Bursa'da 600 yıllık caminin restorasyonu tamamlandı!
Sultan Çelebi Mehmet’in süt annesi Daye Hatun tarafından 600 yıl önce yaptırılan Daye Hatun Camii, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon ve çevre düzenlemesi ile ilk günkü ihtişamıyla kent siluetindeki yerini aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yılların yorgunluğunu üzerinde taşıyan ve adeta sokak arasında kaybolan tarihi caminin özgün kimliği ile bulunduğu bölgeye değer katan önemli bir eser haline geldiğini söyledi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi ile Bursa’yı evrensel bir değer haline getiren ve 8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alandaki tarihi miras yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, ecdat emaneti bir eseri daha kente kazandırdı. Tayakadın Mahallesi’nde 1421 yılında Çelebi Sultan Mehmed’in süt annesi Daye Hatun tarafından yaptırılan ve 1925 yılına kadar hemen yanında faal olarak Nakşi Bendi Atik Dergahı bulunan cami Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla özgün kimliğine kavuştu. Restorasyon kapsamında camiyle bitişik özel mülkiyetteki yapı ile vakıflar mülkiyetindeki yapı kamulaştırılarak yerine camiye şadırvan, abdestlik ve tuvaletler gibi sosyal müştemilatlar kazandırdı. Kamulaştırma, restorasyon ve çevre düzenlemesiyle yaklaşık 1,5 milyon TL’lik yatırımla ihtişamlı bir görüntü kazanan cami, Vali İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katıldığı törenle ibadete açıldı.

Vefa borcumuzu ödüyoruz
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yok olmaya yüz tutmuş yada yılların yorgunluğunu üzerinde taşıyan ecdat emanetlerini bir bir ayağa kaldırmaya devam ettiklerini belirterek, 600 bir eserin daha ilk günkü özgün haline kavuşturulduğunu söyledi. Çocukluğunun geçtiği Haşim İşcan Caddesi’nin kenarında bulunan Daye Hatun Camii’nin de önemli bir ecdat emaneti olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Hemen caminin yanındaki özel mülkiyetteki binanın kamulaştırma ve yıkımla başlattığımız çalışmalar sonucunda, eskiden sokak arasında kaybolan cami artık ihtişamlı görüntüsüyle bölgeye değer katan bir eser haline geldi. Müştemilat binaları, şadırvanı ve sosyal alanları ile özgün halini aldı. Biz çalışmalarla ecdadımıza olan vefa borcumuzu ödemeye çalışıyor. Artık yer üstünde el atmadığımız eser kalmadığı gibi Beyazıt Paşa ve Hançerli Fatma Sultan Medresesi gibi yer altında kalmış eserleri de bir bir gün yüzüne çıkarıyoruz. Hemen yakında bulunan Kefen süzen camiinde de restorasyonu başlattık, yakında o da özgün kimliğine kavuşacak. İlk günkü orijinalliği ile yeniden ibadete açtığımız Daye Hatun Camii Bursa’mız için hayırlı olsun” dedi.

Mahalle halkı adına konuşan Daye Hatun Camii İmam Hatibi Oktay Altın da böyle güzel bir eseri mahalleye kazandırdıkları için Başkan Altepe ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bursa Müftüsü Mehmet Köktaş’ın açılış duasının ardından açılış kurdelesini kesen Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve protokol üyeleri daha sonra Cuma namazını da Daye Hatun Camii’nde kıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181