İşte illere göre konut amortisman süreleri!
Konut kredi faizlerindeki düşüşler ve yapılan kampanyaların etkisiyle konut pazarında hareketlenme başladı. Fiyatların dip seviyeyi gördüğünü düşünen vatandaşlar bu fırsatı değerlendirmek için alıma yöneldi. Peki aldığınız konut kendini kaç yılda amorti eder?

Gayrimenkul ve türevlerinin alternatif sermaye piyasası aracı olarak borsalaşması amacıyla hareket eden Gayrimenkul Borsası (GABORAS), konut yatırımında fiyat kadar etkili bir parametre olan kira geri dönüş sürelerini tespit etti. Türkiye’nin 30 büyükşehirinde yapılan incelemede kira geri dönüş süresi en uzun olan il 314 ay ile Trabzon oldu. Trabzon’u sırasıyla Kayseri, Malatya, Ordu, Erzurum ve Kocaeli izliyor.

2019 yılı konut satış ve kira fiyatlarına bakılarak yapılan değerlendirmeye göre 30 büyükşehirde amortisman süresi 14 yıldan başlıyor, 26 yıla kadar çıkıyor. Amortisman süresinin en hızlı olduğu il 14 yıl ile Van. Büyükşehirler arasında kira geri dönüş süreleri en kısa olan iller sıralamasında Van’dan sonra sırasıyla Gaziantep, Ankara, Şanlıurfa, Eskişehir ve Antalya geliyor.

ANKARA ÖNDE
3 büyük ile baktığımızda ise Ankara’nın daha avantajlı olduğu görülüyor. Başkent’te konutun amortisman süresi 15 yıldan az. Yapılan altyapı yatırımlarıyla değerlenen ve gayrimenkul firmalarının gözde adreslerinden biri olan İzmir’de bir konut kendini yaklaşık 218 ay yani 18 yıl 2 ayda amorti ediyor. Durgun bir dönemden geçen İstanbul pazarında da süre 216 ay. Yine 3 büyükşehir ortalama metrekare birim fiyatı İstanbul’da 3 bin 684 TL, İzmir 3 bin 62 TL, Ankara ise 1.774 TL olarak sıralanıyor. Bu tabloya göre satılık konut metrekare fiyatları arttıkça kira geri dönüş süreleri de doğru orantılı olarak uzuyor.

MUĞLA DEĞERLENİYOR
GABORAS Şehir Reytingleri verilerine göre; 30 büyükşehir belediyesi içerisinde son 24 aylık süreç içerisinde ortalama metrekare değeri en çok artış gösteren il Muğla oldu. Ortalama metrekare değeri olarak Türkiye’nin en yüksek metrekare birim fiyatlarından birine sahip olan Muğla’da yüzde 7 oranında artış yaşandı. Muğla’yı yine yüzde 6.5’lik artış oranıyla bir diğer tatil bölgesi Antalya ve yüzde 5.6’lık artış oranıyla Aydın izledi.

İllere göre amortisman süreleri için tıklayınız.

Gülistan Alagöz / Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181