Bursa Yunuseli Havaalanı hizmete açıldı!
Yenişehir Havaalanı’nın açılmasının ardından 2001 yılında kapatılan Yunuseli Havaalanı, tam 16 yıl aradan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, daha şimdiden 60’a yakın uçak sahibinin Yunuseli Havaalanı’ndan yararlanmak için başvuru yaptığını belirterek, önümüzdeki yıl 100’ün üstünde uçağın iniş kalkış yapacağı Yunuseli Havaalanı’nın kent ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacağını söyledi. İçişleri Eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olan havaalanının yeniden açılmasında el birliğiyle çalıştıklarını belirterek, “Çünkü Bursa’ya hizmette aksaklığa meydan veremeyiz. Bursa’nın aksaması demek Türkiye’nin aksaması demektir” dedi.

Bursa’nın havacılık sektöründe de söz sahibi bir kent olması hedefiyle Bilim Teknoloji Merkezi bünyesinde havacılık ve uzay bölümü kurulması, üniversitede havacılıkla ilgili bir bölüm açılması ve yerli uçak üretimi konusunda yoğun mesai harcayan Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 6 yıldır sürdürdüğü Yunuseli Havaalanı’nın yeniden uçuşlara açılması çalışmalarında sonuca ulaştı. Yunuseli Havaalanı’nın hava ulaşımına açılması için önceki yıllarda imzalanan protokollerin çeşitli nedenlerle askıya alınmasına rağmen süreci ısrarla takip eden Büyükşehir Belediyesi, son olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gelen onayın ardından kısa sürede alanda altyapı hizmetlerini tamamlayıp, yıllar sonra Yunuseli Havaalanı’nı yeniden hava trafiğine açtı. Artık Gemlik – Haliç arasında yapılan uçak seferlerine ev sahipliği yapacak Yunuseli Havaalanı, İçişleri eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Milletvekilleri Bennur Karaburun ve İsmail Aydın, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle yeniden uçuşlara açıldı.

Öncelik ulaşım yatırımları
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi bir gün yaşadıklarını, yılların beklentisi olan Yunuseli Havaalanı’nı yeniden ulaşıma açmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Havaalanın yeniden açılması noktasında destek veren bakanlar, milletvekilleri ve bürokratlara teşekkür eden Başkan Altepe, Bursa’nın tarımdan turizme tüm sektörlerde hızma kalkınması için her alanda yoğun bir çalıma içinde olduklarını belirterek, en önemli hizmet alanının yüzde yatırım bütçesinin yüzde 70’inden fazlasını ayırdıklarını ulaşım yatırımları olduğunu kaydetti. Sadece bir bulvar açmak için 500’e yakın binayı kamulaştırdıklarını, Türkiye’de bunu yapabilen başka bir belediye olmadığının altını çizen Başkan Altepe, “Sadece bizim dönemimizde 63 köprü ve kavşak yapıldı. Tramvay ve metro hatları yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Oteller bölgesine ulaşan teleferiğin şehir içine indirilmesi projelerde ihaleye çıktık. Büyükşehir olarak ulaşım için karayı, havayı, denizi kullanıyoruz” dedi.

Havacılığın merkezi olacak
Bursa’nın şehir içi ulaşımının yanında çevre illerle bağlantısının da büyük önem taşıdığını kaydeden Başkan Altepe, Türkiye ekonomisinin yüzde 40’ına sahip İstanbul’la bağlantının daha kuvvetlenmesi için başlattıkları BUDO seferleriyle yılda 1,5 milyon kişinin taşındığını hatırlattı. İstanbul’la Bursa’nın daha da yakınlaşması için hava ulaşımının da büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan Altepe, “Uçaklarımız denizden denize uçuyordu. Karaya inebilen uçaklarımız vardı ama karada inecek yerimiz yoktu. Artık bu imkanımız var. 1400 metre uzunluğundaki piste inebilen her uçak burayı kullanabilecek. Haliç seferleri de artık buradan yapılacak. Sadece Haliç değil 3. Havaalanına da bağlantı kurulacak. Dış hatlar terminali de yapılacak. Uluslararası uçuşların biletleri burada kesilecek. Buradan kalkıp, İstanbul’dan uluslararası uçuşa devam edilebilecek. Yunuseli Havaalanı hiçbir yere rakip değil. Bursa havacılığına destek verecek, Yenişehir Havaalanı’na da güç katacak. Burada 1 yıl içinde 100’den fazla uzak olacak. Şimdiden 60 uçak burayı kullanmak için başvurdu. Burada pilot eğitimleri, her türlü havacılık etkinlikleri olacak, araçların cihazların bakımı yapılacak. Kısaca Bursa’da havacılığın merkezi burası olacak” diye konuştu.

