Bursa'da kamulaştırma için 450 milyon lira harcandı!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yedi yılda kamulaştınlarak yıkılan 2 binin üzerinde bina için yaklaşık 450 milyon lira harcadıklarını belirtti. Bursa'daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturduklarını ifade eden Altepe, "Aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyoruz. İl genelinde riskli binalar tespit edilerek, kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı izni getirdik" dedi.

Aldıkları kararın, sadece risk altında bulunan ve içinde oturanların bulunduğu yapılar için geçerli olduğunu kaydeden Recep Altepe, "0.50 emsal artış izniyle, risk altındaki mevcut yapı stokunun güvenli hale getirilmesi, depreme dayanıklı yapılaşmanın oluşmasını amaçlıyoruz. Uygulamanın ilk örneği ise Nilüfer İlçesi sınırlarında bulunan ve 1999 depreminden sonra sıkıntıların yoğun yaşandığı Nilüfer Sitesi'nde hayata geçti. 180 dairelik sitede, 0.50 emsal artışı uygulamasıyla başlatılan uygulama kapsamında, depreme dayanıksız binaların yıkım çalışmaları sürüyor" diye konuştu. Nilüfer Sitesi'nin yenileme projesi kapsamında, 4 bin metrekare taban alanında 6 blok ve işyerinden oluşan site ve çevresinde yaklaşık 70 bin metrekare yeşil alan oluşturulacağını söyleyen Altepe, 18 dönüm içinde de daha önce 5 bin 600 metrekare olan yeşil alanın da 14 bin metrekareye çıkarılacağını bildirdi.

Göç ve nızlı nüfus artışından kaynaklı, kent merkezindeki yoğun yapılaşma nedeniyle birçok mahallede sosyal donatı bulunmadığını belirten Recep Altepe, "Kentin daha yaşanabilir ve sağlıklı hale gelmesi amacıyla bu tesisleri kamulaştırma yoluyla mahallelere kazandırıyoruz. Kent merkezindeki ulaşım sorununu çözmek amacıyla Ankara yoluna paralel, Soğanlı 30 metrelik imar yolu projesini sürdürüyoruz" dedi. İlk etapta 245 binayı yıkıp, Çelebi Mehmet Bulvarı'nı önemli bir alternatif güzergah haline getirdiklerini aktaran Altepe, "Yolun ikinci etabında da yıkımlar hızla sürüyor. Proje tamamlandığında tamamı risk altında bulanan 500'e yakın bina da ortadan kaldırılacak. Öte yandan mahallere spor tesisleri, çocuk oyun alanları, parklar yapmak için uygun alan bulmakta zorlandığımız için çözümü sağlıksız binaları kamulaştırmakta bulduk" diye konuştu.

Beşyol Kavşağı'nın doğu cephesindeki yaklaşık 20 bin metrekarelik alanın dönüşümü için de düğmeye basıldığını belirten Recep Altepe, "Söz konusu alan üzerinde yer alan 60 binanın kamulaştırması tamamlanırken, bu kamulaştırmalar için 40 bin lira harcandı. Yol kenarındaki kamulaştırılan binalar yıkım işlemleri için boşaltüdı. Bu proje ile eş zamanlı yürüyecek T2 Kent Meydanı-Terminal tramvay hattıyla da bölge yenilenecek" ifadesini kullandı. İstanbul Yolu'nun ortasından gidecek 9.4 kilometre uzunluğundaki T2 Kent Meydanı-Terminal tramvay hattının 11 istasyonlu olacağı bilgisini veren Altepe, anayol üzerindeki dokuz istasyonun her birine ayrı mimari değerde üstgeçitler yapılacağını söyledi.

"Sıcaksu'da dönüşüm başlıyor"
Recep Altepe, belli bölgelerde Bursa'ya prestij katmasını bekledikleri dönüşüm projeleri üzerinde de çalıştıklarını ifade etti. Bu konuda kentin merkezindeki çöküntü bölgesi Sıcaksu-Tabakhaneler'in öne çıktığını söyleyen Altepe, "Bilindiği gibiburadaki dericileri tasfiye ettikve alanın büyük bir kısmını da temizledik. Buranın Bursa'nm en prestijli bölgesi olması için uzun süredir çalışıyoruz. Ancak yaklaşık 98 bin metrekare alanda 357 hak sahibinin bulunması süreci uzatıyor" dedi.

Bir projeyi uygulamak için tüm hak sahiplerinin muvafakatinin gerektiğinin altını çizen Altepe, şöyle devam etti: "Daha önce geliştirdiğimiz farklı projelerde bir sonuca gidemedik. Songeliştirdiğimizproje bölgenin termal bir kür merkezi olmasına yönelik. Bu konuyu da ince eleyip, sık dokuduk. Almanya'daki Bad Füssing ve Avusturya'daki Obernberg Termal tesislerini yerinde inceledik. Yapılan istatistiklerde sıradan bir turistin gittiği ülkeye 800 dolar, sağlık turistinin ise 8 bin 500 getirişi olduğu düşünüldüğünde böyle bir tesis hem yapıldığı alana değer katacak hem de Bursa'yı termal turizm açısından da bir adım öne geçirecek."

