Vaziyet planı nedir?
Vatandaşlar tarafından merak edilen Vaziyet planı nedir sorusunun yanıtını sizler için araştırdık. 

Vaziyet planı nedir 
Vaziyet planı ne demek sorusunun yanıtını şu şekilde açıklayabiliriz; Projenin inşaat alanı içerisinde bulunan tüm detayların gösterildiği ölçekli haritadır. Vaziyet planı inşaatı planlanan projenin köşelerinin yollara ve diğer parsel sınırlarına olan mesafesini gösteren plandır.

Vaziyet planı çizimi için kadastro müdürlüklerinden aplikasyon krokisi alınmalıdır. Tasdikli kotlu kroki ile 1/1000 ölçekli imar planı paftaları kullanılarak, plan şartlarına dikkat ederek ve imar mevzuatına da dikkat ederek vaziyet planı çizilebilir. 

Vaziyet planında neler gösterilir ?
Vaziyet planında çizgi kademelenmesi, cadde sokak tanımları, çatı gösterimi, eğim, tanımlı röper noktası, yotlar, yönler ve bölgeye hakim olan rüzgarlar, siluet ve arazi kesiti gibi detaylar bulunur. İnşaat bölgesinde yer alan binanın yeri, yolları, konum bilgisi, su ve elektrik gibi altyapı öğeleri vaziyet planında yer alır.

Binanın giriş yönünün, arsanın giriş yönünün, su hatlarının ve otoparkın nereye yapılacağı gibi detayların belli olduğu vaziyet planı aslında arsaya tepeden bakmanızı sağlar.

Vaziyet plan özellikleri 
Vaziyet planında iç kısmının ayrıntısı gösterilmez. Eğer binada garaj, bahçıvan evi, kömürlük, kuyu, sarnıç, fosseptik çukuru ve ağaçlar varsa bunlar belirtilir. Arsanın parsel numarası komşu parsel numaralarıyla beraber gösterilir. Komşu olan binalar kendi arsalarında gösterilir ve kaç katlı oldukları da belirtilir. Vaziyet planı ölçeği genelde 1/200 ya da 1/500 olur. projenin büyüklüğüne göre değişir ve 1/1000, 1/2000 ölçeklide olabilir. 

Ayrıca vaziyet planında çizim ile gösterilenlerin haricinde tablo ile yapı bedeli, yapının cinsi, toplam alan gibi bilgilerde verilebilir. Binanın komşu arsalara ve yola olan ölçüsü ve komşu arsaların kaç katlı oldukları vaziyet planında yer alabilir. Kesit yerleri de belli edilmelidir ve yapı katlarının arazi katları ile kesiştiği yerlerin kotları da mutlaka yazılmalıdır.

Vaziyet planı nedir ve vaziyet planı ne işe yarar sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edeiblirsiniz.

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr






 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181