Sit alanı ne demek?
Birçok kez karşımıza çıkan ve ne olduğunu merak ettiğimiz sit alanı ne demek sorusunun detaylarını sizler için araştırdık.

Sit alanı ne demek sorusunun detayları şu şekilde;
Sit alanı, devlet tarafından kamu yararına koruma altına alınan ve bu alanlarda yapılaşmaya ve değişime izin verilmeyen alanları denir. Kültür mirasının korunması açısından sit alanlarının büyük bir önemi vardır. Sit alanları amacına ve niteliğine sınıflandırılır ve bu sınıflar kendi içerisinde derecelendirilir.

Sit alanları 4 gruba ve 3 seviyeye ayrılır. 1. derece, 2. derece ve 3. derece diye sevilere ayrılan sit alanı çeşitleri şu şekilde;
- Doğal sit alanları
- Arkeolojik sit alanları
- Kentsel sit alanları
- Tarihi sit alanları  

Doğal sit alanları 
Tarih öncesi olan veya tarihi dönemlere ait olan nadir yerlerin korunması sonucu oluşan doğal sit alanları 3 dereceye ayırılır. 
- 1. derece doğal sit alanları evrensel değere sahip ve enden bulunan alanlardır. 
- 2. derece doğal sit alanları kamu yararı gözetilerek koruma altına alınan ve doğal yapının bozulmaması adına koruma altına alınan kullanıma açık alanlardır.
- 3. derece doğal sit alanları ise yine doğal yapının bozulmaması için koruma altına alınan fakat bölgenin potansiyeli bakımından konut kullanımına açılabilme imkanı olan alanlara denir.

Arkeolojik sit alanları  
Doğal sit alanları gibi arkeolojik sit alanları 3 sınıfa yani dereceye ayrılır.
- 1. derece arkeolajik sit alanları bilimsel açıdan korunması önemli olan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan alanlara denir.
- 2. derece arkeolajik sit alanları koruma kurulu tarafından koruma ve kullanma koşulları belirlenen alanlara denilmektedir.
- 3. derece arkeolajik sit alanları ise yeni düzenlemelerin yapılabileceği alanlardır.

Kentsel sit alanı
Tarih öncesinden günümüze kadar korunmuş olan kurulduğu dönemin mimari, ekonomik gibi özelliklerini taşıyan alanlara denir. 

Tarihi sit alanları
Son olarak tarihi sit alanları da milli ve askeri harp tarihi açısından önemli olan ve doğal yapısı bozulmadan korunması gereken alanlara denir.

Sit alanı ne demek sorusunun detaylarını sizler için derledik. Sit alanı nedir ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
osman öztürk 3 yıl önce

3. derece sit alanında 330 m2 arsam var içinde ruhsatlı evim var fakat eski yapı yıkıp yeni çelik konstrüksiyon ev yapabilir miyim

Avatar
AFİFE beşol 1 yıl önce

2 derece sit alanı arsa ve taş evim var bu evi satabilir miyim yada yıktırıp yeniden yaptıra bilirmiyim

Avatar
Ahmet. 9 ay önce

3.sit.alani.yiktim.yeniden.3.dukkan.yaptim..işyerine.ruhsat.vermiyor.belediye.ne.yapabilirim..yardimci.olabilirmisiniz

banner182

banner181