Türkiye İMSAD Mart 2021 sektör raporu yayınlandı!

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Mart 2021 Sektör Raporu’na göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi, yeni yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 arttı. 2020 yılını 2019’a göre üretimde yüzde 9,1 büyüyerek kapatan inşaat malzemeleri sanayisi, geçen yılın son çeyreğinde yaşanan yüksek üretim artışını yeni yılın ilk ayında da sürdürdü.  

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Mart 2021 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yeni yılın ilk ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 arttı. Böylece geçen yılın son çeyreğinde yaşanan yüksek üretim artışı ocak ayında da devam etti. Üretimde 2020 yılı son çeyreğinde bir önceki yılın son çeyreğine göre gerçekleşen yüzde 19 yükselişte içeride mevcut inşaat işlerindeki canlanma ve dış pazarlardaki talep artışı etkili oldu. 2021 yılının ocak ayında yaşanan benzer taleplerin etkileri, üretim artışını destekledi.   

2021 yılının ocak ayında 22 alt sektörün 21’inde üretim 2020 yılı ocak ayına göre arttı. 2021 Ocak ayında 18 alt sektörde üretim aynı zamanda çift haneli ve yüksek oranlar ile gerçekleşti. En yüksek üretim artışı yüzde 76,8 ile tuğla ve kiremit sektöründe oldu. Seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 33,8, ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 32,6, çimento ve betondan eşya yüzde 32 büyüdü. Hazır beton üretimi ve çimento üretimi ocak ayında yüzde 23,1 yükseldi. 

Kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 30,6, birleştirilmiş parke yer döşemeleri üretimi yüzde 29,9 ve ahşap inşaat malzemeleri üretimi ise yüzde 27,2 arttı. Demir çelikten çubuk ve profiller üretimi yüzde 14,7, demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 13,2 büyüme gösterdi. 2021 yılı ocak ayında, üretiminde gerileme yaşanan tek alt sektör yüzde 5,5 ile inşaat camları oldu.    

Ocak ayında inşaat malzemeleri ihracatı yüzde 3,7 arttı                           

2021 yılının ocak ayında inşaat malzemeleri ihracatı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 3,7 arttı ve 1,82 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın ikinci yarısında başlayan ihracattaki büyüme yeni yılın ilk ayında devam etti. Avrupa başta olmak üzere pazarlarımızda Covid-19 salgını sonrası yılın ikinci çeyreğinden itibaren beklenen canlanmadan dolayı siparişler ocak ayında da yüksek ihracat yapılmasını sağladı. İhracatın önümüzdeki aylarda aşılama iyimserliğinden olumlu etkilenmesi, yeni kapatmaların ise sınırlayıcı etkisinin olması bekleniyor.                   

İthalat ocak ayında 616 milyon dolar olarak gerçekleşti                    

2021 yılı ocak ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artarak 616 milyon dolar oldu. İthalat geçen yılın haziran ayından itibaren büyüme göstermeye devam ediyor. İnşaat sektöründe devam eden işlerin hızlanması ithalatı destekledi. Ocak ayında döviz kurlarının göreceli olarak düşük kalması da ithalatı özendirdi. İthalatın, yükselen faizler sonrası inşaat işlerindeki olası yavaşlama ile önümüzdeki aylarda durağanlaşacağı öngörülüyor.  

İnşaat sektöründe büyüme yılın ikinci yarısında bekleniyor        

İnşaat sektörü 2021 yılına bir önceki seneden gelen likidite olanakları ile göreceli olarak rahat girdi. 2020 yılında genişleyen kredi olanakları ve konut satışları inşaat sektörünü destekledi. 2021 yılının ilk çeyreğinde sıkı para politikası ve yüksek faiz oranlarının yavaşlatıcı etkileri oldu. İkinci çeyrekte ise salgının üçüncü dalgası ve kısıtlamaların sektörü olumsuz etkileyeceği, bu çerçevede inşaat sektöründe büyümeye geçişin, yılın ikinci yarısında başlayacağı öngörülüyor. Aşılamanın olumlu sonuçları ve faizlerde gerileme beklentilerinin gerçekleşmesi halinde yılın ikinci yarısında inşaat sektöründe büyümenin hızlanması bekleniyor.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi mart ayında 0,6 puan arttı

İnşaat Sektörü Güven Endeksi yeni yıla 1,7 puan artış ile başlamış, şubat ayında da 3,2 puan daha artarak 85,5 puana yükselmişti. Güven Endeksi’nde artış mart ayında da devam etti. İnşaat Sektörü Güven Endeksi mart ayında bir önceki aya göre 0,6 puan yükseldi. İnşaat sektörü yeni yıla ilişkin iyimserliğini sürdürüyor. Mevcut işler seviyesi ve yeni alınan işler seviyesi de güveni destekliyor.          

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181