'İzmir'de riskli yapılar bir an önce yenilenmeli'!
İzmir İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Selahattin Varan, İzmir'de de yoğun olarak hissedilen Ege Denizi merkez üslü 6.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki mevcut yapılara ilişkin verilere göre, ülkede yaklaşık 19 milyon bina bulunduğunu, elden geçmesi gereken 14 milyon binanın olduğunu belirten Varan, "Bu 14 milyon binanın yarısının riskli olduğu düşünülmektedir. İzmir'de de bu oran farklı değildir" dedi. Varan, Cambridge Üniversitesi'nde bulunan Cambridge Risk Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırmayı baz alan endekse göre, 132 milyar dolarlık CSYİH büyüklüğe sahip İzmir'de, önümüzdeki 10 yıl içinde insan veya doğa kaynaklı felaketlerin meydana gelmesi halinde 30 milyar dolarlık hasarın oluşacağını ifade ederek, bakanlığın anlayışına göre, 'yara sarma değil, yara almama'nın önemini vurguladı.

Selahattin Varan, yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde 12 Haziran'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen akabinde İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile gerekli koordinasyon sağlanarak, hasar tespit için kriz merkezine gelen tüm başvuruların titizlikle değerlendirilIdiğini kaydetti. Varan, çalışmaların sürdüğünü, şu ana kadar bir can kaybı ya da kayda değer hasar oluşmamasımn sevindirici olduğunu vurguladı.

NE KADARI GÜVENLİ? 
Karaburun açıklarında Ege denizinde 6.9 kilometre derinlikte meydana gelen ve şehrin tamamında şiddetli şekilde hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depremin, yapıların ne kadar güvenli olduğu sorusunu tekrar tüm gerçekliğiyle gündeme getirdiğini bildiren Varan, şunlan kaydetti: "Kentsel Dönüşüm, şehirlerimizde oluşan güvensiz, çarpık yapılaşmalann fiziksel ve sosyal bozulmalann çevre düzenlemelerin çözümü olarak görülmektedir. Kentsel dönüşüm projeleri, İzmir gibi öncelikle büyük kentlerimiz olmak üzere acil gerekliliktir. İzmir ve pek çok büyük kentlerimiz aşın nüfus yığılmalan düzensiz ve çarpık yapılaşmalarla, yanlış yer seçimleriyle karşı karşıyadır.

RİSKLİ YAPILAR YIKILMALI
Türkiye'de mevcut yapılara ilişkin verilere bakıldığında, 19 milyon bina bulunduğunu, bunların yaklaşık 5 milyonunun, 1998'den sonra yapıldığı için daha iyi durumda olduğunu ifade eden Varan, "Dolayısıyla elden geçmesi gereken 14 milyon bina vardır ve bu 14 milyon binanın yaklaşık yarısının riskli olduğu düşünülmektedir. İzmir'de de bu oran farklı değildir. Riskli yapısını yıktıranlara kredi, kira yardımı ve harçlardan muafiyet şeklinde maddi destekler verilmektedir. Uygulamanın temelde vatandaşlarca yürütülmesi amaçlanmış, devletin yardım ve destekler dışında mümkün olduğunca az müdahalesi temel alınmıştır" diye konuştu.

13 BİN BİNA RİSKLİ
Varan, İzmir'de şu ana kadar toplam 32 bin 8 bağımsız birimden oluşan 13 bin 465 binanın, Riskli Yapı olarak onaylandığını ve bunların 10 bin 734 tanesinin yıkımının ilgili belediyelerce gerçekleştirildiğini kaydetti. Varan, yapıları için tespit yaptırmak isteyen vatandaşların, öncelikle tapu (Daire tapu, kat mülkiyeti yoksa daireye ait hisseli arsa tapusu), nüfus cüzdanı fotokopisi ile Bakanlıkça lisans verilen firmalara ya da Müdürlük bünyesindeki Yapı Malzemeleri PGD Şubesi'ne müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.

RİSK OLUŞMADAN ÖNLEM 
Deprem zararlarının azaltılması için risk oluşmadan önlemler alınması gerektiğini bildiren Varan, "Risk ortaya çıktıktan sonra bu riskin azaltılması maliyeti cok daha yüksektir. Kentlerde, sağlıksız ve güvenliksiz yapı stoku için güçlendirmeyi veya yeniden yapımı da içeren bir kentsel dönüşüm uygulanmasıyla deprem riski azaltılabilir ve yerleşmeler depreme dayanıklı duruma getirilebilir. Bu durum, deprem ile kentsel dönüşüm arasında doğrudan bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir" dedi.

Star İzmir Ege Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181