar.
- 15 günlük sürede itiraz olmazsa riskli yapı kesinleşir.
- Maliklerden herhangi biri bu sürede itiraz ederse, itiraz Bakanlık itiraz Komisyonu'na gönderilir. 2 veya 4 aylık sürede bu itiraz görüşülür.
- Bir parselde birden fazla blok olabilir. Bu durumda blokların her birine tespit yapılması zorunludur. Bu bloklardan biri riskli çıkmazsa, bloğun uygulama bütünlüğüne bakılır. Bütünlüğü bozuyorsa, Bakanlık II Müdürlüğü'ne taleple bloğun da riskli yapı gibi değerlendirilmesi mümkün olur.

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181