"Bursa'da 22 bin bina acilen yıkılmalı"
Mühendislik hizmeti almamış, kaçak ve çarpık yapılaşmanın kentin en büyük sorunu olduğunu kaydeden Albayrak, 0,50'ye varan emsal artışı teşviki ile bu sorunun çözülemeyeceğini vurguladı. Bursa'da kentsel dönüşüm için gerekli zamanın istatistiklere bakarak ortaya koyduklarını ifade eden Başkan Albayrak, Bursa'nın dönüşüm hızını şöyle açıkladı:

"Bursa özelinde yaklaşık 600 bin konut stoğunun yüzde 60'ı risk taşıyor. Bunların yüzde 6'sı deprem anında çökebilir. Acilen 22 bin binanın yıkılarak yeniden yapılması gerekiyor. Bu veriler bize kentimizin ne kadar büyük tehlike altında olduğunu gösteriyor. Parsel bazında devam eden plan değişikliklerine baktığımızda Bursa'nın riskli binalardan kurtulması için 75 yıl süreye ihtiyacı var diyebiliriz."

'Bizim kaybedecek zamanımız yok' diyen Başkan Albayrak, "Kentsel dönüşüm bir an önce hızlanmalı. Fakat bu parsel bazında plan değişiklikleri ile mümkün değil. Bütünsel plan değişiklikleri ile kentsel dönüşüm hayata geçirilmeli. İMO Bursa Şubesi olarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 0,50'ye varan emsal artışı kararının doğru olmadığını en başından beri dile getiriyoruz. Kentsel dönüşümün çözümü altyapı, yol, yeşil alan, sosyal donatı alanı, eğitim ve dini alanların bütünsel planlamasıyla sağlanabilir" diye konuştu.

BİRÇOK yapının parsel bazında verilen yüzde 50'ye kadar emsal artışı da kullanılarak yıkılıp, yeniden yapıldığına dikkat çeken Albayrak, bunun Bursa'yı bir karmaşaya sürükleyeceğini vurguladı. Albayrak, parsel bazında dönüşüm çalışmalarının kentin ulaşım ve altyapısına etkilerini ise şöyle aktardı:

"Parsel bazında dönüşüm ile daire alanları küçülmekte, daire sayısı artmakta, bu bağlamda nüfus oranı da yüzde 30 mertebesinde artmaktadır. Kentin fiziksel eşiklerinin aşılmış olmasının yanında demografik yapı da bozulmaktadır. Aynı alt yapınm, aynı yolların olduğu yerlerde artan daire sayısı, nüfusu ve yollara çıkan otomobil sayışım artırmakta. Belediyelerin yeni yol ve altyapı çalışmaları ise aynı hızda gerçekleşmemekte. Özellikle Bursa gibi metropol kentlerde gelecekte sürdürülemez bir durumun ortaya çıkmasıyla karşı karşıyayız."

Serhat Tezcan / Hürriyet Bursa Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181