Türkiye İMSAD Ekim 2020 sektör raporu yayınlandı!

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Ekim 2020 Sektör Raporu’na göre, inşaat malzemesi sanayisi üçüncü çeyrekte, sanayi üretimi, ihracat ve yurtiçi satış verileri itibarıyla hızlı bir geri dönüş yaptı. Covid-19 salgını nedeniyle ikinci çeyrekte meydana gelen daralmanın ardından üçüncü çeyrekte, inşaat malzemesi sanayi üretiminde yüzde 14,2 oranında hızlı bir büyüme ve 5,51 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleşti. Hem iç hem de dış talepte kuvvetli bir genişlemenin olduğu üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde bir toparlanma yaşandı.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Ekim 2020 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı:İnşaat malzemesi sanayisi 2019 yılında inşaat sektöründeki daralma nedeniyle sıkıntılı bir yıl geçirdi. İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2019 yılının ilk yarısındaki daralma sonrası üçüncü çeyrekte yüzde 11,5 küçüldü, son çeyrekte yüzde 0,1 artış gösterdi. İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2020 yılının ilk çeyrek döneminde ise yüzde 8 büyüdü. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle ikinci çeyrekte üretimde bu kez yüzde 8 daralma gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte ise inşaat malzemeleri sanayi üretiminde yüzde 14,2 ile hızlı bir büyüme yaşandı. Hem iç talep hem de dış talepte kuvvetli bir genişleme oldu.

Üçüncü çeyrekte önemli ihracat artışı gerçekleşti

İnşaat malzemesi ihracatı Covid-19 salgınının olumsuz etkileri ile 2020 yılının ilk çeyreğinde zayıfladı ve 5,08 milyar dolara geriledi. İhracatta esas etki yılın ikinci çeyreğinde yaşandı ve ihracat 4,34 milyar dolara indi. Üçüncü çeyrekte ise inşaat malzemesi ihracatında hızlı bir toparlanma yaşandı ve ihracat 5,51 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2019 yılının üçüncü çeyrek ihracat büyüklüğüne de ulaşıldı.

Yurtiçi satışlarda üçüncü çeyrekte sıçrama yaşandı

İnşaat malzemesi yurtiçi satışları 2018 yılında zayıflamış, 2019 yılında ise önemli ölçüde gerilemişti. 2018 yılında yaşanan finansal şokun ardından inşaat sektörü 2019 yılında sert bir küçülme göstermişti. Buna bağlı olarak inşaat malzemesi yurtiçi satışları da gerilemişti.

2020 yılının ilk çeyreğinde satışlardaki düşüş sürdü, ikinci çeyrekte Covid-19 etkisi ile yurtiçi satışlar sert şekilde daraldı. Üçüncü çeyrekte ise inşaat malzemesi yurtiçi satışlarında önemli bir sıçrama yaşandı. Covid-19 salgını nedeniyle sağlanan kredi desteklerini büyük ölçüde kullanan inşaat sektörü mevcut işlerini hızla tamamlamaya yöneldi. Buna bağlı olarak inşaat malzemelerine önemli bir talep oluştu. Yurtiçi satışlar üçüncü çeyrekte Covid-19 öncesi satış seviyesini de aştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181