İşte İzmir'de gayrimenkul piyasası ve genel durum!
2017 yılı İzmir’de arazi ve arsaya yatırım yılı olacaktır. Genel olarak son aylarda konut alım satımı açısından durgunluk hüküm sürse de, gayrimenkul yatırımcıları bunu avantaja çevirmek niyetindedir. İzmir’de özellikle arsa-araziye olan talep devam etmekte, bahar-yaz ayları ile beraber bu talebin artması beklenmektedir.

Son 6 ayda İstanbul-İzmir Çanakkale köprü bağlantısı ve İstanbul-Bursa-İzmir otoyol çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları sebebiyle özellikle arsa-arazi ve yaz-kış kullanıma uygun yapılaşmalara olan talep devam etmektedir. İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 4 saat indireceği planlanan İstanbul-Bursa-İzmir otoyol projesinin etkisi ile genel olarak İzmir sahil şeridinde Urla, Çeşme, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinde arsa-arazi ve yaz-kış kullanıma uygun yapılarda değer artışı olmuştur. Özellikle Çeşme-Urla-Güzelbahçe ilçelerinde son bir yılda %25 civarında değer artışı gerçekleşmiştir. Güzelbahçe ve Urla’nın İzmir şehir merkezine olan yakınlığı, otoban bağlantısı ile 30 dakika gibi kısa süre içinde ulaşılabilir olmaları, yeni ve düzenli yapılaşmaya olanak sağlaması, özellikle dubleks ve müstakil ev tarzında bahçeli yapılaşmaların olması bölgeye olan talebi canlı tutmaktadır. İzmir’in arsa arazi yatırımı yapılan ilçelerinin başında Çeşme, Urla, Güzelbahçe Karaburun, Kemalpaşa, Torbalı, Menemen ve Seferihisar ilçeleri gelmektedir. Bu ilçelerinde konut imarlı arsa yatırımları hız kazanmış, bu durum tarla fiyatlarını dahi arttırmıştır.
 
İstanbul-İzmir otobanının Kemalpaşa’dan İzmir’e bağlanması ve Kemalpaşa-Torbalı aksı bağlantısının açılması sebebiyle Kemalpaşa ilçesindeki zeytinlik-kiraz bahçeleri ile üst ölçekli planlarda sanayi-depolama alanlarında kalan arazilerde ciddi değer artışları olmuştur. Karaburun ilçesinin bağlantı yolunun duble yol olarak açılması ve ilçenin bakir doğası yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Karaburun ilçesinin 2017 yılında daha da göz önüne çıkacağını düşünüyoruz.
 
Seferihisar girişinde karayolu cepheli ya da karayoluna yakın bölgelerde site içinde 500-1000 m2 arsa içinde villa tipi yapılaşmalar değer kazanmaya başlamış ve daha çok yüksek gelir grubunun yaz-kış kullanımına hitap etmektedir.  Seferihisar’ın Sığacık mevkii ise özellikle “sakin şehir” kavramıyla öne çıkmaktadır. Seferihisar’da tarla fiyatlarında da artışlar olmuş, 15-50 TL/m2 bandında olan tarlalar için 30-80 TL/m2 birim fiyatlar talep edilmektedir.
 
Orta gelir grubu son bir yılda Menemen ve Torbalı ilçelerini tercih etmiş, bu ilçeler hızla yayılan konut projelerine ev sahipliği yapmıştır. Gerek İzban hattının bölgeye ulaşımı kolaylaştırması, gerekse Torbalı ilçesinde sanayi bölgelerine yapılan yatırımların artması; bölgede çok lüks olmayan orta gelir grubuna yönelik konut projelerinin hız kazanmasına neden olmuştur. Bu durum arsa-arazi fiyatlarını da olumlu yönde etkilemiş, yaklaşık %30 civarında bölgesel artışlara sebep olmuştur. 100.000-150.000 TL civarında olan klasik daire fiyatları 250.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.
 
İzmir şehir merkezinde ise Bornova, Bayraklı ilçeleri ile Karşıyaka ilçesinde yeni yapılaşmalar daha çok talep görmektedir. Özellikle lüks konutlarda 2016 yılındaki ivmeyle satışlar devam etmekle birlikte son aylarda ciddi bölgesel artışlar görülmemektedir. Karşıyaka ve Bornova’da eski dairelerin ortalama metrekare birim fiyatlarının 2800-3000 TL seviyesinde iken yeni daire fiyatlarının 4.500-8.000 TL/m2 aralığında değiştiği görülmüştür. Karşıyaka; Aksoy-Girne Caddesi’nde genel olarak parsel bazında yenilemeler ile konut fiyatlarında %70 ila %100 arasında artışların olduğu görülmüştür. Eski binalar (35-50 yaş) asansörsüz ve otoparksız olup yeni yapılar asansörlü ve otoparklı olacak şekilde planlanmaktadır. Bu da taşınmazların değerlerinde ciddi artışlar yaşanmasına sebep olmaktadır. İzmir’in yeni kent merkezi olarak bilinen Bayraklı-Turan-Salhane bölgesinde ofis-rezidans m2birim fiyatları ise 7.000TL/m2 ile 12.000TL/m2 civarındadır. Kentsel dönüşüm ile kısa vadede Bayraklı-Bornova-Karşıyaka ilçelerinde ciddi değişimler yaşanacaktır. Özellikle Bayraklı-Salhane-Turan aksı ile İzmir-Ankara karayolu üzerindeki yatırımların hız kazanacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda yüksek katlı yapılaşmalar ile şehrin çehresinin değişmeye başladığı görülmektedir.

Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
selahattin 6 yıl önce

izmir menderes bölgesinde yapılmakta olan 100,000 lik çalışmasının geç yapılması arsa bulmaka zorlanılmaktadır bir an önce bu çalışmanın sonuçlanması mutahitlerin daha rahat arsa bulmasında yardımcı olacaktır

banner182

banner181