İstanbul'da kira fiyatları fırladı!
Suriyeli göçmenlerle birlikte artan nüfusun yanı sıra, başta Kadıköy'de Bağdat Caddesi ve Fikirtepe olmak üzere kentin pek çok yerinde devam eden kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle yaşanan iç göç, kentteki kiralık konut fiyatlarında yükselişe neden oldu. Belediyelerin planlarına göre kentin 18 ilçesinde ciddi bir dönüşüm yaşanacak ve en az 100 bin kişi kiralık ev arayışına geçecek. Bu durum kiralık fiyatlarındaki artışı destekleyeceği için kiracıları zor günler bekliyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Nizameddin Aşa, kiralık fiyatlarındaki artışın bir diğer nedeninin de İstanbul finans merkezi projesinden dolayı Ankara'dan İstanbul'a taşınan banka genel merkezleri olduğunu ifade etti. Aşa Kadıköy'de kentsel dönüşüm; Bağcılar, Esenler, Güngören, Gaziosmanpaşa, Esenyurt'ta Suriyeli göçmenler, Ataşehir'de Ankara'dan İstanbul'a merkezini taşıyan bankalarla birlikte İstanbul'da çok büyük kira artışlarının yaşandığını söyledi .

2015 YILI PATLAMA SENESİ OLDU

2015 yılında kiralarda patlama meydana geldiğini anlatan Aşa, konut kiralık fiyatlarında 500 ile 800 TL arasında artışlar yaşandığını dile getirdi Aşa, "Kentsel dönüşümde satılan evlerin fiyatları çok yüksek. Ortalama 100 metrekare bir evin kira bedeli 1.500 TL ise kendini amorti etme süresi 15 yıl olmalı. Evin amorti etme süresi bundan uzun ise o zaman o bölgede fiyatlar aşırı şişkin demektir. İstanbul, şu anda bu durumu yaşıyor. 350 bin TL'lik evler 700 bin TL'ye satılınca vatandaşlar alamıyorlar. Dolayısıyla kiralık eve dönüş oldu. Bu da kira oranlarını rekor oranda arttırdı" diye konuştu. Kiralık ev artışında kentsel dönüşüm kadar Suriyeli mültecilerin de etkili olduğunu anlatan Aşa, "Onlar Fatih, Bağcılar, Esenler, Güngören, Gaziosmanpaşa, Esenyurt gibi iş bulabilecekleri yerleri tercih edince, o bölgede ev fiyatları iki kat arttı. Kiralar 750 TL'den 1.500 TL'ye çıkınca, 'Bu paraya Beşiktaş'ta, Bakırköy'de ev bulurum' diyenler o bölgelere gitti O bölgelerin de fiyatları bu sebeple arttı" bilgisini verdi.

EVLER 3 YIL SONRA BUGÜNKÜ FİYATINI KARŞILAMAYACAK

Kozyatağı gibi semtlerde dönüşümle 70 metrekare evin 700 bin TL'ye satıldığını ama 3-4 yıl sonra o fiyatı etmeyeceğini söyleyen Nizameddin Aşa, "Ancak markalı lüks bir konut alacaksanız bu bir yatırımdır. Verdiğiniz parayı edebilir. Ya da Bağdat Caddesi gibi cazibe merkezlerinde o para bir ev için verilebilir" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA DÖNÜŞECEK 18 İLÇE

İstanbul'da acil olarak 18 ilçede kentsel dönüşüm uygulanması planlanıyor. 17 mahallesinde kentsel dönüşüm uygulanacak olan Ataşehir'de toplam 30 bin bina var ve bu binalann çok büyük çoğunluğu 1998 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış ve çoğunluğu mühendislik hizmeti görmediği için 20 bin binanın yenilenme veya güçlendirmeye ihtiyacı var. Güngören'de 4 bin konut yıkılarak 10 bin konutluk bir yaşam alanı oluşturulacak. Kartal'da 60 sitenin yenilenmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Sultangazi'de yaklaşık 30 bin binanın riskli olduğu tahmin ediliyor. Esenler'de 3 mahalle yenilenirken, Bakırköy'de 2 bin, Avcılar'da 450 binanın riskli olduğu tespit edildi. 200 bin konutun bulunduğu Bağcılar, 23 bin binalı Bahçelievler gibi pek çok ilçe mahalle mahalle kentsel dönüşüm çalışması yürütmek üzere hazırlıklannı sürdürüyor.

Yeni Birlik Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181