İzmir'de konutlar 1 yılda yüzde 12 değer kazandı!
Doğal zenginlikleri, ulaşımı, iklimi ve insani yapısı, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'ni konut satın almada en çok tercih edilir yer haline getirdi. Konut fiyatları artışında İzmir ikinci il haline gelirken, gayrimenkul satış danışmanları yabancıya mülk satışında da Ege'nin ilk sırayı aldığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl istanbul'dan İzmir'e 26 bin kişi taşınırken bu sayı Ege genelinde 50 bine yaklaştı. Istanbul-lzmir Otoyolu'nun yanı sıra Ankara-lzmir arasında yapımı süren yüksek hızlı tren, Ege'nin doğal zenginlikleri, iklimi ve insani yönleri gibi etmenler bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını da artırdı. Konutların 1 yılda yüzde 12 değer kazandığı İzmir, bu oranla Türkiye'deki 80 ili geçerek İstanbul'un ardından ikinci sıraya yerleşti. Muğla ise 3 bin 800 liralık konut metrekare fiyatıyla Türkiye ikincisi olurken, Uşak Ege'de en fazla konut satışının yaşandığı il oldu.

KDV'NİN DÜŞÜŞÜ ETKİLİ
20 yıl vadeli konut satışları, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 150 metrekareden büyük konutların KDV oranının yüzde 18'den yüzde 10'a düşürülmesi gibi destekler de Ege'de gayrimenkul almayı cazip hale getirdi. İzmir başta olmak üzere Ege'nin hem iklimi hem de doğal güzellikleriyle herkesin yaşamak istediği bir yer haline geldiğini vurgulayan uzmanlar, Hükümetin KDV'yi düşürmesinin yanında gerçekleştirilen kampanyaların yüksek faiz oranlarını etkisiz hale getirdiğini belirttiler. Ege Bölgesi'nin, inşaat sektöründeki bu hızla Türkiye'deki büyüme hızını rahatlıkla geçebileceğini de vurgulayan uzmanlar, çoğu bölgede arz fazlası yaşanırken, Ege'de talebe yetişilememesinin de bunun göstergesi olduğunu vurguladılar.

Türkiye genelindeki konut satışları içinde yabancılara olan satışta da Ege'nin lider olduğunu hatırlatan gayrimenkul danışmanları Didim ve Kuşadası'nın artık yabancıların en fazla tercih ettiği ilk 5 yer arasında bulunduğunu belirtiler. Bölgedeki konutların uygun fiyatlarının, Norveç, İsveç, İrlanda, İngiltere, Danimarkalı daha çok orta yaş ve üzeri yatırımcılar tarafından tercih edildiğinin belirttiler.

FİYATLAR YÜKSELDİ
Bodrum, Fethiye, Datça gibi yazlık beldeleri bünyesinde bulunduran Muğla, Ağustos 2017 verilerine göre konut metrekare fiyatı en yüksek ikinci il oldu. Bölgede Ocak 2013 yılında 1.360 TL olan satılık konut metrekare fiyatları 2 bin 437 TL'ye yükseldi. Muğla'da satılık konut ortalama fiyatı 243 bin 681 TL olurken, bu yatırımın geri dönüş süresi 24 yılı buluyor. Bölgedeki kira fiyatlarına baktığımızda ise Ocak 2013'te 5.58 TL olan kira metrekare fiyatları, 2017'de 8.50 TL'ye yükselirken bu ilde ortalama kira fiyatı 850 TL olarak açıklandı.

DEVAM EDİYOR
TÜlK'in verilerine göre geçtiğimiz ay İzmir'de 6 bin 509 konut satıldı. Satışta Uşak, yüzde 30'luk oranla Ege Bölgesi'nin en hızlı büyüyen kenti oldu. Uşak'ta yılın ilk 7 ayında satılan konut sayısı ise 3 bin 413 olarak açıklandı. Büyüme oranında Uşak'ı yüzde 20.87 ile Denizli izledi. 7 aylık dönemde büyümenin en düşük olduğu kent ise yüzde 4.41 ile Balıkesir oldu.

Kadir Kemaloğlu / Yeni Asır Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181