Ege Bölgesi yatırımcıların adresi oluyor!
İzmir ve Ege Bölgesi, yatırımların adresi olmayı sürdürüyor. Bölgede dev firmalar yatırımlarını sürdürürken, yeni yatırım haberleri ardı ardına geliyor. İzmir'de sadece Socar Türkiye, Türkerler Holding, Folkart ve FİBA Holding- Polat Madencilik'in süren yatırımları, toplamda 41 milyar lirayı geçiyor. Buna İzmir ve Ege'deki diğer yatırımlar da eklendiğinde, toplam yatırım miktarının 45 milyar lirayı bulacağı belirtiliyor.

MAHALL BOMONTİ
​İşadamı Kazım Türker'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Türkerler Holding, İzmir'de 4.1 milyar liralık yatırımını sürdürüyor. Türkerler Holding, Gama Holding ve General Electric'le birlikte Bayraklı'ya 2.7 milyar liraya şehir hastanesi kuruyor. Holdingin İzmir'in en yüksek binasına sahip olacak olan Halkapınar'da 1.1 milyar lira yatırımla hayata geçireceği Mahall Bomonti projesinin de inşaatı devam ediyor. Holding, Tire ve Kiraz'da 310 milyon lira civarında yatırım yapıyor.

KÖMÜRE 770 MİLYON
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Polat Madencilik'in sahibi Muzaffer Polat, Kınık'ın Elmadere köyü mevkiinde Türkiye'nin en büyük kömür madeni yatırımlarından birini yapıyor. Kömür madeni için 770 milyon lira yatırım yapan iki işadamı, ayrıca bölgeye kuracakları 7 milyar 403 milyon 500 bin kilowatt elektrik üretim kapasiteli kömür termik santralı projesi için de 2.4 milyar lira yatırım yapacak. Santral için ÇED onay süreci devam ediyor

FOLKART HIZ KESMİYOR
İzmir'in inşaat sektöründeki dev ismi Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, bugüne kadar İzmir'de çeşitli projelere 2 milyar lira yatırım yaptı. Halen Folkart Time, Folkart Life Bornova ile Çeşme'deki Folkart Blu ve Folkart Hills projelerinin inşaatlarını sürdüren Folkart Yapı, şu an proje aşamasındakilerle birlikte İzmir'e önümüzdeki süreçte 3 milyar lira daha yatırım yapacak. Mesut Sancak, Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi inşaat alanını TMSF'den devraldıktan sonra burada hayata geçireceği proje için çalışmalarını hızlandırdı. Sancak, sadece bu proje için 900 milyon lira civarında yatırım yapmayı planlıyor.

SOCAR'IN ATAĞI
2008 yılında Aliağa'daki Türkiye'nin petrokimya devi Petkim'i satın alan Azerbaycan devlet petrol kuruluşu SOCAR Türkiye, Petkim yarımadasındaki yatırımlarını hızla sürdürüyor. Vagif Aliyev'in Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü SOCAR Türkiye'nin, Petkim Yarımadası'nda planladığı rafineri, petrokimya, enerji, dağıtım ve lojistik yatırımlarının toplamı 31 milyar lirayı buluyor. Bu yatırımların en büyüğü olan Star Rafinerisi'nin 2018'de faaliyete geçmesi bekleniyor.

Alman Treyler devi Krone, Tire'deki yatırımlarını artırıyor. Krone, Tire'de 10 bin adet kapasiteli şasi üretim fabrikası kuracak. Kemalpaşa'da üretim yapan Saya Grup şirketlerinden Volt Motor, bu yıl 20 milyon liralık yatırım yapacak.

İLÇELER DE GÖZDE
Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde ise Sütaş'ın 280 milyon liraya kurduğu ve 850 kişiye iş imkanı sağladığı tesisi geçtiğimiz aylarda açıldı. İzmir'in sütteki dev kuruluşlarından Gürsüt de yine TOSBİ'de 80 milyon liralık yatırımla kurduğu fabrikasını tamamlama aşamasına getirdi.

