İzmir markalı konut projeleri ile cazibe merkezi haline geldi!
İzmir, Türkiye'nin İstanbul'dan sonra öne çıkan kentlerinden biri. 'Güzel İzmir' denmesine rağmen çarpık yapılaşmasıyla da bilinen bir kent. Son yıllarda hızlı bir yapılaşma sürecine giren kentte yerel markaların yanı sıra Teknik Yapı'dan Dap Yapı'ya Nef e kadar markalı üreticiler proje geliştirme yarışma girmiş durumda. Markalı konut projelerinin birbiri ardına yükseldiği kentte Alsancak'tan Çiğli'ye, Çeşme'den Buca'ya inşaatı devam eden ve satışta toplam 103 proje bulunuyor.

İzmir, Türkiye'nin en yaşanabilir kentlerinden biri, bu yapısıyla son yıllarda İstanbul, Ankara gibi kentlerden de göç alıyor. Kent popülerliğine rağmen çarpık yapılaşmasıyla da biliniyor. Ancak kentin kaderi son yıllarda birbiri ardına geliştirilen markalı konut projeleri ile hızlı bir değişim sürecine girmiş durumda. Folkart Yapı'dan İzka İnşaat'a, Kumko Yapı'ya kadar yerel inşaat şirketlerinin yanı sıra, Teknik Yapı, Dap Yapı, Nef gibi ulusal markalar da kentteki proje geliştirme yarışına dahil oldu. İzmir'deki proje yarışının son dönemde hız kazanmasında iki- üç yıl önce alınan arsaların bu yıl ruhsat almalarının etkili olmuş durumda. Bunda kentte ruhsat süreçleri diğer şehirlere göre biraz daha uzun sürmesi etkili oluyor.

Son yılarda İzmir'in öne çıkmasında İstanbul-İzmir otobanı ile İstanbul'a daha da yakınlaşacak olmasının yanı sıra büyük şirketlerin operasyon merkezlerini kente taşıyacak olmalarının etkisi büyük. İzmir, özellikle beyaz yakalı göçü almasıyla da dikkat çekiyor. Örneğin Turkcell'in operasyon merkezini İzmir'e taşıma planı bulunurken, Allians'ın büyük bir kısmını İzmir'e taşımasına yönelik söylentiler de mevcut. Bu şirketlerin İzmir'e gidecek olmaları ile birlikte kentte nitelikli konut talebinin de artması beklenirken kentte ortalama metrekare fiyatları 3 bin TL'ler seviyesine ulaşmış durumda.

İhaleler yapılıyor
İzmir son dönemde büyük çaplı projeler için yapılan ihalelerle de öne çıkıyor. Bu süreçte markalı konut üreticileri de hem İzmirlilerin hem de kente başka bölgelerden gelenlerin konut taleplerini karşılamak üzere harekete geçmiş durumdalar. Bunlardan biri de Teknik Yapı. Emlak Konut GYO'nun İzmir Alsancak'taki iki ayrı parselden oluşan yaklaşık 47 dönüm arazinin 'arsa karşılığı gelir paylaşım ihalesi'ni bir milyar 672 milyon TL'lik hasılat karşılığı yüzde 35 idare payı taahhüdü ile haziran ayında Teknik Yapı kazandı. Şirket, Alsancak'ta gerçekleştireceği karma projeden elde edeceği hasılattan en az 585,2 milyon TL'yi Emlak Konut GYO'ya verecek. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir'e kendisi gibi güzel ve kaliteli bir proje yapmayı düşündüklerini, ticaret, konut ve turizm alanlarından oluşan karma bir proje gerçekleştireceklerini söylüyor.

İstanbul dışındaki ilk yatırımını İzmir Bornova'da gerçekleştirilecek olan DAP Yapı da kente 450 milyon TL yatırımla 707 konut ve ticari alanlardan oluşan bir proje inşa etmek üzere düğmeye bastı. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İzmir'de tek bir proje ile kalmayıp, arazi geliştirmeye devam edeceklerini belirterek, önümüzdeki dönemde İzmir'de en az üç proje geliştirip 3 milyar TL'lik yatırım yapmayı planladıklarını vurguluyor.

