Kanal İstanbul Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy'de fiyatları yüzde 50 artıracak!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı ve kamuoyunda 'Çılgın Proje' olarak bilinen Kanal İstanbul'un güzergâhının belli olması gözleri gayrimenkul sektörüne çevirdi. Kanal İstanbul'un güzergâhının açıklanması ile projenin geçeceği Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy'ün adeta taşı toprağı altın oldu. Bu ilçelerde gayrimenkul fiyat artışlarının yüzde 50 civarında seyredeceği belirtilirken, dev proje sadece yurtiçinden değil yurtdışından da yatırımcı çekecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın verdiği bilgiye göre, proje Küçükçekmece Gölü'nden başlayarak, Sazlısu Barajı'ndan Terkos Barajı'nın doğusundan Karadeniz'e çıkacak. Güzergâhı ise 45 kilometre olacak.

Megalar üstü proje TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Kanal İstanbul'un sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye'nin geleceğinde etkili olacak dile getirdi. Maya, "Megalar üstü bir projeden bahsediyoruz. Sadece İstanbul, sadece Avrupa Yakası değil; tüm Türkiye için değeri büyük bir proje. Sadece bugünden yarına olacak gelişimiyle değil yıllar boyu gelişimini ve değer artışını konuşacağız. Yıllar içinde çok daha iyi şekillenecek" diye konuştu. Söylentisi bile uçurdu Projeden önce ciddi talep almayan bölgede, Kanal İstanbul ile ilgili söylentiler önemli bir hareket sağladı. Söylentilerden önce oldukça düşük fiyatlardan el değiştiren konutlar 4'e katlarken, vasıfsız araziler ise tam 100 kat değer kazandı. Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece'de konut fiyatlarında yaşanan hareketliliğe ek olarak vasıfsız arsa fiyatlarında da önemli artışlar yaşandı.

EYG Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, mega projelerin bölgelerin gelişimine önemli katkılar sağladığına dikkat çekerek, "Bölgeye bakış açısı değişti. Bölge uzun süre popülerliğini koruyacak. Burada önce bir hikâye vardı, bunu satın alanlar önemli kazançlar elde etti" dedi. Bölgelerde oluşan fiyatlara bakıldığında ise bin kata varan artışlar görmek mümkün. Örneğin Terkos'ta metrekaresi 50 lira olan arsanın fiyatı 500 liraya kadar çıkmış durumda. Sazlıbosna'da metrekaresi 10 liraya alınabilen arsanın ise metrekaresi 500 TL'yi buluyor. Gelişimin yeni adresi olacak Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Bakan Arslan'ın açıklamasıyla İstanbul'un yeni gelişme bölgesinin de tam olarak resmileştiğini söyledi.

Özelmacıklı, "Yaklaşık 45 km uzunluğunda olacak bu kanalla beraber birçok yeni gelişme modeli ve gayrimenkul alanları oluşacak. Bunlar da Türkiye ve İstanbul için önemli bir avantaj. Hatta bunun için yeni bir kıta oluşuyor diyebiliriz" şeklinde konuştu. Yüzde 127 fiyat artışı Endeksa CEO'su Görkem Öğüt, Küçükçekmece'de konut fiyatlarının son 4 yılda yüzde 60 artış gösterdiğini anlattı. Küçükçekmece'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin liraya ulaştı. Başakşehir de, Kanal İstanbul projesinin güzergahının netleşmesiyle daha da ön plana çıkıyor. Endeksa.com verilerine göre Başakşehir'de son 4 yıllık konut değer artışı yüzde 44, ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 200 lira. Arnavutköy'de ise son 4 yıllık konut fiyatı artışı yüzde 127. İlçede ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 200 lira. Esenyurt'ta ise son 4 yılda konut fiyatları yüzde 83 artış gösterdi.

'TALEP VE DEĞER ARTIŞI DEVAM EDECEK'
TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, uzun süredir üzerinde çalışılan Kanal İstanbul projesinin güzergâhını oluşturan Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu hattında önemli değerler oluştuğunu kaydetti. Yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki projenin Küçükçekmece Gölünden başlayarak Karadeniz kıyısında son bulacağını anlatan Ertaş Karcıoğlu, "İlk olarak 2018 yılı başında güzergahı netlik kazanmış oldu. Uzun vadeli olan bu projenin tamamlanmasıyla birlikte, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nin ciddi şekilde etkileneceği hatta ülkesel konumumuza önemli katkıları olacağı düşünülmektedir. Güzergâh üzerindeki arazilerin yanında, buradaki konutlara olan talep de dikkat çekici hale gelmiştir. Tahmini proje hattı üzerindeki Arnavutköy, Küçükçekmece, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki değerler etkilenmiştir. Proje güzergâhının netlik kazanması ve çalışmaların başlaması ile birlikte konut taleplerine olan etkinin devam edeceği düşünülmektedir" değerlendirmesini yaptı.

KANAL İSTANBUL ARAMALARI YÜZDE 133 ARTTI
Gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com, ekim ayından bu yana Kanal İstanbul aramalarında hızlı bir yükseliş olduğunu açıkladı. Ekim 2017'den beri Zingat.com üzerinden yapılan "Kanal İstanbul" aramalarında yüzde 133 oranında artış yaşandı. Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Kayhan, "Bu düzeyde büyük mega projeler her zaman planlandığı gibi gitmeyebiliyor. Sadece bu proje özelinde değil genel olarak bir yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken çok temel kriterler var. Yatırıma uygunluk, tapunun temizliği, bölgenin imar durumu, ulaşım, altyapı ve hepsinden önemlisi fiyat. Kanal İstanbul'un yer aldığı bölgede henüz kentleşme yok ancak çok ciddi altyapı yatırımlarının yapıldığını görüyoruz. Burası aynı zamanda önümüzdeki dönemde de okul ve hastane gibi kentleşmenin olmazsa olmaz ihtiyaçlarının karşılanacağı bir bölge olarak dikkat çekiyor" şeklinde konuştu.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181