Recep Altepe, Sıcaksu Koruma Alanı'nda ve 3'üncü Derece Doğal Sit Alanı kapsamında kalan ve içinde iki adet sondaj kuyusu bulunan Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alam'nın sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte termal kür merkezlerini barındırabümesi amacıyla çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Altepe, "Öncelikle kamulaştırma talep eden hak sahiplerinin işlemlerine başladık. Yakın zamanda sonuç alıp, bu projeye başlamak istiyoruz" diye konuştu.

'Fuarda sergilenecek projeler artan talebi karşılar nitelikte'
Tüyap Bursa Fuarcılık ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde ve birçok kurumun desteğiyle düzenlenen Bursa İnşaat Fuarı'na bu yü 60 bin ziyaretçi bekleniyor. 2023 yılına kadar Bursa'nın nüfusunun 5 müyona ulaşacağının öngörüldüğünü aktaran Tüyap Bursa Fuarcüık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Nüfusa paralel, konut talebi de artacak. Bu kapsamda fuarda sergüenecek projeler talepleri karşılar nitelikte hazırlanıyor. Aynı zarnanda konutların proje maketleri de fuarda sergilenecek. Ziyaretçüer beğenilenprojeyi, firmalar tarafından sağlanacak transfer hizmeti üe inşa edüdiği alanda görebilme fırsatı bulacak" dedi. İnşaat ve gayrimenkul sektöründeki büyük ölçekli kuruluşların, 6 ila 10 Nisan tarihlerinde TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde buluşacağını kaydeden İlhan Ersözlü, fuarın İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) işbirliğinde, BURSAGAZ, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle düzenlendiğini aktardı. Ersözlü, Bursa İnşaat Fuarı'yla eş zamanlı olarak İMSİAD ve BEMO işbirliğiyle hazırlanan IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı'nın da düzenleneceğini bildirdi.

İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinin buluştuğu fuara 60 bine yakın ziyaretçinin gelmesini hedeflediklerini belirten İlhan Ersözlü, "Eş zamanlı organize edeceğimiz fuarlara; Afyonkarahisar, Ankara, Bilecik, Bursa, Çankırı, İstanbul, İzmir, Tekirdağ ve Yalova başta olmak üzere birçok ilden 285 firma ve temsilcilikleri katılacak. Fuarlar, altı salon ve fuaye alanından oluşan 35 bin metrekare alanda hazırlandı. Geçtiğimiz yıl 32 ülkeden 52 bin 998 kişi tarafından ziyaret edilen fuarlarda kayda değer büyüme bekliyoruz" dedi. IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı'nın bu yıl ilk kez organize edildiği bilgisini veren Ersözlü, her yıl sektör ile ilgili yenilik aradıklarını sözlerine ekledi.

82 firmanın katılımı ile hazırlanan IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı'nın, sunacağı 30 bin markalı konut, 5 bin işyeri ve yüzlerce arsa fırsatları ile Bursa'nın ve Türkiye'nin yatırımdaki değerini gözler önüne sereceğini ifade eden İlhan Ersözlü, körfez ülkeleri, Ortadoğu ve Arap ülkelerinden gelecek gayrimenkul yatırımcılarının güçlü bir platformda buluşacağını söyledi. Yurtiçinden de fuarlara büyük ilgi olduğunu dile getiren Ersözlü, "Fuarlar, yurtiçinden Adapazarı, Afyon, Ankara, Aydın, Balıkesir, Büecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Karaman, Kütahya, Manisa, Uşak ve Yalova'dan yoğun katüım bekliyoruz. Bu illerin yanı sıra her türlü üretimin yoğunlaştığı sanayi şehirlerinden gelecek sektör temsilcileri ile katılımcı firmaları buluşturacağız" dedi.

Ortaya çıkacak iş hacmi ile inşaat sektörü, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını ifade eden Ersözlü, "Tüketim amaçlı konut taleplerinin yanı sıra ev, ofis, arsa, dükkan gibi gayrimenkulleri alarak, yatırım yapmak ve birimlerini doğru değerlendirmek isteyen kişiler de fuarda aradıkları tüm fırsatları bir aradabulabüecek. Bu kapsamda müteahhitlik firmaları ve gayrimenkul danışmanlık şirketleri ile bankalar da fuara özel kredi faiz oranları belirtiyor. Fuar, böylece daha cazip hale gelen birbirinden kârlı ve her bütçeye hitap eden yatırım olanaklarını ziyaretçilere sunacak" diye konuştu.

Dünya Fuar Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181