Kartal-Maltepe hattı konut projelerinin üssü haline geldi!
İstanbul'un son yıllardaki gelişim üssü olan Kartal-Maltepe hattı, Mesa'dan DKY İnşaat'a, Dap Yapı'dan Royal inşaat'a kadar markalı konutun yeni cazibe merkezi haline geldi. Eskinin sayfiyesi olan Kartal-Maltepe bölgesi, son yıllarda geliştirilen metro, otoyol, marina yatırımı gibi ulaşım projelerinin de etkisiyle öne çıkmaya başladı. Fabrika dönüşümünün öne çıktığı bölgede, 29 yeni konut projesi geliştirme ve üretim aşamasında. Kartal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'e 555 hektarlık alan için hazırlatılan dev kentsel dönüşüm projesiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.

Maltepe ise sahil şeıidi ve konut yapımına uygun arsaların varlığı ile markalı yatırımların üssü haline geldi. Bölgede sahil kesiminde metrekare fiyatları 9 bin TL'ye kadar yükselirken, üç yıl önce 3 bin 500 lira olan ortalama metrekare fiyatları ise 5 bin 500 TL seviyesine ulaştı. 2017'de fiyat ibresinin yine yukarıya dönük olacağı belirtiliyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Kartal-Maltepe hattının Avrupa Yakası'ndaki kıymetli E-5 hattının Anadolu Yakası'ndaki uygulaması olduğunu söylüyor. Orta vadede Kartal-Maltepe hattının Şirinevler-Ataköy gibi olmasını beklediklerine işaret eden Maya, "Bu hatta geliştirilen projeler münferit projeler şeklindeydi. Son yıllarda markalı konut projeleri de geliştirilmeye başlandı. Bölge, Marmaray ve metronun kullanılmaya başlamasıyla birlikte İstanbul'un öne çıkan bölgelerinden biri haline geldi" diyor.

KOMPAKT YAŞAM
Marmara Denizi ve adalar manzarası ile öne çıkan bölge, sayfiye kimliğinden sıyrılmaya başlamış durumda. İş GYO'nun geliştirdiği Manzara Adalar, Dap Yapı'nın geliştirdiği Istmarina gibi ses getiren projelerin yanı sıra, bölgenin en büyük arazisine sahip olan Eczacıbaşı da bu arazisinde Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme şirketi ile konut, rezidans, AVM ve ticari ünitelerden oluşan bir proje geliştirme çalışması yürütüyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Kartal-Maltepe hattının ulaşımının kolaylaşması ve kompakt bir yaşam alanı olması ile yıldızının parladığını söylüyor. Boysanoğlu, Mesa olarak bölgede satışı sürenlerle birlikte toplam dört proje geliştirdiklerini belirtiyor ve yeni projeler geliştirmek üzere görüştükleri yerlerin de olduğunu vurguluyor. Erhan Boysanoğlu, "Bölge ulaşımının kolaylaşmasıyla İstanbul'a yakınlaştı. Dragos'ta birkaç arsa ile görüşmeler yürütüyoruz. Anlaşmamız halinde orada yeni proje geliştirebiliriz" diyor.

REKOR FİYAT
Emlak konut GYO'nun İstanbul Maltepe Küçükyalı'da satışa çıkardığı 114 bin 239 m2'lik Karayolları arazisi, 3,6 milyon TL veren Tahincioğlu'nun olmuştu. Tahincioğlu'ndan yapılan açıklamada, "Tahincioğlu olarak bu bölgede projemizi Maltepe Küçükyalı'ya yakışır bir şekilde hayata geçireceğiz" denilmişti. İhale kapsamında bulunan toplanı yedi arsadan üçü tiearet-konııt alanı, diğerleri ise ilkokul, ibadethane, meydan ve park olarak yapılandırılacak. 2023 hedeflerinde İstanbul'un Anadolu Yakası'nın yeni merkezi olacağı açıklanan Kartal, yapılan altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla İstanbul'un en hızlı gelişen ilçelerinden biri oldu. Bölgede geliştirilen projeler daha çok E-5'in alt tarafı ve üst tarafı olarak sınıflandırılırken, geliştirilen projelerin ​hemen hepsinin deniz manzarasına sahip olmasıyla ilgi görüyor.

NEDEN GELİŞİYOR?
Bölgeye sahil yolu. D-100 ve minibüs yolu gibi üç ana yoldan ulaşım mümkün. Kadıköy-Kartal metrosu ve planlama aşamasındaki sahil yolu E-5 arasındaki havaray hattı, D-100 ile sahil yolu arasındaki bölgeye ilgiyi artırdı. Birçok finans kurumunun Çayırova-Şekerpınar aksına taşınmasıyla OSB'lerdeki beyaz yakalı çalışanlar konut bölgesi olarak Karial-Tuzla aksını tercih eder hale geldi.

"Merkeze yakınlaştı"
MAKBULE YONEL MAYA 

"Eskinin sayfiyesi olan Kartal-Maltepe hattı ulaşımının kolaylaşmasıyla istanbul'un merkezine yakınlaştı. Sahil şeridi ve düzenli yapılaşması da talep görmesini sağlıyor. Kartal, son yıllarda konut gelişiminin yanı sıra ofis bölgesi olarak da öne çıkmaya başladı. Projeleri tercih edenler ise çalışan, bekar ve çocuksuz, orta ve orta üst gelir grubundaki aileler."


CANSEL TURGUT YAZICI
'En çok 1+1 üretiliyor'

"Bölge markalı konutlar açısından incelendiğinde, konut fiyatlarının D1OO Karayolu'nun alt ve üst bölgesine göre değiştiği görülüyor. D-100 Karayolu'ndan sahil yoluna indikçe fiyatlar artış gösteriyor, yukarı çıktıkça ise fiyatlarda düşüş yaşanıyor. Orta ve üst gelir grubunun tercihi olan bölgede en çok 1+1, sonrasında ise 2+1 ve 3+1 tipinde konutlar üretiliyor." 


ERHAN BOYSANOĞLU
'Ulaşımı kolaylaştı'

"Kartal-Maltepe hattının ilgi görmesinde son yıllarda geliştirilen ulaşım projelerinin katkısının büyük olduğunu düşünüyorum. Metronun gelmesiyle birlikte istanbul'un merkezine yakınlaşan Kartal'ın deniz gören kesimlerinde fiyatlar 9 bin TL'ler seviyesine ulaşmış durumda. Fabrika dönüşümünün yarattığı yoğun arz nedeniyle bölgede fiyatlar enflasyon seviyesinde artacaktır."

Levent GÖKMEN/Ekonomist Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181