Tire OSB'de 2017 yılında ABD'li Royal Tobacco ve Yırcalı Grubu bünyesindeki Balyem tesisleriyle toplam istihdam sayısı 6 bini geçecek. Aliağa'daki OSB'de doluluk oranı yüzde 41'e ulaştı. Gülermak, İpek Mobilya, Turkmex Çinko, Dalan Kimya, Ravago Petrokimya ve Baylan Ölçü Aletleri gibi firmaların faaliyete başladığı bölgede bu yıl Terbay Makine, Anadolu Döküm, Anadolu Savunma Teknolojileri, Fio Gaz ve Bakırsülfat Kimya gibi fabrikaların üretime başlamasıyla istihdam daha da artaca

TORBALI PARLIYOR
Torbalı OSB'de de projesi onaylanan 8 firmadan 3'ü 2016'da üretime başladı, diğerlerinin inşaatı ise devam ediyor. Ekoten, İMS Plastik, Dere Beton, Miray İnşaat, Özaktif Klima, Şenbak Makina, Mayıs Makine ve Torbalı Plastik firmalarının yatırımlarıyla istihdamın yaklaşık bine ulaşması bekleniyor. Bölgede 2017 yılında da 10 civarında firmanın inşaata başlaması bekleniyor.

İzmir Ticaret OSB'de ise 30 tesisle bin 200 kişilik ilave istihdam oluşturuldu. Turkcell Data Merkezi ve Kod A Bilişim şirketinin yeni yatırımlarının devam ettiği bölgede 2017'de inşaatı devam eden 65 firmanın faaliyete geçmesi planlanıyor. Pancar OSB'de ise geçen yıl 25 tesis yatırımını tamamlayarak faaliyet aşamasına geçti. Halen bin 30 kişinin çalıştığı bölge, faaliyete geçen tesisler ve yeni yılda devreye alınacak 7 fabrikayla ilave bin 200 kişiye istihdam sağlayacak.

BUCA'YA YATIRIM
Buca Ege OSB'de mevcut 87 tesise geçen yıl 12 fabrika daha eklendi. Toplam 5 bin 104 seviyesindeki istihdama 350 kişinin daha ilave edildiği bölgede bu sene faaliyete girecek 3 tekstil firmasıyla istihdamın 6 bine yaklaşması bekleniyor. Geçen yıl ABD'li rüzgar enerjisi komponentleri üreticisi TPI Kompozit'in yatırımıyla dikkati çeken İzmir Serbest Bölgesi de yeni yılda büyük yatırımlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bölgede, 2'si yabancı sermayeli 4 tesisle yaklaşık 300 yeni istihdam oluşturulması bekleniyor. Türkiye'de yeni bir rüzgar tribünü kanat fabrikası kurmak için Bergama OSB'yi seçen LM Wind Power da bu yaz fabrika temelini attı. 40 milyon euroya malolacak tesis alanında dünyanın en büyüğü olacak.

EGE'DEKİ OSB'LER
​Ünlü işadamı Ahmet Nazif Zorlu yönetimindeki Vestel, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki beyaz eşya tesislerini büyüterek ek 260 milyon liralık yatırım kararı aldı. Vestel, yeni tesislerinde çamaşır ve kurutma makinesi üretecek. Dünyanın önde gelen baharat firmalarının en önemli tedarikçileri arasında yer alan İzmirli Gürel ailesine ait Kütaş da, Manisa Turgutlu'da 70 milyon lirayla yeni fabrika yatırımı yapacak. Manisa OSB'de bu yıl Tirsan Kardan'ın otomotiv yan sanayi, Mitsubishi Electric Turkey'in klima ve Vestel Beyaz Eşya'nın kurutma fabrikalarının da aralarında bulunduğu 6 yeni fabrikanın devreye girmesiyle bin 200 kişiye daha iş sağlanması bekleniyor.
Belçika'nın dünyaca ünlü pastacılık markası La Lorraine'in de yatırım kararı aldığı bölgede bu yıl 2 bin 245 kişiye iş sağlayacak 4 fabrikanın temeli atılacak.
Akhisar'da 10, Salihli'de 3 yeni fabrikayla 700 ek istihdam sağlanması bekleniyor.

EGE İLLERİNDE DURUM
Son olarak Denizli Makine İhtisas OSB için 90 sanayicinin ön talepte bulunması yakın vadede yatırımların artacağını gösteriyor. Uşak'ta Deri Karma OSB'de 269 firmaya ek olarak 13 firmanın inşaatı devam ediyor. Yeni yatırımlarla istihdamın 4 bine ulaşması hedefleniyor. Uşak OSB'de bu yıl 12 firmanın daha üretime geçmesi ve istihdamın 12 bine ulaşması planlanıyor. Sarar Battaniye, Akdermak, Başak ve Doğuş Tekstil'in istihdama büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Yeni Asır

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181