Sancaktepe gayrimenkul yatırımında neden ön plana çıkıyor!
İstanbul Anadolu yakasında yer alan Sancaktepe’nin kuzeyinde Çekmeköy, güneyinde Kartal ve Maltepe, doğusunda Sultanbeyli ve Pendik, batısında ise Ümraniye ve Ataşehir ilçeleri bulunuyor. İlçe, Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan beldelerinin birleştirilmesiyle oluştu. 19 mahalleden oluşan Sancaktepe, 65 km2 alana ve 329.788 nüfusa sahip. Havza niteliği taşıması nedeniyle son derece hassas bir yerleşim alanı olan bölge, Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı'na olan bağlantıları, TEM otoyolu ve TEM-Kartal bağlantı yolunun sağladığı ulaşım olanakları nedeniyle konumsal önemini artırıyor. Elli yılı aşkın süredir nüfusu iç göçle artan Sancaktepe, yerleşiminden görünüşüne, kültürel yaşamından toplumsal yapısına kadar ciddi bir değişime uğradı. 2016 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre Sancaktepe’nin nüfusu 377.047 kişidir.
 
Sancaktepe’de konut ve villa projelerinin yanı sıra karma kullanım projeleri de görülüyor. Projelerin dağılımına bakıldığında Sultanbeyli’ye kadar geliştiği gözleniyor. Projelerde KDV’lerden arındırılmış ortalama birim metrekare fiyatları, konutların niteliğine bağlı olarak 2.500 ila 10.400 TL arasında değişiyor. 2016 yılı itibariyle bölgede markalı konut projelerinin ağırlıklı ortalaması ise 4.800 TL/m2 olarak belirleniyor.
 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı inşa edilen Kuzey Marmara Otoyolu'nun Anadolu yakasında iki çıkış noktası arasında konumlanan Sancaktepe’de halen inşaatı devam eden Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük şehir hastanesinin hizmete girmesi de bölgedeki konut ve ticari alanlara olan ilgiyi artıracak. Diğer yandan, 2020 yılında tamamlanması planlanan Çekmeköy-Sultanbeyli metro hattı, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının devamı niteliğinde olacak. Yeni metro hattı sırasıyla Meclis Mahallesi, Sarıgazi, Samandıra, Abdurrahmangazi,  Sancaktepe, Veysel Karani ve Sultanbeyli duraklarından geçerek Sultanbeyli ile TEM yolu kenarında son bulacak. 10,9 kilometre uzunluğunda planlanan metro hattının yakın gelecekte Kurtköy’e kadar uzatılarak yüksek hızlı trenle entegre edilmesi bekleniyor. Metronun ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanına kadar uzatılması da planlanıyor. Bu altyapı yatırımı bölgeye olan ilgiyi daha da artıracak. Hala erişilebilir arsa stoğu olması nedeniyle bölge konut geliştiricilerin daha da ilgi odağı haline gelecek..
 
Bölgede 19 projenin tip dağılımı analizi yapılmış bulunuyor. Bu analize göre bölgede en çok 2+1, ardından 3+1 ve 1+1 konut tipinin üretildiği görülüyor.
 
Önümüzdeki dönemde nasıl bir gelişim izlemesini, fiyatların ne oranda artmasını öngörüyorsunuz?
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık olarak hazırladığımız 2016 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu’na göre Sancaktepe 2013’te %10, 2014’te %11, 2015’te %18 ve 2016’da %14 değer kazandı. Son dört yıla bileşik olarak bakıldığından konut fiyatlarının %64 arttığı görülüyor. Bu oranla Sancaktepe İstanbul’daki 34 ilçe içinde 23. sırada yer alıyor.
 
Ulaşım bağlantılarının gelişmesi ve erişilebilirliğin artmasıyla bölgede geçmiş yıllara benzer değer artışlarının yaşanacağı söylenebilir. 2017 yılı ve sonrasında özellikle yeni konut ihtiyacı devam edecek. Bu nedenle erişilebilir fiyatta konut geliştirilebilen bölgelerde üreticiler satışlarında zorlanmayacak. Fakat metrekare fiyatı 6.000 TL’nin üzerindeki konutlarda alıcılar daha temkinli olacak. Bu nedenle birim değeri 6.000 TL ve üstü konutlarda yıl genelinde fiyatlarda artış olmayacağı öngörülüyor.
 
Burada proje geliştirmek üzere çalışmalar yapanlar kimler?
Bölgede markalı konut piyasası aktif olarak 2006 yılında başladı ve 10 yıldır yaklaşık 48 firma rekabet ediyor. Özellikle mevcut ve geliştirilmekte olan projeler göz önünde bulundurulduğunda birçok firmayı birden görüyoruz. Bunların arasında Dumankaya, Sinpaş, Teknik Yapı, Ofton İnşaat, Sur Yapı ve Gedizler Yapı’nın bölgede aktif rol oynadıkları göze çarpıyor. Rekabetin fazla olmasının nedeni Sancaktepe bölgesinin metro güzergahında yer alması ve arsa stokunun bulunmasından kaynaklanıyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181