Ankara konut satışlarında yine zirvede!
Başkent'in siluetini her geçen gün değiştiren dev gökdelenlerdeki ofis ve konutların pencelereleri bulutlara açılıyor. Avrupa'da en çok gökdelen olan başkentler arasına giren Ankara'da özellikle Söğütözü, Çukurambar, Eskişehir Yolu, İncek, Çayyolu, Beytepe ve Oran bölgesindeki kulelere her geçen gün yenileri ekleniyor. Projeler, ofis, rezidans ve alışveriş merkezi olarak tasarlanıyor. Lüks kulelerde farklı seçeneklerde ofis ve rezidanslar yer alıyor. 55 metrekare genişliğindeki 1 + 1 rezidans ve ofisin fiyatı 500 ila 650 bin TL arasında değişiyor. 500 metrekare büyüklüğündeki geniş bir ofise sahip olmak isteyenlerin 2.5 milyon ila 4 milyon TL arasında bir rakamı gözden çıkarması gerekiyor.

"ARZ TALEP DENGESİ İYİ İŞLİYOR"
Ardı ardına yapılan yüksek katlı konut ve rezidanslar, "Ankara gökdelene doydu mu, yoksa hala talep var mı?" sorusunu gündeme getirdi. HT Ankara'ya konuşan gayrimenkul uzmanları da bu konuda farklı fikirler savunuyor. Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, inşaat sektöründe arz talep dengesinin iyi işlediğini ve satışa sunulan projelerin gerek kullanım gerek yatırım amacıyla kısa sürede satıldığını belirtti.

"YABANCI FİRMALAR KİRALIYOR"
Gayrimenkul Uzmanı Levent İlhan, özellikle Eskişehir Yolu'nda yapımı süren çok katlı projelerde ofis katlarının, yurt dışı merkezli firmaların temsilcilikleri tarafından tutulduğunu belirtti. Kira bedellerinin yüksek olduğunu savunan İlhan, "60 metrekare ofis 600 bin TL'den başlıyor ve fiyatlar 3 milyon liraya kadar uzanıyor. Kira bedeli ise 15 bin TL'yi buluyor" dedi. İlhan, önümüzdeki dönemde bir rekabet ortamı oluşacağını ve fiyatların düşmesini beklediklerini anlattı.

'Doygunluk yaşanıyor'
Gayrimenkul Uzmanı Salim Taşçı, önümüzdeki dönemde fiyatlarda yüzde 20 oranında bir düşüş yaşanmasını beklediğini ifade etti. Taşçı, "Fiyatlar çok yüksek. Rezidans ve ofislerin çoğu 1 +1. Rezidanslarda hedef öğrencilerdi ancak onların bütçesi yetmiyor. Ofis konusunda ise doygunluk yaşanıyor" diye konuştu. Ruhsatı ofis olarak alınan konutların, rezidans olarak satıldığını anlatan Taşçı, "Bu durumu bilmeyen aldığına pişman oluyor. Ev giderine ticari faturalar geliyor. Zaten yüksek aidatla baş edemeyen vatandaş bir de fazla elektrik ve su ödeyince tercihi taşınmakta buluyor" diye konuştu.

Tamamlanan ve devam eden konut projeleriyle dikkat çeken Başkent, konut satış istatistiklerinde zirvede yer alıyor. TÜİK tarafından hazırlanan 2016 yılı konut satış istatistiklerine göre Ankara, nüfusa oranla en çok konutun satıldığı il oldu. Ankara, geride bıraktığımız 2017'nin ilk 5 ayında da nüfusa oranla konut satışında birinci sıradaki yerini korudu. 2016'da Ankara'da 144 bin 570 konut satıldı. Türkiye geneli konut satışının yüzde 10.8'i Ankara'da gerçekleşti.
-Ocak2017'de Başkent'te 10 bin 686 konut satıldı. Bu rakam Türkiye geneli toplam satışın yüzde 11.2'sine işaret ediyor.
-Şubat 2017'de satılan konutların yüzde 11.1 'ini oluşturan 11 bin 274 konut Ankara sınırlarında yer alıyor.
-Mart 2017'de Ankara'da 15 bin 4 konut satıldı. Bu rakam toplam satışın yüzde 11.6'sını işaret ediyor.
-Nisan 2017'de Tükiye genelinde satılan konutların yüzde 11.7'si Ankara'da. Nisan ayında Ankara'da toplam 13 bin 364 konut satıldı.

Habertürk Ankara Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181