Çekmeköy'de son 5 yıllık fiyat artışı yüzde 70 seviyesini aştı!
Son yılların önemli yerleşim merkezi olarak değerini artıran Çekmeköy özellikle eğitim kurumlarının büyük kampüslerinin yeni yapılanma bölgesi olarak dikkat çekiyor. Bölgede son 5 yıllık fiyat artışı ortalama yüzde 70 seviyesini aştı.

Yeni yapı stokuyla önemli bir yerleşim merkezi olan Çekmeköy, geniş arazileri sayesinde pek çok özel eğitim kurumunun kampüslerine de ev sahipliği yapıyor. Şehir çeperlerinde büyük ve kapsamlı kampüsler oluşturan bu kurumlar için son üç yıldır yoğun bir taşınma hareketi var. Ayrıca bölgenin üçüncü köprü bağlantı yolları, Kuzey Marmara Otoyolu, metro projesiyle şehir merkezlerine yakınlaşması da bu harekette önemli rol oynuyor.

İstanbul'da mevcut yapı stoku ve nüfusla birlikte şehrin çeperlerinde oluşan şehirleşmeyle öne çıkan ilçelerinden biri de Çekmeköy. Ümraniye'ye bağlı bir belde belediyesiyken 2009'da ilçe olan ve hızla büyüyerek son 5 yılın yıldızı parlayan ilçesi olan Çekmeköy, kendi içinde hızla büyümesine ek olarak, mega ulaşım projeleriyle önemli bir boyut daha kazandı. Pek çok mega ulaşım projesinin geçişinde yer alan ilçenin, hem etrafındaki ilçelere, hem de şehir merkezine kolaylaşan erişimi sayesinde gözde bir yatırım bölgesi oldu. Böylece, geniş arazileriyle dikkat çeken ilçede de arazi sıkıntısı baş gösterdi, kimi alanlarda ise kentsel dönüşüm çalışmaları hayata geçirildi.

Konutla öne çıkıyor
Konut yapılanmasıyla öne çıkan ve son 5 yıldır markalı konut üreticilerinin önemli yatırım merkezlerinden olan Çekmeköy, merkezi iş alanlarına olan uzaklığı nedeniyle henüz ofis pazarında bulunmuyor. Mevcut durumda konut metrekare satış fiyatı ortalaması 3 bin lirayı geçen bölgede metrekaresi 9 bin liraya kadar konut bulunuyor. Yeni yapılanma dönemlerinde ise ortalama konut metrekare satış fiyatının 1.500-2 bin lira bandında olduğu belirtiliyor. Endeksa.com verilerine göre, ortalama konut fiyatının 388 bin lira olduğu bölgede, son 5 yıllık konut değer artışı yüzde 72 seviyesinde. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Değerleme Uzmanı Güneş Özçelik, bölgeyi çekici hale getiren ulaşım alternatiflerinin sağlanması ile bölgeye olan talebin artış tendine girdiğini ifade etti. Buna bağlı olarak da gayrimenkul geliştiricilerinin bölgede büyük konut projelerini hayata geçirdiklerini anlatan Özçelik, bölgedeki bu değişimin yatırım amaçlı gayrimenkul tercihini de pozitif yönde etkilediğini dile getirdi.

'Konut satışları yüzde 100 artar'
Kısa süre önce Çekmeköy'de kendi arazisi üzerinde bir proje hayata geçirmeye başlayan Ağaoğlu, gelecek dönemde de bölgeden umutlu. Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı, Çekmeköy'de aylık konut satışlarına bakıldığında Ocak 2017 döneminde 346 adetten düzenli bir artış göstererek Kasım'da 494 ve Aralık 2017'de de 493 adet aylık satış gerçekleştiğini hatırlattı. 2017 yılı için ay bazında yaklaşık 500 civarı bir satış rakamına ulaşıldığını anlatan Rahvalı, "Bu rakamlara göre yıllık bazda yüzde 42 gibi bir artıştan söz etmek mümkün. Satışların 2018 yılı için aylık ortalama 700 adet olacağını ön görüyoruz. Buna göre, Çekmeköy konut satışlarında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 100'lük bir artış bekliyoruz" dedi. Çekmeköy'de konut satışlarındaki artışın başta ulaşım faktörü olmak üzere, kısmen faaliyete geçen metro / güzergahının it yakın zamanda tamamlanacak olmasının ana faktör olarak göründüğünü kaydeden Rahvalı, Yanı sıra bölgedeki özel okullar, sağlık kuruluşları, AVM'ler ve spor salonlarının bulunması özellikle beyaz yakalı kesimin tercih sebebi oluyor. Çekmeköy'de Ataşehir ve Kadıköy gibi merkezi lokasyonlara oranla erişilebilir fiyatlarla; donanımlı projeler geliştiriliyor" diye konuştu. 

Mevcut metro yatırımının şehrin çeşitli noktalarına ulaşımı önemli ölçüde etkileyici olduğu bölgede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilen metro ihalesinin yakın zamanda yeniden yapılarak hayata geçirilmesi planlanıyor. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü bağlantı yolları gibi ulaşım projeleriyle ulaşım alternatifleri sağlanan bölge, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne bağlantıyı sağlayan 0-6 Otoyolu ve Şile Otoyolu ile ulaşım bağlantıları güçlendirilirken bu sayede önemli erişilebilirlik de kazandı.

3. KÖPRÜYLE DEĞER KAZANDI
Online hizmet alanında çalışan Armut'un 1 Ekim 2016 ile 30 Eylül 2017 tarihleri arasında incelediği 151 binin üzerinde taşınma talebine göre, en çok taşınma hareketliliğinin yaşandığı il olan İstanbul'da 3. köprü etrafındaki ilçelerin popülerliğinin arttığı görüldü. Rapora göre, İstanbul'da son 1 yılda üçüncü köprünün etrafındaki talepler yüzde 54 artış gösterdi. Bu bölgede en çok talep gören ilçe Arnavutköy iken ikinci sırada Sultangazi, üçüncü sırada ise Başakşehir yer alıyor. Bunları Sancaktepe ve Çekmeköy takip ediyor.

Duygu Erdoğan / Milliyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181