Türk alıcı için güvenlik fiyat kadar önemli!
ING Bank tarafından 15 ülkede gerçekleştirilen ve konut fiyatlarındaki beklentileri belirlemeyi hedefleyen ‘Konut Fiyatları ve Krediler Araştırması-2015’ sonuçlarına göre Avrupa’da ev alırken dikkat edilen unsurların en başında evin fiyatı gelirken, Türkiye’de evin çevresinin güvenli olması da evin fiyatı ile eşdeğer öneme sahip. 

Ev almak bir yatırım
Avrupa genelinde araştırmaya katılanların yüzde 46’sı ev almayı tamamen bir yatırım olarak görüyor. Bu görüş, 35 yaş altındaki Avrupalıların yarısında kabul görüyor. Türkiye’de ise yüzde 79 ile her 5 kişiden 4'ü ev almayı yatırım olarak görüyor. Bu görüşe en az katılan ülkeler ise yüzde 30 ile Almanya, yüzde 32 ile de Avustralya.

Avrupa’da ev sahiplerinin yüzde 86’sı, finansal açıdan, kiralamak yerine bir mülk sahibi olmanın daha iyi olduğunu düşünüyor. Kiracıların ise yüzde 72’si bu görüşe katılıyor. Türkiye’de, ev sahiplerinin yüzde 87’si mülk sahibi olmanın finansal açıdan daha iyi olduğunu düşünüyor. Bu oran kiracılar arasında yüzde 84.

Araştırmada ortaya çıkan bir veriye göre ise, ev alabilmek için önemli görülen faktörler arasında "kenarda birikiminin olması" Türkiye'de yaşayanlar için Avrupa genelindeki kadar önemli bir kriter değil. Türkler için ev almaya karar verme aşamasında en çok etkili olan üç unsur; hane geliri, ev fiyatları ve kredi faiz oranları olarak sıralanıyor. Avrupa genelinde ise ev almak için hane geliri ve ev fiyatlarının ardından 3. sırada birikime sahip olma önemli görülüyor.

Ev almak için en önemli kriter evin fiyatı
Avrupa’da ev alırken dikkat edilen unsurların en başında evin fiyatı geliyor. Türkiye’de evin çevresinin güvenli olması da evin fiyat ile eşdeğer öneme sahip. Türkiye’de ulaşım imkanlarının iyi olması da ev alırken dikkat edilen kriterlerde ilk üç sırada yer alıyor. Buna karşılık Avrupa’da evin fiyatı ile birlikte, evin bulunduğu yerin güvenliği ve evin büyüklüğü, ev alırken göz önünde bulundurulan en önemli unsurlar olarak görülüyor. Almanya, Avusturya ve Lüksemburg’da ise evin çevresinin güvenliğine en az dikkate alınan unsurlar arasında yer alıyor.



Son olarak, Türkiye’de haneler evlerinin içini yenileme imkanı bulduklarında ilk olarak mutfaklarını yenileyerek işe başlıyor. Sonrasında, sırasıyla “ısı yalıtımı”, “akıllı ev donanımı” ve “güneş enerjisi paneli” kurulumları yaptırmak ve “banyolarını yenilemek” istiyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181