“Bursa’nın aksaması, Türkiye’nin aksaması demek”
İçişleri eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala da Bursa’nın Türkiye için önemine vurgu yaparak, Bursa birçok gösterme bakımından Türkiye’de ilk 5 il arasında ve çoğu gösterge bakımından 4’üncü sırada olduğunu kaydetti. Bursa’nın ticaret hacmi açısından dünyadaki birçok ülkeden daha fazla değere sahip olduğunun altını çizen Ala, “Yani tek başına Bursa’nın dış ticaret hacmi BM’ye üye birçok ülkeden daha yüksek. Böyle bir şehre hizmet sunmak hem büyük onur hem de büyük bir sorumluluk. Açılışını yaptığımız bu tesis de böyle bir sorumluluk anlayışının neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu güzel Bursa’mıza, çalışkan, üretken Bursalılarımıza böyle bir hizmeti sunma görevini üstlenen Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu kendisinin projesidir. Havaalanının bu şekilde hizmete sunulmasının ciddi katkılar sağlayacağını dile getirdi, altyapısını hazırladı ve elbirliğiyle gerçekleştirdik. Bursa’ya hizmette bir aksaklığa meydan veremeyiz. Çünkü Bursa’nın aksaması Türkiye’nin aksaması demektir. Türkiye hızla gelişmek zorunda. Neyle gelişecek? Bursa, Adana, Diyarbakır ile gelişecek” dedi.

Siyasi havaalanı açıyoruz
Türkiye’nin 2023 hedeflerine, 2071 vizyonuna hızlı varabilmek için, işleri daha çabuk yapabilmek için, engelleri kalkınmak için sadece fiziki havaalanları yaptıklarını ifade eden Ala, şunları söyledi:
“Şimdi sizin önünüze siyasi havaalanı projesi getiriyoruz; Yeni Anayasa değişikliği. Yeni anayasa değişikliği, siyasi havaalanı yapmak demektir. Karayoluyla, demiryoluyla elbette hızlanıyoruz, onları yaptık, belli bir mesafeye geldik. Ama yetmez. Çok daha fazlasını bekleyen 80 milyona yaklaşmış nüfusumuz var. Yetmez gönül coğrafyamız var, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu, dünyanın herhangi bir köşesinde hizmet bekleyenler için hizmet yapmalıyız. Siyasetin önündeki, hizmet yapmanın önündeki lüzumsuz engelleri kaldırmak zorundayız. Sistem değişikliği öneren yeni anayasa değişikliğini getiriyoruz. Karayoluyla, otobüsle, otomobille gidebilirsiniz ama havayoluyla da gidelim. Havayolu kısa ve kolay. Bize daha hızlı hizmet yapmak imkanı veren değişikliği önünüze getireceğiz. Milletimizden inşallah onay bekliyoruz. Bu onayı verdikten sonra, yani ‘evet’ dedikten sonra tabii ki her türlü kararın başımızın üstünde yeri var. Ancak milletimiz önünü açan projelerin hep arkasında durdu. Hızlı mesafe alınması arzu etti. Gerçekten adeta siyasi havaalanı yapıyoruz diyebileceğim değişikliği önünüze getireceğiz. Detaylarını daha çok anlatılacak. Tek kelime ile bir cümle ile özetleyin derseniz daha hızlı hizmet yapmanın adı olacaktır bu anayasa değişikliği. Çünkü ihtiyacımız var. Çünkü gelişmiş ülkelerle aramızdaki mesafeyi kapatmak zorundayız. Onlar kadar ithalat ihracat yapmak zorundayız hızla davranmak zorundayız. Yapacağımız her iş, milletimize daha çok hizmeti az zamanda sunma arzusudur.”

Şehirler yarışıyor
Bursa Valisi İzzettin Küçük, günümüzde ülkeler arası rekabetin yanında şehirler arasında da bir rekabet olduğunu hatırlatarak, artık dünya şehirlerinin birbirleriyle yarıştığını kaydetti. Bir şehrin gerçekten güçlü olması için diğer şehirlerle, bölgelerle ve ülkelerle ilişkisinin her anlamda yüksek olması gerektiğini dile getiren Küçük, “Bir şehrin yakın ve uzak çevresiyle ilişkisi ne kadar yüksekse o şehir o kadar canlı ve atılımcıdır. Burada ulaşım vasıtalarının çeşitliliğinin fazla olması önemli. Bu havaalanı dünya kenti olma yolunda önemli bir adım. Şehrin tam ortasında bir havaalanı. Birçok ilde görev yaptım ve böyle bir imkan yok. En önemli şikayetlerden biri havaalanlarının şehre 30- 40- 50 dakika uzaklıkta olması. Şehrin tam ortasında bir havaalanı heyecan verici. Çok değerli, kıymetli bir hizmet. Onay çıktıktan çok kısa bir süre sonra burayı hizmete açtıkları için Başkanımıza yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da hizmete açılan Yunuseli Havaalanının aynı zamanda bir eğitim merkezi olacağını ve Yenişehir Havaalanı’nın gelişimine de katkı sağlayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış törenin ardından Başkan Altepe ve protokol üyeleri yıllar sonra Yunuseli Havaalanı’ndan havalanan ilk uçak ile havadan bir şehir turu attı.
Yunuseli – Haliç arasında hafta içi her gün karşılıklı iki sefer olarak yapılacak. Uçak kalkış saatleri Yunuseli’den 08.45 ve 14.45, Haliç’ten de 09.45 ve 15.45 olacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181