Proje yarışının hız kazandığı İzmir'de Bornova, Bayraklı, Menemen, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Çeşme projelerin en yoğun olduğu ilçeler olarak öne çıkıyorlar. İstanbul Bomonti'de yer alan Bomonti Bira Fabrikası'nın tarihi binaları Doğuş Grubu'nun işletmesinde kültür ve sanat merkezi haline getirilmişti. Bu konsept Türkerler Holding tarafından İzmir Bomonti Bira Fabrikası'na taşınıyor. İzmir Bomonti Fabrikası'nın 45 dönümlük arazisinde yer alan dokuz fabrika binası, Türkerler Holding tarafından restore edip müze, restoran, açık hava sineması ve cep sineması gibi sosyal ve sanatsal aktivitelere ev sahipliği yapan bir mekan haline getiriliyor. Bu konsept İzmir'in sosyal hayatına katkı sağlanacak. Yeni projeler planlanıyor İzmir'de proje geliştiren uluslararası şirketlerin yanı sıra kentte proje geliştirmek üzere yer arayışında olan şirketler de bulunuyor. İzmir'i yatırım projeksiyonuna alan şirketlerden biri olan Nef, kentte arazi geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, "2016 yılında Nef'in İstanbul dışındaki ilk projesi olan Nef Yalıkavak'ı hayata geçirdik. Nef Gölköy projemizi de 2018'de Bodrum'da hayata geçiriyoruz. Bodrum'un ardından Ankara, izmir ve Bursa'da projeler geliştirmeyi hedefliyoruz" diyor.

DAP İzmir istanbul dışında Ankara, Bursa, Denizli gibi Anadolu kentlerinde de projeler geliştiren Sinpaş, önümüzdeki dönemde İzmir'e da açılmayı planlıyor. Anadolu'nun öne çıkan kentlerinde proje geliştirmek üzere görüşmeler yaptıklarını belirten Sinpaş Holding CEO'su Ahmet Çelik, "Bunlar arasında başı İzmir çekiyor. 15 yıldır oradan arazi teklifleri geliyor ama uygun bir şey çıkmadı, çıkarsa değerlendirebiliriz" diye konuşuyor.İzmirlilerin nitelikli konut taleplerinin arttığına dikkat çeken Ahmet Çelik, bu talep doğrultusunda son yıllarda kentte üretilen proje sayısının giderek arttığına da işaret ediyor. İzmir, gelecekte inovasyon başkenti olma hedefi ile de öne çıkıyor. Bu kapsamda İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü (İBG) ve Sağlık Teknoparkı ile sağlık alanında projeler geliştirmek üzere çalışmalar yürütülüyor.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım: Yatırım yapılabilir şehirler listesinde
"Emlak Konut ve Halk GYO ile oluşturulan güç birliğiyle İzmir'e yakışır bir proje gerçekleştirileceğine inanıyorum. Bugüne kadar başarıyla sürdürdüğümüz 'iyi ürünü, uygun fiyata sunma' stratejisini İzmir'de de sürdüreceğiz. İzmir, ulusal ve uluslararası birçok firmanın yatırım yapılabilir şehirler listesinde yer alıyor. Gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında ortaklaşa proje geliştirme tekliflerini değerlendirirken 'milli üretim' ve 'ulusal sermaye' düşüncemiz hep ön planda oldu."

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya: Yaşanabilir bir şehir
"İzmir bugüne kadar dikkate alınmayan bir şehirdi. Az katlı konut yapılıyordu. Otoyol projesi, Çeşme'nin gelişmesi gibi faktörler etkili. Daha yaşanabilir bir kent o nedenle tercih ediyor. İstanbul son istatistiklere göre göç verirken İzmir göç alıyor. Farklı şirketlerin merkezlerini operasyonlarını oraya taşıyor olması etkili. Otoyol Manisa'ya etki ediyor."

Neden öne çıkıyor?
- İzmir'de yenilenmeyi gerektiren eski yapı stokunun çokluğu, modern yapılara olan talep,
- İzmirlinin daha modern konut talebi,
- Halihazırda yapımı süre İstanbul İzmir Otobanı'nın yarattığı cazibe

İndergi Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181