Türkiye'nin en yaşanılabilir il ve ilçeleri belli oldu!
REIDIN tarafından gerçekleştirilen, ilçe ve mahallelerin birbirine göre yaşanabilirlilik düzeylerini ortaya koyan Sosyo - Ekonomik Derecelendirme (SED) çalışmasının bölgesel kapsamı artık Türkiye’nin 81 iline yayılmış durumda. Refah düzeyi, kültürel seviye, eğitim düzeyi gibi kategorilerde çeşitlilik gösteren parametrelerin ağırlıklandırılmasıyla bölgelerin yaşanabilirliklerini skorlayan REIDIN SED çalışmasının 2017 sonuçlarına göre, bölge kapsamındaki 258 ilçe içinde A+ derecesine sahip ilk üç bölge sırasıyla Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy oldu. Listenin ilk üçünde İstanbul ilçeleri yer alsa da, 7. sıra ile Ankara’nın Çankaya ilçesi ve 9. sıra ile Muğla’nın Bodrum ilçesi, A+ derecesine sahip ve sosyo - ekonomik açıdan en yaşanabilir ilçeler arasında adından söz ettiriyor. 3 yıl içinde en hızlı yükselen ilçe : Küçükçekmece 2015 yılında B+ derecesi ile 46. sırada yer alan İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi, 2017 yılında 18. sıraya yükselerek A+ derecesine sahip olan ve yaşanabilirlik düzeyi en hızlı yükselen ilçe oldu.



İlçelerin 2017 SED dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecenin 17,4 % ile B+ olduğu dikkat çekiyor. Dağılımda en yüksek orana sahip diğer dereceler ise 16,3 % ile B ve 15,5 % ile C+ olarak görülüyor. Beşiktaş zirveyi kaptırmıyor 2015 – 2017 dönem aralığında en yaşanabilir ilçe olma niteliği ile İstanbul’un Beşiktaş ilçesi zirveyi kaptırmıyor. Aynı dönem içinde yerini korumayı başaran bir diğer bölge olarak 4. sırada yer alan İstanbul’un Sarıyer ilçesi öne çıkıyor. Çalışma sonuçları sıralama yönüyle değerlendirildiğinde ise, İstanbul ilçelerinden Kadıköy’ün Beyoğlu’nu geride bırakıp 2017’de ikinci sıraya yükseldiği görülüyor.



Yaşanabilir yeni bir ilçe : Artvin Merkez
REIDIN’in bölgesel kapsamına yeni katılan şehirlerden olan Artvin’in Merkez ilçesi, metropol konumundaki İstanbul’un kimi ilçelerini geride bırakarak, yaşanabilirlik düzeyi görece yüksek bir bölge olarak dikkat çekiyor. Artvin Merkez, her ne kadar B+ derecesine sahip olsa da, İstanbul’un yanı sıra başkent Ankara ve büyükşehir İzmir ilçelerinden bazlılarını da geride bırakmış görünüyor.

Bebek zirvede 


2017 SED sonuçlarına göre, ilçe seviyesinde ön planda duran İstanbul’un, mahalle düzeyinde de baskın olduğu dikkat çekiyor. 2016 sonuçlarına göre, 1255 mahalle arasında 2. sırada yer alan Bebek, en yaşanabilir mahalleler arasında 2017 yılında zirveye oturmuş durumda. Levazım, Akat, İstinye ve Arnavutköy mahalleleri ise Bebek ile birlikte ilk beşte konumlanan bölgeler olarak görülüyor



Mahallelerin 2017 SED dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecenin 15,9 % ile B- olduğu görülüyor. Dağılımda en yüksek orana sahip diğer dereceler ise 14,5 % ile B ve 14,2 % ile C olarak dikkat çekiyor.

Yeni mahalleler : Kültür ve Hürriyet
REIDIN, bu yıl itibarıyla ürettiği göstergelerin bölgesel kapsamını 1202 mahalleden 1255 mahalleye çıkardığını duyurmuştu. Bu genişleme paralelinde yeni eklenen 53 mahalle içinde A+ derecesine girmeyi başaran iki yeni mahalle de bulunuyor: İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kültür mahallesi ve Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Hürriyet mahallesi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181