Bahçeşehir konut fiyatları ikiye katlandı, yatırım arttı!
Türkiye'de gayrimenkul sektörünün kalbi niteliğinde olan İstanbul'da son 10 yılda, gayrimenkul piyasası gerçekleşen ve planlanan kamu ve özel yatırımlar ile büyük bir gelişim gösterdi. Özellikle ulaşım bağlantılarının güçlen dirilmesi, ihtiyacı karşılamak için yeni bölgelerin yaşam alanlarına açılması, kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi gayrimenkul yatırımlarının artışına katkı sağladı. 3. havalimanı, Marmaray, 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu vb. projelerle birlikte İstanbul'da bazı bölgelerdeki fiyat artışları dikkat çekti.

DÖRT YILDA YÜZDE 106 ARTTI
EVA Gayrimenkul Değerleme'nin 2016 İstanbul Markalı Konut Araştırması'na göre, şehrin 34 bölgesinde 1.417 markalı konut projesi yer alıyor ve kent genelinde markalı konut sayısı 560 bine ulaştı. 2016 yılında en fazla değerlenen bölge Bahçe şehir oldu. Eva Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, Bahçeşehir'de konut fiyatları 2013 yılında yüzde 12, 2014 yılın da yüzde 6, 2015 yılında yüzde 26, 2016 yılında ise yüzde 37.9 değer kazandı. Son 4 yılda toplam yüzde 106 değer artışının yaşandığı bölgede, daireler yıllık ortala ma yüzde 19.8 prim yaptı.

KAMU YATIRIMLARI ETKİLEDİ
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son yıllarda özelikle konut fiyat artışlarında iki önemli değişkenin etkili olduğunu belirterek bunlardan ilkinin mega projeler, diğerinin de Bahçeşehir'de arka arkaya hayata geçirilen konut projeleri ve belirli bir süre sonunda bölgenin olgunlaşması olduğunu ifade etti. Mega projelerde etkinin çok açık görülebildiğini kaydeden Maya, köprü, metro, havalimanı, hastane, adliye sarayı ve benzeri kamu yatırımlarının fiyatı önemli şekilde etkilediğine dikkat çekti.

ULAŞIM AĞI GÜÇLENECEK
Bölgede birdenbire eş zamanlı başla yan şantiyelerin inşaat bitiş ve ev teslim dönemlerinin çok benzer zamanlarda olduğunu kaydeden Maya, aynı anda stoka çok fazla konut eklendiğinde özellikle kira rakamları ve satış rakamlarının dengeye ulaşmasının vakit alabildiğini anlattı. Maya, “Dengeye ulaştığında ve gerçek pazar değerlerini bulma dönemlerinde artışlar biraz daha keskin olabiliyor” dedi. İstanbul Bahçeşehir'de sıfır konutlarda metrekare satış fiyatlarının 2015 yılında 3 bin 500-4 bin lira aralığında olduğunu hatırlatan Maya, 2016 yılında bu rakamla rın 5 bin lira seviyesine eriştiğini ve bunun sebebinin bölgenin ulaşım bağlantılarının güçlenme beklentisi olduğunu söyledi.

Sözcü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181