Bozbey: 'Depremi önceden tahmin etmek için çalışmalar yapıyoruz'!
Bozbey, “Sayısı 22’yi bulan istasyonlarımızda amacımız, depremi önceden tahmin edebilmek. Depremi ne kadar önce tahmin edebilirsek, can kaybı riskini de o kadar azaltabiliriz” dedi. Bursa’da meydana gelen orta şiddetli deprem, bir kez daha bu konuda alınan önlemleri ve çalışmaları gündeme taşıdı. Uzun süredir depremi önceden belirlemeye yönelik çalışmalar yapan Nilüfer Belediyesi, bu yönde önemli aşamalar kaydetti.

“30 Mayıs’tan itibaren hareketlilik görüldü”
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Nilüfer Belediyesi’nin 2007 yılında hayata geçirdiği “Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları”nda 30 Mayıs tarihinden itibaren hareketlilikler tespit edildiğini açıkladı.

Başkan Bozbey, “Büyük depremin habercisi gibi sürekli küçük depremler oluyor. Bugün de saat 07.09’da deprem yaşadık. Bu saat itibariyle tüm istasyonlarımızda 4,6 şiddetini belirlemiş olduk. Nilüfer Belediyesi olarak bu konuda yapmış olduğumuz yatırımların karşılığını görmeye başladık. Amacımız depremi önceden tahmin edebilmek. 1 saat ya da yarım saat, depremi ne kadar önce tahmin edebilirsek, can kaybı riskini de o kadar azaltabiliriz” diye konuştu.

Başkan Bozbey, sayısı 22’yi bulan “Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları”nda depremin yeri ve büyüklüğünü, yer altındaki hareketlenmeleri, elde edilen verilere göre birkaç saat önceden belirlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bursa’da meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin şiddetini istasyonlarda izlediklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa, 1855 yılından bu yana büyük deprem yaşamamış bir kent. Zaman zaman 4-5 şiddetinde depremlerle karşılaştık. Bursa’da aktif fayların yanında, pasif faylar da var. Bunların tespit edilerek buralarda yapı iznini vermemek gerekiyor. Nilüfer Belediyesi olarak bu konuda meslek odalarıyla birlikte çalışma başlattık. Nilüfer’den geçen fay hattı olarak görünen alanları beraber belirleyerek, üzerinde yapı stoğu olan alanları kentsel yenilemeyle birlikte yeşil alana dönüştürmeyi veya yer değiştirmeyi düşünüyoruz” dedi

Bozbey: Nilüfer Belediyesi öncü oldu
Nilüfer Belediyesi’nin depreme yönelik çalışmalarıyla Türkiye’de öncülük yapmış bir kurum olduğunu belirten Bozbey, “Biz, ‘Önce İnsan’ anlayışımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletin ilgili birimlerinin, bakanlıkların, müdürlüklerin yapması gereken işi, Nilüfer Belediyesi o yıldan itibaren çalışmalarını ve hizmetlerini artırarak sürdürüyor. Şu an 22 istasyonumuz mevcut. Bunların 12 tanesinde ‘derin kuyu’ dediğimiz sistemle çalışmaya başladık. Bu sistemi tüm istasyonlarımızda uygulamayı istiyoruz. Bunun yanında Afet Merkezi’nin açılışını da yakında yapacağız. Tüm istasyonlarımızı buradan kontrol edebileceğiz. Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) ile işbirliği yapıyoruz. DOHAD Başkanı Fuat Agalday ve Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu’dan uzun yıllardır teknik destek alıyoruz ve kendimizi bu yönde yapılandırıyoruz” şeklinde konuştu.

“Hazırlıklar deprem öncesine yönelik de yapılmalı”
Depremle ilgili hazırlıkların sadece deprem sonrasına değil, deprem öncesinde de yapılması gerektiğini vurgulayan Bozbey, “Bu konuda kurumlar olarak hala gerideyiz. 1999 depreminin acılarını yaşıyor gibi görünsek de bu konuda üzgünüm ki birçok kurum, kuruluş, yerel yönetim adım atmıyor. Bu konuda çalışmazsak, bu yükün altında eziliriz. Lütfen depremle ilgili hazırlıklarımızı sadece deprem sonrasına değil, deprem öncesine de yapalım. Bu sistemleri hep birlikte geliştirelim. İstanbul’da bulunan bir merkez yetmez bize. Bunu Anadolu’ya, beldelere, mahallelere yayarsak, bir müddet sonra hava durumu gibi deprem durumlarını da verebiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Nilüfer Belediyesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181