İşte Buca ve Bornova yatırım değerlendirme raporu!
İzmir Ticaret Odası'nın hazırladığı, 250 sayfalık kent raporunda Buca'nın mobilya imalatı, giyim, kürk imalatı ile motorlu kara taşıtları imalatında yoğunlaştığı vurgulandı. İlçede ikinci el oto satışının yapıldığı Otokent'in, Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu'nun en büyük ikinci el araç alım-satım merkezi olduğuna dikkat çekildi. Raporda şu bilgelere yer verildi: Buca ilçesinde Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi (BEGOS) bulunmasının yanında hayvan pazarları, balık hali, sebze, meyve hali ile önemli bir konuma sahip. Turizm anlammda Gölet, Şirinyer Hipodromu, Kaynaklar, Belenbaşı ve Kırıklar'da köy hayatı, Nif Dağı, Kızılçullu Su Kemerleri, levanten köşkleri gibi birçok tarihi ve doğal değeri bulunmakta. 50 bin üniversite öğrencisiyle de adeta öğrenci kentidir. "Cezaevi de Kırıklar'a taşınmalı" denildi.

BUCA

YATIRIM OLANAKLARI
Enetji sektörü gelişime açık

1-Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi'nde hazırgiyim ve konfeksiyon yatırımları başta olmak üzere her türlü yatırım için imkan var.
2-Buca'da başta futbol, tenis ve atlı spor olmak üzere spor alanında birçok yatırım imkanı bulunmaktadır.
3-Kentsel dönüşüm doğrultusunda inşaat ve gayrimenkul yatırımlarına ihtiyaç vardır.
4-Üniversite kapsamında inşaat ve yurt yatırımları yapılmalıdır.
5-İlk, orta ve lise düzeyinde okul ve derslik ihtiyacı bulunmakta.
6-Tarihi yapıların restore edilmesi gerekmektedir.
7-Kaynaklar'da güneş panelleri alanında ve Buca'da yenilenebilir enerji sektöründe yatırım yapılabilir.
8-Otel yatırımlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Film platosu, tema park gibi projeler de yatırım olanakları arasında yer almaktadır.
9-Sinema salonları, kongre ve konser salonları acil ihtiyaçlar arasındadır.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Turizm güzergahı içine alınabilir

1-Trafiğin büyük bir kısmı Menderes Caddesi'nde kilitlenmekte. Homeros Bulvan'nı Otogar'a kadar uzatma projesiyle Buca ile Bornova arasında kalan 2,4 kilometrelik bölüm derin tünelle geçilecek. Buca merkeze ve Tınaztepe'ye tramvay veya metro bağlantısının yapılması ulaşımı rahatlatacak.
2-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, izmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi kentsel dönüşümde proje üretmeli.
3-Buca tarımında pazarlama sorunlarının yanı sıra üreticiyi organik ürün üretimine yönlendirmede yaşanan sorunlar bulunmakta. Sertifikasyon ücretleri pahalı olması, ürün az. Soğuk hava deposu, paketleme ünitesi süt evi, peynir evi gibi tesisler eksik.
4-Buca Yaş Meyve Sebze Hali'nin altyapı sorunlan var. Halde kasa depoları ile parseller arasındaki mesafe kısa. Yoğun dönemlerde trafik sıkışıklığına yol açmakta ve fırların depolara yanaşması mümkün olmamakta. Soğuk hava deposu, paketleme tesisi ve analiz laboratuvarı yapılmalı.
5-Et Entegre Tesisi kente kazandırmalıdır.
6-Tarihi yapılar ile tarihi köşkler turizme kazandırmalı ve ilçenin nostaljisi canlandınlmalı. Spor, kültür, eğlence, doğa ve tarih turizminin geliştirilmesi, turizm bürosu açılması ve kruvaziyer gemi ile İzmir'e gelen turistlerin programlarına Buca'nın da eklenmesi gerekir.
7-İlçe merkezinde BEGOS dışında imalat yapılmasına izin verilmemelidir, imalat yapacak ticarethanelerin izmir'in çevre ilçelerine yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Sadece tarıma dayalı sanayi gelişmelidir.
8-Dokuz Eylül Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin güvenlik sorunu yaşamaması, ilçe halkı ile öğrencilerin karşı karşıya gelmemesi için kamu ve özel sektör yatırımları ile yurt sorunun giderilmesi, atıl evler kullanılmalı ve öğrenci pansiyonculuğu yapılmalı.
9-İlçede derslik ve okul yapımı gerçekleştirilmeli.
10-Sosyal donatı, açık alan ve yeşil alanların artırılmalı. Öncelik sosyal merkezler, yeşil ve spor alanları ile iş geliştirme-sektörel toplantı merkezleri yapılmalı.
11-Buca Cezaevi, Kırıklar'da Mr yer alan cezaevine ilave yapılarak taşınması lazım.

ZAYIF YÖNLERİ
Yeni yollar gerekli

1-Merkezde alternatif yol eksikliği, yolların dar olması
2-Trafik yoğunluğu ilçeyi kilitliyor, acilen etkili önlemler alınmalı.
3-Ana arterlerin (meydanların, bulvarların) azlığı. Bunlar çoğaltılmalı.
4-Sosyal ve kültürel etkinlikler için tesis yetersizliği var. Yeni yatırımlar şart.
5-Yeşil alan eksikliği ilçenin önemli sorunlarının başında geliyor.
6-Tarihi binaların korunamaması L3P sıkıntısı var. Önlem alınmalı.
7-Kent bilgi sisteminin olmaması da zayıf yönler arasında buluyor.
8-Turizm ve otelcilik konusunda yetersizlik var. Projeler üretilmeli.

