İşte Avrupa Yakasının konutta gelişen ve değerlenen bölgeleri!
İstanbul Avrupa Yakası, konut geliştiricilerin ilk tercihi olmaya devam ediyor. Bu bölgede, eski yerleşim alanları yanı sıra, yeni oluşturulan uydu kentlerle birlikte Kuzey yönünde önemli bir gelişim söz konusu. Bölgenin Beyoğlu, Şişli, Sarıyer, Beşiktaş, Zeytinburnu gibi ilçelerinde eski yapı stokunun yenilenmesi sürerken, bu şekilde hayata geçen küçük ve büyük çaplı projeler de artıyor.  

Çeperler gelişiyor
Bölgede, özellikle yeni gelişim alanlarında konut geliştiriliyor. Esenyurt, Sultangazi, Başakşehir, Beylikdüzü, Arnavutköy bu bölgenin öne çıkan başlıca yeni gelişim ilçeleri. Bölgede metrekare birim fiyatlarına bakıldığında ise en düşük fiyat 4 bin 800 lira olarak ortaya çıkıyor. Bölge bölge az da olsa fiyatın 2 bin 500-3 bin-3 bin 500 lira arasında değiştiği lokasyonlar da var. Bu lokasyonlar ise şehrin çeperinde yeni gelişen noktalar.

Şehrin merkezine yaklaştıkça küçük projeler artsa da, büyük ölçekli projeler de hayata geçiriliyor. Beyoğlu’nda Piyalepaşa İstanbul, Zeytinburnu’nda Büyükyalı İstanbul, Ataköy’de SeaPearl Ataköy, Başakşehir’de 3. İstanbul, Ispartakule’de Bahçeyaka, Beylikdüzü’nde Babacan Premium gibi öne çıkan yeni ve büyük projeler bulunuyor.  

Gayrimenkul sektörü gelişimini sürdürürken, bu yatırım atağından hem İstanbul, hem de Türkiye’nin pek çok şehri payına düşeni alıyor. Sektörde yükselen yeni bölgelerde yıldızı parlayan şehirlerde başta konut olmak üzere çeşitli gayrimenkul yatırımları hayata geçiriliyor.  

Özellikle ihtiyaçların değişmesiyle birlikte yeni konut ihtiyacı artarken, nüfus, eğitim, evlilik, boşanma gibi pek çok etkenle birlikte konut talebi de sürüyor. İstanbul Avrupa ve Anadolu yakaları ile Türkiye’nin gelişen şehirleri ve turizm yatırımlarının öne çıktığı kıyı lokasyonlarında markalı projeler yükselmeye devam ediyor. 

Başakşehir rüzgârı
TOKi tarafından gerçekleştirilen binlerce konutluk uydu kent projesiyle dikkatleri de üzerine çeken Kayaşehir-Başakşehir, üçüncü köprü ve havalimanı bağlantı yollarına yakınlığının da etkisiyle yatırımları çekiyor. Bölgede talep artışı yanında arz artışı da hızla geliyor. Bu planlanmış uydu kentte daha önce bin lira bandında alt gelir grubu için yapılan konutlar hızla orta gelir ve üst gelir grubunu da kapsayacak şekilde gelişti. Bölgede metrekare fiyatları şu anda 6 bin 500 lirayı gördü. 

Aynı bölgeye yakın olan Arnavutköy de özellikle imar planlarında yapılan değişikliklerle toplu konut projelerine imkan veriyor. Ayrıca gelecek dönemde Kuzey Marmara Otoyolu bağlantı yollarının tamamlanması ve yeni havalimanına yakınlığıyla ilgiyi üzerine çekiyor.  İlçede oldukça düşük olan arazi fiyatları yeni projelerle birlikte artıyor. 

Konutlarda ise metrekare fiyatları 3 bin lirayı aştı.
Bölgede sektörün önemli oyuncularının neredeyse tamamı proje geliştiriyor. Tahincioğlu’nun Nidapark Kayaşehir, Nidapark Başakşehir, Başakşehir Belediyesi’nin arsasında, Al Zamil, Seha Yapı, Adese, Fuzul Yapı şirketlerinin oluşturduğu ASAF İş Ortaklığı tarafından yapılan 3. İstanbul, Akzirve’nin Strada Bahçeşehir, Sur Yapı’nın Bahçeyaka Ispartakule, Soyak’ın Konforia, Artaş İnşaat’ın Avrupa Konutları Başakşehir gibi projeleri bölgede yükseliyor.  

