Antalya'da arsa fiyatları artışta!
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Demeği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, geleceğe güvenle yürüme kararlılığında olan bir ülkenin bu yürüyüşüne inşaatla başlayacağını, çünkü gelişimin ana ekseninin kaçınılmaz olarak inşaatın oluşturduğunu söyledi.

Antalya'da inşaat sektörünün karşılaştığı en önemli sorunların en başında, yeni imar alanlan, kentsel dönüşüm ile problemli arsaların çözümü geldiğini söyleyen Karataş, derneğe gelen elektronik posta ve telefonlarda belediyeler tarafından imarlı arsa üretilmediği için sıkıntılar yaşandığı ve arsa fiyatlarında artış meydana geldiğinin sık sık dile getirildiğini kaydetti.

DAHA BİRÇOK SORUN BULUNUYOR
Karataş, Antalya'nın çağdaş ve daha yaşanabilir marka bir kent haline gelebilmesi için, şehrin inşaat sektörünün 18 konu başlığından oluşan problemlerini ise yeni imar alanlannın açılması, imar alanlanndaki düzenlemeler, ada sisteminin esas alınması, kentsel dönüşüm, belediye ve TOKİ konutlan, trafik sorunu, ruhsat işlemleri, imara açılan bölgelerdeki eksikler, ilçe belediyelerinin uygulamalan, zemin etütleri ve riskli alanlar, arsa spekülasyonlan, iskan problemleri, hafriyat toprağı inşaat ve yıkıntı atıklannın ve yönetmeliğin uygulanmasındaki sıkıntılar, tapu harçlannın yüksekliği ve rayiç bedellerine etkileri, yapı yükseklik sınıflamalannda birim metrekare maliyet problemi, yapı denetim firmalan, kalifiye eleman sıkıntısı, inşaat mühendisleri tanımının yeniden yapılması, kat karşılığı oranlannın yüksekliği olarak sıraladı.

'YENİ İMAR ALANI AÇILMALI'
Karataş açıklamasında, asli görevi arsa üretmek olan belediyelerin, yeni imar alanlan açmamasının, arz-talep dengesi gereği mevcut arsa fiyatlannda artışa neden olduğunu ve bu durumun sektörde yatınmlann azalmasına neden olduğunu kaydetti. Karataş, sektörün gelişimi ve değişen konut ihtiyaçlann karşılanması için yeni imar alanlannın açılmasını gerektiğine dikkat çekti.

'KAYNAK YİNE ANTALYA'DA KALACAK'
İnşaat sektöründeki talep daralmasının giderilmesi ve değişen konut taleplerinin karşılanabilmesi için yeni imar alanlannın açılmasının yanı açılacak yeni bölgelerin ada sistemiyle açılması ve buralarda site şeklinde konutlar yapılması gerektiğini belirten Karataş, "Site şeklinde yapılacak konutlar ile belediyelerin yeşil alan, sosyal tesis ve küçük yollar yapma maliyeti önemli ölçüde ortadan kalkacak ve bu alanlann artışı ile sosyal ihtiyaçlann karşılanmasının yanı sıra şehrin modem yapısına önemli bir katkı sağlayacak. Yerel idarelerin yaptığı inşaat projelerindeki ihalelerde Antalya firmalanna öncelik tanımasıyla inşaat için harcanan kaynak yine şehrimizde kalacak. Şehir ekonomisine ve işgücüne önemli katkı sağlayacak. Şehir dışından gelen firmalar insan kaynağı ve tedarikçilerini şehir dışından seçiyor ve kaynağını Antalya dışına aktanyor" dedi.

'İŞLEMLERDE FAZLA PROSEDÜR VAR'
Yeni yapılan yerleşim yerlerinde yollann mümkün olduğunca geniş bırakılması, ilerleyen yıllarda yaşanacak olan trafik problemlerinin önüne geçeceğini aktaran Karataş, "Kentimiz genelinde yaşanan trafik problemlerinin giderilmesi, trafik akışının rahatlatılması için sivil toplum kuruluşlanyla koordineli bir şekilde çalışma yapılması ve Ulaşım Master Programı'nın gözden geçirilmesi gerekiyor. Ruhsat ve diğer resmi işlemlerde çok fazla prosedür olması ve işlemlerin seri ilerleyememesi söz konusu. Belediyelerde ruhsat için başvurulann belirli bir sıra numarasıyla yapılması ve bu sıra numarasıyla takip edilmesi, dosyalarda bulunan eksikliklerin tek seferde incelenerek, gerekirse resmi yazıyla toplu olarak başvuran firmaya verilmesi hem firmanın takibini kolaylaştıracak, hem de işlemlerin hızlanmasını sağlayacak. İşlemlerin kolay takibi açısından on-line takip sisteminin geliştirilmesi de sektöre kolaylık sağlayacak" diye konuştu.

'ALTYAPI ÇALIŞMALARI YAPILMALI'
İmar alanlan açılırken altyapı çalışmalannın sistemli yapılması ve en baştan planlanması gerektiğini kaydeden Karataş, "İmara açılan bölgelerde altyapı çalışmalannın yapılmaması nedeniyle, inşaat şirketleri ciddi problemler yaşıyor. Bu nedenle imara açılan alanlann parselasyon ve altyapı çalışmalannın da ivedilikle yapılması sektör için olumlu bir gelişme olacak. İmara açılan bölgelerde dere yatakiannın korunarak, yoğunluk arz eden planlamalann yapılmaması gerekiyor. Yeni imara açılacak yerlerin ilgili belediyelerin kendi bünyelerindeki imar müdürlüklerini daha evvelden iş yükü yönü ile gözden geçirip, geçici de olsa personel sayısını arttırmalan şart. Özellikle son dönemlerde arsa maliyetlerinin yüksekliğinin yanında, kat karşılığı oranlannın da yükselmesi konut fiyatlannın yükselmesine neden oluyor. Belediyelerin yeni imar alanlannı açarak altyapısı tamamlanmış arsa arzını artünnalan bu sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

Yeni Alanya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181