İzmir konut fiyatlarını uzmanlar yorumladı!
Merkezi Londra'da olan ve dünya çapında 417 ofisi bulunan İngiliz emlak şirketi Knight Frank'in araştırmasına göre, konut fiyatlarının en çok arttığı 20 şehirden 3'ü Türkiye'de bulunuyor. Knight Frank şirketi, Küresel Konut Şehirler Endeksinde 156 kentteki fiyat değişikliklerini hesapladığı raporda, Türkiye'de en çok artışın görüldüğü İstanbul, yüzde 25 ile dünyada 3'üncü şehir olurken; İz mir yüzde 16.5 ile Türkiye'de 2'nci, dünyada ise 6'ncı sırada yer aldı. Aynı listede Ankara ise yüzde 12.4 ile dünyada 13'üncü sırada kendine yer buldu. Tüm dünyadaki konut fiyatı artışı ortalaması ise yüzde 4.4 olarak belirlendi. aradiginkonut.com inşaat emlak haber portalının haberine göre, İzmir'de inşaat sektörünün önde gelen aktörleri, konut fiyatındaki artışın nedenlerini, nüfus artışı, iç göç, yeni arsa üretilememesi ve üst segmentteki konutların piyasa fiyatlarını yükseğe çekmesi olarak sıralıyor.

İzmir, tüm Avrupa'yı geride bıraktı
Endeksin ortaya çıkardığı bir diğer ayrıntı ise İzmir'in fiyat artışında tüm Avrupa kentlerini geride bırakması. Fiyat artışında ilk 20 kentten 7si Avrupa'da bulunurken; en çok artışın bulunduğu Avrupa kenti 16.3'lük artışla İzmir'in hemen ardında yer alan Macaristan'ın başkenti Budapeşte. Endekse göre Ege'nin diğer kıyısında Yunan kentlerinde fiyatlar bir önceki yıla oranla düşüş gösterdi. İzmir'in konut fiyat artışında 6'ncı sırada yer almasını İzmir'in önde gelen inşaat şirketlerinin yöneticileri değerlendirdi.

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır: Arsa üretilemiyor; fiyatlar artıyor
Bilindiği gibi İzmir, gerek kent yaşantısı, gerekse de iklimi nedeniyle bir çekim merkezi. Çevre illerden olduğu gibi Türkiye'nin farklı kentlerinden de İzmir'e olan bir iç göç gerçeği var. Bu nedenle konutlara olan talep her dönem güncelliğini koruyor. Fakat İzmir'de özellikle kent merkezinde mevcut araziler doldu. Yeni arazi üretilemediği için müteahhitler yüksek arsa bedelleriyle karşı karşıya. Dolayısıyla bu durum da fiyatlara yansıyor.

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kah: "Fiyatlar ikiye katlanacak"
İzmir'de ekonomik ömrünü tamamlamış çok eski bina var. Yeni üretilen konutların fiyatının bu yüzden çok arttığı düşünülebilir; ama İzmir uzun süredir bu artışı bekleyen bir kentti. Dünyada nüfusu ölçülebilen hiçbir kentin nüfusu, İzmir'deki kadar hızlı artış oranı göstermiyor. Artan nüfus, talebi de beraberinde getiriyor. Bu da bize, fiyat artışının devam edeceğini gösteriyor. İzmir'de hala konut fiyatları normalin altında. Bugün 350 - 400 bin TL civarında bulunan yeni konutların fiyatının önümüzdeki 2-3 yıl içinde iki katı olan 400-800 bin TL.'ye yükselmesi kaçınılmaz.

Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk: "En avantajlı kent İzmir"
Bakıldığında İzmir'deki artış hızlı gibi görünebilir; ancak İzmir uzun süredir bekleyen bir pazar. Maliyet ve arsa talebinin artması da fiyatlara yansıyor. Ayrıca pazarda üretimi bitmiş, stoğu en minimum kent. Bu da İzmir'deki konut piyasasında fiyat artışının devam edeceği anlamına geliyor. Özellikle önümüzdeki 2-3 yıl içinde önemli artış göreceğiz. İzmir konut yatırımı açısından en avantajlı kent.

Yeni Ekonomi Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181