"Bursa Türkiye'nin 3. büyük şehri olacak"!
Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, Bursa’nın, Türkiye arsa ve konut sektörünün parlayan yıldızı olduğunu ileri sürerek, bunun sebeplerini; Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu ile hızlı tren projesine, İstanbul’a yakınlığına, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi olarak projelendirilen TEKNOSAB’a bağladı. “Trafik gibi sorunlara şimdiden önlem alınması halinde Bursa’nın ülkemizin en büyük üçüncü kenti olacağı açık ve nettir. 2023 yılında nüfusu tahmini 6 milyona ulaşacak” iddiasında bulunan Çelebi, “Bursa’da 2014 yılında 42 bin 437 olan konut satış sayısı, yüzde 14 artışla, 2015 yılında 50 bin 137’ye yükseldi. 2014 yılında 954 olan yabancılara konut satışı sayısı da 2015 yılında 1501’e çıktı. İstanbul’da konut satışlarında küçülme varken, Bursa’da durum tam tersi. Bugüne kadar yerel markalarla yürüyen Bursa’da, İstanbul’un devleri art arda projeler inşa ediyor. Bursa, yabancılara konut satışında İstanbul ve Antalya’nın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Arap rüzgarından henüz istediği payı alamadı ancak beklentilere cevap vermesi halinde ilk sıraya oturabilir” dedi.

Konut fiyatları son bir yılda yüzde 20 yükseldi
Çelebi, Bursa’da konut fiyatlarının 2014-2015 yıllarında yüzde 12 artarken, 2015-2016 arasında yüzde 20’yi gördüğünü, bu yılki öngörülerinin ise yüzde 10 olduğunu vurguladı. “2017 yılında konut fiyatlarının yüzde 50’ye tırmanmasını bekliyoruz” ifadesini kullanan Çelebi, “2013-2014’te dönümü 500-600 bin lira olan arsalar bugün 1700-1800 liraya satılıyor. Doğal olarak artan arsa maliyetleri konuta yansıyor. Şehrin batısının yanı sıra doğusu da gelişmeye başladı. Beş merkez ilçe olan Nilüfer, Osmangazi, Gürsu, Kestel ve Yıldırım’da metrekare birim fiyatları 2 bin liradan başlayıp 6 bin liraya kadar çıkıyor. Hatta bazı bölgelerde 1,5 milyon liraya daireler satılıyor” şeklinde konuştu.

Kiraların da konut fiyatlarıyla paralel gittiğini belirten Çelebi, 250 bin liraya alınan gayrimenkulün kira bedelinin, lokasyon ve yaşam alanı gibi özelliklere bağlı olarak, 800-1250 lira arasında değiştiğini aktardı.

Yenişehir’de arsa fiyatları her yıl yüzde 50 artıyor
BEMO Başkanı Çelebi, Otomotiv Test Merkezi projesi nedeniyle odak noktası haline gelen Yenişehir’de arsa fiyatlarının 2011’den bu yana her yıl yüzde 50 arttığını vurguladı. Yenişehir’in sadece Bursa’dan değil, Türkiye’nin her noktasından, hatta yurt dışından bile yatırımcı çektiğini savunan Çelebi, “Otomotiv Test Merkezi’ni kapsayan alanda 5 yıl önce bir dönümü 3-4 bin lira olan arsalar, bugün mahkeme yoluyla, 47 bin liraya kamulaştırılıyor. Merkezin etrafındaki arsaların dönümü ise 20-25 bin lira arasında. Bu bölgede arsalar sürekli el değiştiriyor. Otomotiv Test Merkezi, Yenişehir’i ayakta tutacak bir proje olarak görülüyor. Bu nedenle bölge çok yakında alışveriş merkezleri, oteller gibi projelere de ihtiyaç duyacak. Yerel idarenin bir an önce Yenişehir-Bursa arasında imar planı uygulayıp geleceğe yön çizmesi gerekiyor” dedi.

Karacabey’de fiyatlar 10 yılda 10’a katlandı
Erdal Çelebi, Karacabey’in uzun soluklu projelerde daha çok kazandırdığını ve bölgedeki tarla fiyatlarının da her yıl yüzde 50 arttığını aktardı. Bunun sebeplerini Karacabey’in yeni otobanın geçiş güzergahında olmasına, TEKNOSAB’ın bölgede projelendirilmesine ve Bandırma’ya yapılacak yeni limana yakınlığına bağlayan Çelebi, “İstanbullu sanayici, yeni otobanın ve Körfez geçiş köprüsünün hizmete girmesiyle, Avrupa yakasından 1 saat 15 dakika, Anadolu yakasından da 1 saat gibi kısa sürede TEKNOSAB’a ulaşabilecek. Bunların da etkisiyle 2008 yılında Nilüfer Konaklı’dan sonraki bölgede 1,5-2 bin lira olan dönüm başı arsa fiyatları bugün 20 bin liraya ulaşmış durumda. Bursa-Karacabey arası E-5 istikametindeki köylerde özellikle yolun sağ tarafında yer bulmak mümkün değil. Fiyatlar 10 yılda 10’a katlandı” açıklamasında bulundu.

Çelebi, Karacabey ovasında Türkiye’nin en önemli tarım arazilerinin yer aldığının da altını çizerek, “Hangi projeler çizilirse çizilsin tarımın unutulmaması gerekiyor. Üretimi yapılmayan tek şey toprak. Bursa büyürken geleceğe dair hiçbir şey unutulmamalı. Bursa’yı İstanbul gibi bir metrepole çevirirken aynı hatalara düşmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Dünya 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181