3. Havalimanı bölgesine pilot ve hostes konut alıcıları akın ediyor!
İstanbul'un yeni havalimanı 29 Ekim'deki açılışa hazırlanırken, bölgede konut stoğunun yeterli olmadığı uyarıları yapılıyor. Tamamlandığında 225 bin kişinin çalışacağı 3. Havalimanı'na yakın lüks konutların ağırlıklı olduğu Göktürk ve Kemerburgaz'da pilot ve hosteslere kiralama ve satışlar başladı. Hareketliliğin Mayıs ayı itibarıyla artacağı öngörülürken, bu paralelde fiyatların da yükselişe geçebileceği, stok nedeniyle bölgedeki 2B arazilerinin imara açılmasının da gündemde olduğu belirtiliyor.

3. Havalimanı bölgesi güvenlikçi, hostes ve pilot göçünü bekliyor 225 bin kişinin çalışacağı bölgede yeterli konut stoku yok. 2B arazilerinin imara açılması gündemde. Bazı yetkililere göre iki aya kadar bu sağlanacak. Şimdiden pilot ve hosteslere kiralama ve satışlar olmuş. Mayıstan sonra hızlanması bekleniyor.

Üçüncü Havalimanı'nda açılışa doğru geri sayım devam ederken bölgeden kiralık ve satılık konut talebi de artıyor. Havayolu şirketlerinin çalışanları, binlerce pilot, hostes ve hoşt, yine 15 bin civarında güvenlik personelinin önemlice bir kısmının limana yakın bölgelere yerleşeceği tahmin ediliyor. Şimdidenalımlar başlamış. Konut şirketleri de gayrimenkulcüler de mayıs ayından sonra talebin artacağı görüşünde. Alınan bilgilere göre civardaki konut stoku yeterli olmayacak. İhtiyacı karşılamak için 2B vasfında arazilerin imara açılması gündemde. Yetküiler, "Bu dabir -iki ay içinde gerçekleşecek" dedi. 

3. Havalimanı'nın açılış tarihi 29 Ekim olarak belirlendi. Tarih yaklaştıkça havalimanı çalışanlarının yerleşim telaşı da başladı. Bölgede en fazla talep havalimanına 15 dakika mesafedeki Göktürk ve Kemerburgaz'da oldu. Tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasiteli olacak havalimanında 225 bin kişi çalışacak. Henüz açılışa zaman olması nedeniyle alımları yoğun değil. Ancak mayıstan itibaren arayışlarının yoğunlaşacağı ve yaz aylarından itibaren alım ve kiralamaların artacağı düşünülüyor.

Bölge hakkında bilgi veren Remax Göktürk Brokerı Tarık Davutoğlu, pilot ve hostes gibi havalimanı çalışanlarından Göktürk ve Kemerburgaz'a talep geldiğini söyledi. Davutoğlu, "Şimdilik birkaç tane pilot geldi. Birkaçına da satış yaptık. Ancak gelen talep henüz çok yoğun değil. Havalimanına en yakın bölge Bolluca. Fakat o bölgede pilotların yaşayabileceği nitelikli konut stoku az ve pilotların yaşayabileceği öyle lüks bir alan ve çevre yok. Dolayısıyla Göktürk'ü tercih ediyorlar" diye konuştu. Bu nedenle taşınmaların şimdi az olsa da mayıs ayı itibariyle bu ilgi artacağını söyleyen Davutoğlu, "Yazın dasatm almalar başlayacak" dedi.

Metrekareler 6 bin TL'den başlıyor
Bölgede talebi karşılayacak kadar yeterli konut stoku olmadığına işaret eden Tarık Davutoğlu, "İhtiyacı karşılamak için 2B vasfında arazilerin imara açılması sözkonusu. Bu da bir -iki ay içinde gerçekleşecek. Böylece başlayan inşaatlarlabölgeye gelecek talep karşılanacak " diye konuştu. Bölgede metrekare satış fiyatları siteye göre değişmekle birlikte ortalama metrekare konut satış fiyatlarının 6 bin TL ile llbin TL arasında olduğunu belirten Davutoğlu, 1+1 dairelerin aylık kiralarının 2 bin TL'den başlayıp villa tipi yapılara kaydıkça 25 bin ile 30 bine çıktığını söyledi. Davutoğlu, şu anda ise yüksek faizlerden dolayı piyasada fiyatların düşüş eğiliminde olduğunu, bunun da alıcılar için bir fırsat yarattığını kaydetti.

Açılışa yakın artış olacak
Bölgede 5'e yakın konut projesi yapan Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, şu anda pilot ve hostes gibi havalimanı çalışanlarından gelen talebin az olduğunu belirtti. Püotlara hali hazırda 2-3 daire sattıklarını aktaran Karali, ancak havalimanının açılmasına yakın özellikle bu talepte hızlı bir atış beklediklerini kaydetti. Metronun iki durağının Göktürk ve Kemerburgaz'da olduğunu ifade eden Karali, bu nedenle metronun açılması ve havalimanın plan ve programlarının tam olarak netleşmesiyle bu ivme artacak yorumunu yaptı. Karali, pilot ve hosteslerin dışında sadece güvenlik şirketi çalışanlarından 15 bin kişinin de bölgeye geleceğini kaydetti.

2B'de EYÜPSULTAN VE ARNAVUTKÖY ÖNE ÇIKIYOR
3. Havalimanı çevresinde konut geliştiricilerinin en fazla tercih ettiği bölgelerin başında Kemerburgaz ve Göktürk bölgelerinin geldiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Lüks konut projeleriyle şekillenen bu bölgeler, genelde alım gücü yüksek olan beyaz yakalılara hitap etmekte olup geliştirilen projeler de bu kesime yönelik. Genelde, A ve A+ gruba konut alternatifi sunan bölgede, çok sayıda butik proje yer alıyor. Markalı konut projelerinin yanında villa tarzı müstakil yapılaşmaların ağırlıklı olduğu bölgede, inşaat kalitesi, konsept, büyüklük ve kullanım alanı büyüklüğüne göre m2 birim değerlerinin 3 bin dolar ile 6 bin dolar seviyelerine kadar çıkabiliyor" dedi. Kemerburgaz ve Göktürk bölgelerinin yanında Bolluca bölgesinin de, son zamanlarda konut geliştiricilerinin ilgisini çeken bölge haline geldiğini ifade eden Maya, "Bölgede, markalı projelerin yanında üst segmente hitap eden müstakil tarzda villa projeleri de yerini almaya başladı. Bu bölgede ise, villa tarzı müstakil yapılaşmaların, inşaat kalitesi, konsept, büyüklük ve kullanım alanı büyüklüğüne göre m2 birim değerleri 8 bin TL ile 10 bin TL seviyelerine kadar çıkabildiği görülmekte" dedi. Bölgede imara açılacak arazilere de değinen Maya, 3. Havalimanı hinterlandında, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerinin kuzey kesimlerindeki 2B arazilerinin imara açılma beklentisi olduğunu ifade etti.

Leyla İlhan / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181