Taşınır mal ve taşınmaz mal nedir?
Gayrimenkul yatırımcılarının sıklıkla yatırım aracı olarak kullandıkları taşınır ve taşınmaz mal kavramları birbirlerinden farklı anlamlara gelmektedir. Peki taşınır mal ve taşınmaz mal nedir?

Taşınır mal nedir?
Menkul inşaat olarak da adlandırılan taşınır mal, belirli bir arsa üzerine yapılan ancak o arsa üzerinde kalıcı olmayan mallara verilen addır. Örnek olarak baraka, çardak, kulübe şeklindeki yapıların verilebileceği taşınır mallar tapu kütüğüne işlenmezler. Hafif yapı olma özelliği bulunan taşınır mallar kapsamına giren her yapı inşaat olarak ifade edilir. Bu kapsamda elektrik direkleri ve demiryolları da inşaat olarak tanımlanmaktadır. Yapılış amacı ne olursa olsun bozulmadan taşınan her mala taşınır mal denir. Başka yerde imal edilip taşınmaza monte edilen büfe ve barakalar da taşınır mallara örnek olarak gösterilebilir.

Taşınmaz mal nedir?
Bir diğer adı gayrimenkul olan taşınmaz mallar bina, arazi, konut gibi mülklere verilen addır. Anlam olarak yerinde sabit duran ve bulunduğu yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan malları karşılayan taşınmaz mallar için tapu şartı aranır. 

Tescil edilmesi gereken taşınmaz malların mülkiyet kazanma işlemi de tescille mümkün olur. Taşınmaz mal tescili, kadastro gören bölgelerde tapu sicilinde, kadastro görmeyen yerlerde ise zabıt defterlerinde yer alır.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ömer 5 yıl önce

3 kişi 1yil önce arsa aldık benim 20yillik evim var YKB aldım diğer kişiler evimi alma

Avatar
Ömer 5 yıl önce

3 kişi 1yil önce arsa aldık benim 20yillik evim var YKB aldım diğer kişiler evimi alma

banner182

banner181