Cumalıkızık’ın tarihi mirası canlanıyor!
Osmanlı kırsal mimarisinin ilk örneklerinden olan, değerini UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek kanıtlayan Cumalıkızık’ın tarihi mirasını ayağa kaldırmak için yoğun çaba sarf eden Yıldırım Belediyesi’nin, 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı, Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan yapılan incelemeler sonrası onaylandıktan sonra tarihi köydeki restorasyon işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. Cumalıkızık’ta çevre düzenlemesi ve mimari projeler yapılarak tarihi dokuya zarar verilmeden eski kimliğine yeniden kavuşturuluyor. Tarihi Cumalıkızık Hamamı ve 5 tarihi eser, Prof. Dr. Zeynep Ahundan'ın danışmanlığında Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın ortaklaşa imzaladığı protokolle aslına uygun olarak restore edilirken, 4 yapının da röleveleri yapılarak restorasyonuna başlandı.
 
‘TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKIYORUZ’
Yıldırım’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna tanıklık ettiğini aktaran Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Osmanlı, kırsal ve sivil mimarisinin ilk örneği Cumalıkızık, askeri mimarisinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, sosyal mimarisinin en önemli eserlerinden Yıldırım Külliyesi, Osmanlı’nın ilk tıp fakültesi olan Darüşşifa, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen dini merkezlerinden Emirsultan Camii, gibi çok önemli eserlere ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları olan Cumalıkızık, Yeşil Külliyesi ve Yıldırım Külliyesi’nin ilçemizde bulunması Yıldırım’ın tarihi ve kültürel mirasının zenginliğinin kanıtıdır. Böyle bir mirasa ev sahipliği yapmanın bazı sorumlulukları da var. Geçmişin mirasını geleceğe aktarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Özellikle Yıldırım’ın dünyaya açılan penceresi olarak değerlendirdiğimiz Cumalıkızık’ın bizim için ayrı bir önemi var. Bundan dolayı uzmanlarımızın öncülüğünde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık” diye konuştu.

Yıldırım Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181