'Arsa maliyeti İstanbul'un merkezi noktalarında yüzde 70-80'e ulaştı!
Gayrimenkul geliştirme şirketi Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, şirketlerin konut maliyetlerinin yansından fazlasının arsaya harcanmasının sağlıksız bir durum olduğunu belirterek, "Yaptığımız imalat içindeki en büyük ham madde, arsa. Arsa maliyeti İstanbul'un merkezi noktalarında yüzde 70-80'e ulaşmış durumda" dedi.

Tuğsuz, konut sektörünün son 10 senedir gösterdiği yüksek performansın son birkaç yıldır yavaşlamaya başladığını söyledi. Tuğsuz, kurumsal firmalar ve markalı konut üreticileri için tapu devrinden ziyade yeni satış rakamlarının önemli olduğunu aktararak, yeni başlayan projelerde tapu devirleri aynı yıl yapılamadığı için satış rakamlarının bir, iki ya da üç yıl sonra, konut teslim edildiğinde ortaya çıktığını anlattı. Tuğsuz, sektörün geçen yıl yaşadığı en büyük sıkıntının konut kredisi faiz oranlarındaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Türkiye'de arsa maliyetlerinin yüksekliğine değinen Tuğsuz, şu değerlendirmelerde bulundu: "Yaptığımız imalat içindeki en büyük ham madde arsa. Arsa maliyeti İstanbul'un merkezi noktalarında yüzde 70-80'e ulaşmış durumda. Örneğin; Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm projelerinde maliyetin yaklaşık yüzde 80'i müteahhidin arsa sahibine kat karşılığı oranlarına gidiyor. Demek ki arsa maliyeti merkezi noktalarda bu seviyelere gelmiş. Bu oranların olduğu yerde üreticinin para kazanma imkanı kalmamış demektir. Ayrıca fiyatları üretici değil arsa sahibi kontrol ediyor demektir. Şehrin genişleyen noktalarına gittiğimizde, örneğin Kartal, Basın Ekspres gibi yerlerde arsa maliyet oranları yüzde 55-60 seviyelerinde. Bu da çok sağlıklı değil. Çünkü maliyetinizin yansından fazlası üretim dışına gidiyor."

YABANCIYA SATIŞIMIZ YÜZDE 25'LERE ÇIKTI
Mahmut Alper Tuğsuz, bankalann son 10 sene içerisinde müteahhitleri fonlayarak, projeleri finanse ettiğini belirterek, "Devlet fınans sektörünü bu işe teşvik ettiğinde çok daha sağlıklı bir fınans yapısı olur. Mevcut bankalar bunu yapabilir." diye konuştu. Yabancılara konut satışında KDV indirimi ve kur artışı ile birlikte yabancıya satışlannın yüzde 1 Olardan yüzde 25'lere çıktığına işaret eden Tuğsuz, yabancıya konut satışının ihracat statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Tuğsuz, Cathay Group'un 1991 yılında yabancı firmalara gayrimenkul danışmanlığı hizmeti vermek üzere kurulduğunu, son 15 sene içinde ise gayrimenkul geliştirme işine girdiklerini belirterek, 3 bine yakın konut ve ticari ünite yaptıklarını ve Ataköy ile Basın Ekspresteki projelerindeki satışların devam ettiğini ifade etti.

Bizim Anadolu Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181