Kanal İstanbul bölgedeki konut fiyatları uçurdu!
2011 yılında ‘çılgın proje’ olarak açıklanan Kanal İstanbul için çalışmalar başlıyor. Sadece yer aldığı güzergahta değil, bu güzergaha açılan pek çok bölgede emlak fiyatlarına ciddi etki yapan projenin bazı yerlerde fiyatları katlaması bekleniyor. Projeden önce talebin olmadığı bölgelerde, Kanal İstanbul ile önemli bir hareket oluştu.

Güzergahın netleşmemesine ve ‘bölge spekülasyonlarına kulak vermeyin’ uyarılarına rağmen bu alanlarda ciddi fiyat artışları yaşandı. Projeden önce yok pahasına el değiştiren konutlar fiyatlarını ilk aşamada 4’e katlarken, vasıfsız araziler tam 100 kat değerlendi.  Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece’de önemli fiyat değişimleri yaşandı. 

Uzun süre popüler
Başakşehir’de 2 proje hayata geçiren EYG Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bu gibi mega ölçekli projelerin önemli katkı sağladığına dikkat çekerken, “Bölge uzun süre popüler kalacak. Kısa vadede, bu alanda daha önce arazi geliştirenlerin işine yarayacak” dedi. 

Fiyatlara bakıldığında örneğin Terkos’ta metrekaresi 50 lira olan arsanın şu anki fiyatı 500 liraya kadar çıktı. Sazlıbosna’da projenin adı anılmadan önce metrekaresi 10 liraya alınabilen arsa, bugün metrekaresi 500 lirayı gördü. Çelik, bölgedeki her bir gayrimenkulün, her bir arsanın ayrı ayrı değerli hale geldiğine vurgu yaparken, “O bölgeler Kanal İstanbul’un adı geçmeden önce hiç yok dersek bin kat artış yaşadı” dedi. 

‘Ülkeye kazandırır’
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise, Kanal İstanbul’un hem İstanbul, hem de Türkiye için önemli kazanımlar oluşturacak bir proje olduğunu belirterek, “İstanbul’un her anlamda değerini katlayacak” dedi.

‘Megalar üstü proje’
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Kanal İstanbul’un sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye’nin geleceğinde etkili olacak bir proje olduğunu dile getirdi. Maya, “Megalar üstü bir projeden bahsediyoruz. Sadece İstanbul, sadece Avrupa yakası değil; tüm Türkiye için değeri büyük bir proje. Sadece bugünden yarına olacak gelişimiyle değil yıllar boyu gelişimini ve değer artışını konuşacağız. Yıllar içinde çok daha iyi şekillenecek” diye konuştu. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, uzun süredir üzerinde çalışılan Kanal İstanbul projesinin güzergahını oluşturan Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu hattında önemli değerler oluştuğunu kaydetti. Karcıoğlu, “Tahmini proje hattı üzerindeki Arnavutköy, Küçükçekmece, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki değerler etkilenmiştir” dedi.

Yüzde 127 fiyat artışı
Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, Küçükçekmece’de konut fiyatlarının son 4 yılda yüzde 60 artış gösterdiğini anlattı. 
Küçükçekmece’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin liraya ulaştı. Başakşehir de, Kanal İstanbul projesinin güzergahının netleşmesiyle daha da ön plana çıkıyor. Endeksa.com verilerine göre Başakşehir’de son 4 yıllık konut değer artışı yüzde 44, ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 200 lira. Arnavutköy’de ise son 4 yıllık konut fiyatı artışı yüzde 127. İlçede ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 200 lira. Esenyurt’ta ise son 4 yılda konut fiyatları yüzde 83 artış gösterdi.

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181