BORNOVA
İTO'nun raporunda Bornova'nın ticaret, sanayi ve öğrenci kenti olduğu belirtilirken tarihi köşklerinin de değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Raporda tarihi konaklardan birinin Etnografya Müzesi olması istenirken ilçenin golf turizmi için de son derece uygun olduğunun altı çizildi. Çimento firmalarının da taşınmasının istendiği raporda ilçeyle ilgili şu bilgilere yer verildi: "İlçede yer alan ormanlık alanlar su yönünden oldukça zengindir. Ayrıca Yamanlar Dağı üzerinde İkizgöl yer almaktadır. İkizgöl, çam ormanları arasında Bornova'nın önemli dinlenme alanlarından birini oluşturmaktadır."

GÜÇLÜ YÖNLERİ

Genç nüfus fazla 


1-İlçe bir sanayi ve konut alanı niteliğindedir. Gelişime açık bir ilçe. 

2-İl merkezine yakındır. Kısa bir sürede önemli merkezlere ulaşılabilir. 

3-Eğitim seviyesi yüksek. Devlet ve vakıf üniversitelerine en sahipliği yapıyor. 

4-Genç nüfus fazladır. Eğitim kurumları nın çokluğu bunda en büyük etken..

Ulaşımda ana arterlerde trafik %W sıkışıklığı var. Bu sorun acilen çözülmeli. İlçedeki üniversite kampusu ve alışveriş merkezleri trafiğin yoğunlaşmasında önemli bir etken.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Tarım arazisi az, organik tarım geliştirilmeli

1-izmir Metrosu'nun, Evka-3 istasyonuna kadar getirilmesi ulaşımı rahatlatırken Halkapınar ve Otogar arasındaki 4.5 kilometrelik metro projesi çalışmalarına biran önce başlanmalıdır. Otogar-Halkapınar arasının raylı toplu ulaşım sistemine dahil edilmesi düşünülüyor.
2-Pek çok sanayi sitesi ve çarşısının yol, ulaşım, trafik düzenlemesi, çöp, moloz atıkları, terk edilmiş araçlar, alt ve üst yapı sıkıntıları mevcut. Terk edilmiş ve hurda araçlar toplanmalı. Sokak lambaları artmalı.
3-Sanayi sitelerinin temizliği, bakımı için sanayi sitelerinin sürekli temizlik şart. Yol ve kaldırımlar ile bahçe ve park düzenlemesi yapılmalı.
4-İlçedeki sanayi sitelerinin temizliği, bakımı ve görünümü için sanayi sitelerinin sürekli temizliği sağlanmalı, yol ve kaldırımlar ile bahçe ve park düzenlemeleri yapılmalıdır.
5-Birinci, ikinci, üçüncü sanayi sitesi ve keresteciler sitesi kent merkezinde sıkışmış. Bu siteler daha çok ticari fonksiyonlara bürünmelidir.
6-Bornova Devlet Hastanesi'nin 250 yataklı devlet hastanesine dönüştürülmeli. Hastane bitişiğindeki arsaya ek bina yapılmalı.
7-Mevcut eski konaklardan bir tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ele alınıp etnografik müze olarak izmirlilerin hizmetine sunulmalıdır. Peterson Köşkü restorasyon çalışmaları ile Bornova Kültür Merkezi çalışmaları bitirilmelidir.
8-Taş ocakları ve 2 çimento fabrikası çevreyi kirletmektedir. Taş ocaklarının çevreye zararı önlenmeli uzun vadede ilçeden taşınmaları sağlanmalıdır.
9-Bornova'da Altındağ, Işıkkent ve Pınarbaşı'da kent yenileme projeleri geliştirilmelidir. 

10-İç göç nedeniyle büyük şehre ) uyum sağlamaları için halk eğitim kursları çoğalmalı. Her mahallede müstakil eğitim merkezleri kurulmalı.
11-İlçe sanayi yatırımlarına doyMs muş. Konaklama hizmetlerine dönük yatırımlar yapılmalıdır. •
12-Tarım arazileri az. Kiraz dikimi 15 yanında seracılık da yapılabilir. Organik tarımın geliştirilmesi için de projeler üretilmelidir.
13-Uygun bulunan bir alanda golf sahası yapılması düşünülmelidir.
14-Halk Eğitimi Merkez Müdürlüğü yeni bir yere yapılmalı.

YATIRIM OLANAKLARI
Misafirhane ihtiyacı var

1-İzmir Kültür Merkezi'nin inşaatı bitmeli. Ayrıca 10 bin kişilik tiyatro salonu kurulmalı.
2-İlçe merkezinde otopark ihtiyacı bulunmaktadır.
3-Halk eğitim kurslarının çoğalması ve yoğunlaştırılması gerekir.
4-Bornova Devlet Hastanesi genişletilmeli. Ege Üniversitesi'ne misafirhane yapılmalı.
5-Eski konaklardan bir tanesi ele alınıp etnografya müzesi olarak hizmete sunulabilir. Homeros Vadisi gibi yerler yapılmalı.
6-Doğa sporlarına iJ yönelik tesisler kurulabilir. Örneğin; uygun bulunan bir alanda golf sahası yapılması düşünülebilir.


Habertürk Egeli Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181