İstanbul'da arsaların bina maliyetleri içindeki payı yüzde 85'e ulaştı!
Gayrimenkul sektörünün temsilcileri konut sektöründe son dönemde yaşanan durgunluk, orta ve alt gelir grubu için konut üretilememesi ve yüksek arsa fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörde yaz mevsimi ve yüksek faiz oranları nedeniyle durgunluk yaşandığını belirterek, "Arsa fiyatlarının yüksek olması İstanbul'da ev fiyatlarını artırıyor. Arsa maliyetinin artması konutun fiyatını artırıyor ve Türk halkının konuta ulaşımı zorlaşıyor" dedi.

KONUT STOKU CİDDİ BOYUTTA
Kişi başına düşen milli gelirin 3-4 yıldır aynı rakamlarda seyrettiğini dile getiren Çelik, halkın gelir seviyesinin yükselmemesine rağmen arsa maliyetlerinin sürekli arttığını aktardı. Çelik, İstanbul'da orta ve alt gelirlilerin bu yüzden konuta ulaşımının zorlaştığını kaydederek, İstanbul'da konut stokunun tehlikeli olmasa da ciddi rakamlara ulaştığını vurguladı. İstanbul'da özellikle merkezi noktalarda arsa sıkıntısı yaşandığını aktaran Çelik, arsa temininde kentsel dönüşüm alanlarına yoğunlaşıldığını, bu yerlerde hem arsaya hem de yıkılan binalara para ödendiğini anlattı. Çelik, "istanbul'da arsa üretmeden uygun konut yapılma ihtimali zayıf. Su anda bizim takip ettiğimiz, ölçebildiğimiz, veri alabildiğimiz platformlara göre İstanbul'da şu an satışta 230 bin konut var" diye konuştu.

20 DAİREDEN 3'Ü MÜTEAHHİTİN
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, arsanın bina içindeki maliyetinin İstanbul'un kenar ilçelerinde yüzde 55'ler seviyesinde olduğunu belirterek, şu şekilde devam etti: Bağdat Caddesi ve çevresi, Boğaz kıyıları, Etiler gibi bölgelerde arsaların bina maliyeti içindeki payı yüzde 85'e çıkıyor. Dü şünebiliyor musunuz? Mesela 20 daire yapıyorsunuz sadece 3'ü müteahhidin oluyor. 17 tanesi arsa sahibinin. Bunun üzerine nasıl üretim yapacaksınız, nasıl satacaksınız, nasıl para kazanacaksınız? En kötü yerde maliyet yüzde 50. Ayrıca İstanbul'da tek başına arsa kalmadı da denilebilir.

AYDOĞAN İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan ise kooperatif sisteminin bitmesiyle alt gelir grubunun konut sahibi olmasının zorlaştığını belirtti. Aydoğan, "Orta ve alt gelir gruplarının konut sahibi olabilmelerinin önü kooperatif sisteminin bitmesiyle kesilmiştir. Bu iki gruba konut yapması amacıyla kurulan TOKİ, KİPTAS ve benzeri kurumlar İstanbul'da asli amaçlarından uzaklaşmışlar ve müteahhitlere rakip olmayı seçmişlerdir, işte bu sebeple günümüz düşük gelirli insanlarının konut sahibi olmaları neredeyse imkansız hale gelmiştir" dedi.

60 BİN KONUT SATILMAYI BEKLİYOR
Tavukçuoğlu, şu anda istanbul'da çok hızlı bir konut üretiminin söz konusu olduğunu kaydederek, "İstanbul'da satılmayı bekleyen yaklaşık 600 bin konut olduğu doğrudur. Ancak buna sadece yeni üretilip satışa çıkan konut sayısı olarak bakmamak gerekiyor. Aynı zamanda mevcut konutlarını satmak isteyenlerin de arzı var. Yani ikinci el konutta da satılmayı bekleyen konutlar mevcut" ifadelerini kullandı.

Vahdet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181