'Bursa'da yılda 60 bin yeni konut üretilmeli'!
Bursa'da geçen yıl 50 bin 137 konut satıldı. Bir önceki yıla göre yüzde 18,14'lük bir artışın yaşandığı Bursa'da bir önceki yıla oranla yüzde 57 artışla yabancılara bin 501 konut satışı gerçekleştirildi. Konut satışında Türkiye'de beşinci sırada yer alan Bursa'yı özellikle Kuveyt ve Körfez ülkelerindeki alıcılar tercih etti. Geçen yıl yâŞânân ârtlŞ bu yılın ilk ayına da yansıdı. 2015'in ocak ayında 3 bin 200 konut satılırken, bu yıl yüzde 11,93 artışla 3 bin 591 konut satışı yapıldı. Sektör temsilcüeri Türkiye ortalamasının üzerinde konut satışının yapıldığı kentte her yıl 100 konut satışı ve en az 60 bin yeni konut üretimine ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.

Bursa'nın konut satışında Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katı büyüme gösterdiğini belirten İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, buna rağmen bu rakamların Bursa için yeterli olmadığına işaret etti. Artan göç, yaşanan nüfus artışı ve birinci derece deprem bölgesi olması nedeniyle artan kentsel dönüşüm ihtiyacı nedeniyle her yıl 100 bin konut satışı ve en az 60 bin yeni konut üretimi yapılması gerektiğini ifade eden Mescioğlu, "Bursa olması gereken yerde değil. Türkiye genelinde konut satışların 
da biz İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'dan sonra 5'inci sıradayız. Oysa bizim olmamız gereken yer 4'üncü sıradır. Bursa'da ilk etapta yıllık 100 bin konut satışı yapmamız gerekiyor ve en az 50 - 60 bin civarında da yeni konut üretmemiz gerekiyor. Örneğin Yıldırım ilçesinde 80 bin bina ve 220 bin bağımsız bölümün yıkılması gerekiyor.'' dedi.

Mescioğlu, geçmiş yıllarda sağlam bina stoğu yapılmaması nedeniyle bugün kentsel dönüşümün bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çekti. Emsal artışının vatandaşlara doğru anlatılması gerektiğini savunan Namık Ziya Mescioğlu, rant iddialarının da asılsız olduğunu saad ;. ir vundu. Konuyla ilgili açılan davaların dönüşüm sürecini uzattığını dile getiren Mescioğlu, "Bu süreç vatandaşlarda bir güvensizlik oluşturuyor, sektörün aktörlerini kentsel dönüşüm algısından uzaklaştırıyor. Tüm bu süreçlerde yenileme yapılamadığı için vatandaş çürük binalarda yaşamaya mahkum ediliyor" diye konuştu. 

EN FAZLA KUVEYT VE KÖRFEZ ÜLKELERİ KONUT ALDI 
Sektör temsilcilerinin İMSİAD aracılığıyla ulusal ve uluslararası fuarlarda hem ziyaretçi hem de katılımcı olarak boy göstermeye başladığına değinen Namık Ziya Mescioğlu, geçen yıl ilki düzenlenen inşaat ve Gayrimenkul Fuarı'nın bu yıl ikincisinin 6-10 Nisan tarihleri arasında Bursa'da düzenleneceğini hatırlattı. Fuar katılımlarının ve ağırlanan alım heyetlerinin Bursa'da yabancılara yapılan satışlarda artış sağladığının altını çizen inşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, "Yabancılara konut satışında İstanbul ve Antalya'dan sonra üçüncü sıraya yükseldik. Özellikle Kuveyt ve Körfez ülkelerinden alıcılar Bursa'yı tercih etti. 2014 yılında 954 konut satılırken, geçen yıl yüzde 57,33'lük artışla bin 501 konut satıldı. Bu yılın ocak ayında da yabancılara bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59, 25 artışla 129 konut satıldı" değerlendirmesini yaptı. Geçen yıl düzenlenen inşaat ve Gayrimenkul Fuan'nda 53 bin ziyaretçi ve 36 ülkeden alım heyeti ağırladıklarını anlatan Namık Ziya Mescioğlu, bu yıl bu rakamların üzerine çıkarak rekor kırmayı hedeflediklerini söyledi.



Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181