Büyükşehir İznik'e sualtı müzesi yapacak!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Gölü’ndeki, tarihi yaklaşık 2 bin yıla dayanan bazilikanın kalıntılarının ziyaret edilebileceği, dünyadaki en güzel sualtı müzesi uygulamasını İznik’te gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Altepe, çalışmaların turizm açısından da İznik ve Türkiye’ye büyük bir değer katacağını ifade etti.

Bursa’daki medeniyetlerin izlerini ortaya çıkaran eserlerle kente değer katan Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasa yönelik çalışmalarını hızla sürdürüyor. Kentin tüm ilçelerinde bu çalışmaların devam ettiğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’teki bazilikanın bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu. Başkan Altepe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı incelemede, çalışmaların son durumu hakkında uzmanlardan bilgiler aldı.
Tarihinin daha eski olduğu belirtildi

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in sunumunu ilgiyle izleyen Başkan Altepe, “Bursa’dan önce başkent olan İznik, Selçuklu’ya da diğer medeniyetlere de başkentlik yapmış önemli bir merkez. İznik’te Büyükşehir Belediyesi’nin hava fotoğraf çalışması sırasında İznik Gölü içerisinde tarihi neredeyse 2 bin yıla dayanan bazilikayı keşfetmiştik. Bazilikanın tarihini daha önce 1500 yıla dayanıyor diyorduk ama şu anda 1800 yıllık sikkeler ele geçiyor. Yani bu bazilikanın yaşının şu anda en az 1800 – 1900’lü yıllara ulaştığını söyleyebiliriz. İlk Hristiyan konsülünün toplandığı yer depremlerle birlikte gölün içinde kalmış ve şu anda yaklaşık 3 metre suyun altında. Büyükşehir Belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığımız yetkiyle Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile birlikte burada hızlı bir çalışma başlattık ve 1 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
“İzler ortaya çıkarılıyor”

Başkan Altepe, kurulan sistemlerle devamlı olarak bölgedeki kum, toprak ve malzemelerin kıyıya taşınabildiğine dikkati çekerek, “Bu şekilde küçük de olsa sikkeler rahatlıkla ayıklanabiliyor. Sikke, çini ve mozaiklerin çıktığı alanda değişik mezarların da bulunduğu belirtiliyor. Bölgenin izleri yavaş yavaş gerçek anlamda ortaya çıkarılmış oluyor” dedi.
Çalışmalarının hedefini de anlatan Başkan Altepe, “Geçmişi yaklaşık 2 bin yıla dayanan bu tarihi mekanın ziyaret edilmesi için gerekeni yapacağız. İznik’e ve bölgeye değer katan, aynı zamanda Hristiyan alemi için de çok önemli olan bu bazilikanın kalıntıları ziyaret edilebilecek. Çalışmalar hızla devam ediyor. Dünyadaki en güzel sualtı müzesi uygulamasını burada yapalım istiyoruz. Turizm açısından, İznik ve Türkiye’ye büyük bir değer katacak olan projeye özenle çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Başkan Altepe, kazılarda elde edilen ürünleri de dikkatle inceledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181