Tatil beldelerinde konut fiyatları ne kadar arttı?
FORBES Türkiye'nin sekizinci kez yayınladığı "Emlak Raporu" bu yıl çok daha kapsamlı. Önceki yıllarda sadece yedi kentteki metrekare satış ve kira değerleri analiz edilirken bu sene Türkiye'de büyükşehir statüsündeki 30 kentin tamamı mahalle mahalle mercek altında. Raporda, İş Bankası'nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan "REIDIN Emlak Endeks"i oluşturan reel fiyatlar kullanılıyor.

Folkart'ın yeni projeleri Folkart Blu ve Folkart Hills'de en düşük konut fiyatları 330 bin euro'dan (1,1 milyon lira) başlıyor. Projelerdeki en pahalı konutların fiyatları ise yaklaşık 1,1 milyon euro (4 milyon lira). Rakamları okuduğunuzda projelerin lokasyonu için aklınızdan Bebek ya da Bağdat Caddesi geçtiyse fena halde yanıldınız! İzmir merkezli inşaat şirketi Folkart'ın her iki projesi de Çeşme'de. Reidin'in hazırladığı araştırmaya göre Çeşme konut piyasasında Haziran 2016 itibarıyla ortalama metrekare fiyatları 4 bin lirayı aşmış durumda.

Yani bölgedeki yüksek fiyatlar sadece yeni inşa edilen lüks konut projeleri için değil, ikinci el piyasa için de geçerli. Üstelik fiyatlar hızla yükselmeye devam ediyor. Haziran 2015- Haziran 2016 döneminde Çeşme'de konut fiyatları yüzde 29,2 oranında arttı. Sadece Çeşme'de değil başta Bodrum ve Datça gibi Ege'nin gözde tatil yerleşimlerinde de durum farklı değil. Örneğin fiyatların yüzde 28 düzeyinde arttığı Bodrum'un Konacık ve Ortakent mahallelerinde ortalama metrekare fiyatları yine 4 bin liranın üzerinde. Tatil bölgelerinde oluşan fiyatlar, kent merkezlerini de gölgede bırakıyor.

İzmir'de ortalama metrekare fiyatlara baktığımızda kentin en değerli ilçesi ne Konak ne de Narlıdere. Metrekare başına 4 bin lira sınırını aşan tek ilçe Çeşme. Aynı şey Muğla için de geçerli. Kentin en değerli ilk üç ilçesi: Bodrum, Datça ve Marmaris. Peki, nasıl oluyor da "yazlık" olarak pazarlanan bu ilçelerde fiyatlar metropolleri bile solladı? Sorunun cevabı için bölgede hemen herkes hemfikir.

İzmir-İstanbul Otoyolu. Projenin bitmesinin ardından İzmir-İstanbul arasındaki mesafenin üç buçuk saate inmesi öngörülüyor. Tabii yol güzergahı üzerindeki Kocaeli ve Bursa gibi birçok kent de Ege sahillerine artık çok daha "yakın" olacak.


Forbes Türkiye Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181