Necip Nasır 'İzmir'de yapı satoku yenilenmeli ve güçlenmeli'!
Ege Denizi'nde birbiri ardına yaşanan depremler akıllara binaların ne kadar dayanıklı olduğu sorusunu getirirken, yaşananların kentsel dönüşüm ihtiyacını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyen Müteahhiter Federasyonu Başkanı Necip Nasır, bu konuda bir an önce harekete geçirilmesi çağrısını yineledi. Birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir'deki yapı stoğunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Nasır, yerel yönetimlerin hızlı bir şekilde ada bazında planlama yaparak kentsel dönüşüm yasasını yaşama geçirmeleri gerektiğini dile getirdi.

DÖNÜŞÜM DEĞİL YENİLEME
Doğru planlama yapılamadığı için İzmir'de yeni arsa üretilemediğinin altını çizen Necip Nasır, bunun da müteahhitleri kentsel dönüşüm adı altında yık - yap sistemine yönlendirdiğini ancak bunun kentsel dönüşüm değil, bina yenileme olduğunu vurguladı. "Eskiyi yık, yenisini yap" mantığıyla hareket edildiğinde kentin beton yığınına dönüşeceği uyarısında bulunan Nasır, "Bugüne kadar İzmir'de yık - yap kapsamında 25 bine yakın bina inşa edildi. Kentsel dönüşüm denince herkesin aklına yeni binalar geldiği için kent beton yığınına döndü. Yeni arsa üretilmiyor. İzmir hızlı bir şekilde 50, hatta 100 yılı planlamaya yönelmeli" diye konuştu.

KİMLİK KAZANSINLAR
Çıkarılan kanunla asıl amacın deprem sonrası yaşanan afet görüntülerinin tekrarlanmaması olduğunu ifade eden Necip Nasır, ekledi: "Bu kanunla amaçlanan temel noktamn göz ardı edilmemesi gerekiyor. Burada önemli olan deprem sonrası trajedilerin yeniden yaşanmaması, Türkiye'nin bir daha deprem açılarıyla sarsılmamasıdır. Bu yasa ile kimliksizleşen kentlerin restorasyonunun sağlanması ve yeniden kimlik kazanması fırsatı da ayrıca değerlendirilmelidir." 

Hürriyet İzmir Ege Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181