Cendere Vadisi etkisi
Kağıthane-Seyrantepe’den başlayarak geniş bir alana yayılan Cendere Vadisi, bu bölgede hem konut, hem de ofis yatırımlarına büyük hareket getiriyor. 2018 yılında açılması beklenen Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattı ile yeni bir prim artış dalgası yaşaması beklenen bölgede 3 bin lira bandında olan metrekare fiyatları pek çok projede 10 bin lirayı gördü. Seyrantepe özelinde ise fiyatlar 18 bin lirayı geçiyor. Burada ise en büyük etken yine 4. Levent-Hacıosman metro bağlantısı, Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli, TEM bağlantıları oluyor.

Artaş İnşaat ve İnvest İnşaat’ın Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olarak hayata geçirdiği Vadistanbul projesiyle bölgede atağa geçen projeler arasında, DKY İnşaat’ın DKY On Kağıthane, Nef tarafından hayata geçirilen Nef Kağıthane 03, Sur Yapı’nın Tempo City yer alıyor. Öne çıkan ofis projeleri içinde ise Dap Yapı’nın Dap Ofis Vadisi, Ferko İnşaat’ın Ferko Lİne, Seba İnşaat’ın Seba Flats Cendere gibi projeler var. 

Fiyatta lider Zeytinburnu
Konut fiyatlarının en yüksek olduğu aks olarak öne çıkan Zeytinburnu-Topkapı-Ataköy aksında markalı konut projelerinde metrekare birim fiyatı sahil hattında 23 bin lirayı geçerken, E-5 çevresinde yer alan projelerde ise fiyatlar 12 bin lirayı gördü. Deri fabrikaları, tekstil atölyeleri gibi merkezlerle bilinen Zeytinburnu, markalı konut projeleriyle kentsel dönüşüm yolunda hızla ilerliyor. E5 karayolu, Avrasya Tüneli, mevcut ve planlanan raylı sistemlerle birlikte ilçenin, 5 yıl içinde değerini yüzde 112 artırması öngörülüyor. Bölgede birçok proje eski sanayi alanlarının kentsel dönüşümü ile kazandırılıyor. Bölge, her gelir grubuna hitap eden projelerle gelişirken şu anda ise lüks projelerle büyüyor. Bu aks üzerinde, Artaş İnşaat’ın Avrupa Konutları Kale 2, Özak GYO-Ziylan-Yenigün İnşaat’ın Büyükyalı İstanbul, Nef-İŞ GYO’nun İnistanbul, Kalkavan Yapı-Hasan Sever İnşaat-Gül Yapı’nın Yedi Mavi, Beyaz İnşaat’ın Beyaz Park Topkapı gibi projeler bulunuyor. 

Hadımköy hattı
Bölge , Küçükçekmece Gölü’nün kuzeybatısında yer alan TOKİ tarafından toplu konut projeleri çerçevesinde yapılaşmaya açıldığı son 15 yıl içinde planlı bir şekilde büyüyerek uydu kent halini alan, Başakşehir ilçesinde bulunan ve toplu yapılaşması hızla devam eden bir semt olarak öne çıkıyor. 

Bahçeşehir 2. Kısım-Hadımköy semtlerinde geliştirilen arazilerde bahçeli ve lüks konutlar da öne çıkıyor. Ulaşım projeleriyle talebin devam etmesi beklenen bölgede EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık’ın verilerine göre, 2013 yılında fiyat artışı yüzde 12, 2014’te yüzde 6, 2015’te yüzde 26 ve 2016’da yüzde 38 olarak gerçekleşti. Son beş yılda bileşik olarak bakıldığında konut fiyatlarının yüzde 106 arttığı bir bölge olarak İstanbul’da 34 adet bölge toplamı içinde 5. Sırada bulunuyor. 

Esenyurt öne geçti
Konut alıcısı için fiyat bazlı en uygun bölge olarak öne çıkan Esenyurt’ta konut geliştiriciler de uygun arazi fiyatları nedeniyle ard arda projeler hayata geçirdi. Bölgede arz artsa da konut alımı da devam ediyor. Şehrin çeperinde önemli konut gelişimi bölgelerinden olarak öne çıkan Esenyurt’ta konut metrekare fiyatları en düşük 2 bin lirayı geçiyor. Beylikdüzü’nden başlayarak bölgeye gelen konut arzı, özellikle büyük ölçekli projeler olarak hayata geçiyor. Özyurtlar İnşaat’ın pek çok proje ürettiği bölgede Nlogo projesi öne çıkarken, Babacan Holding’in Babacan Premium projesi, Karden İnşaat’ın sembol İstanbul, Demir İnşaat’ın Demir Park, Tekfen İnşaat’ın HEP İstanbul gibi pek çok proje yükseliyor. 

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181