Fidan Han’da yenileme çalışmaları başladı!
Tarihi mirasın ayağa kaldırılması yönünde yürüttüğü çalışmaları kesintisiz bir şekilde sürdüren Osmangazi Belediyesi, Fidan Han’ın zamana yenik düşerek çöküntü haline gelen kısımlarının yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara başladı.

Çarşı ve Hanlar bölgesinin en önemli tarihi miraslarından biri olan Fidan Han, Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılıyor. 15. Yüzyılda İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ve zamanla tahrip olup bir kısmı çöküntü halde duran Fidan Han’da yenileme çalışmaları başladı. UNESCO Dünya Mirası Listesine giren bölgenin en önemli yapılarından biri olan Fidan Han’da yıkım ve temizleme çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, tarihi hanın bulunduğu alanda zemin kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakımsızlık nedeniyle zamana yenik düşen Fidan Hanın aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılacağını söyleyen Başkan Dündar, “Hanlar bölgesi Bursa’nın tarihi, turistik ve ticari merkezi. Tarihi dokusu ile Osmanlıdan günümüze var olan bölgenin en önemli yapılarından birisi de Fidan Han. Zaman içerisinde bir çok farklı amaç için kullanılan bu tarihi yapı, bakımsızlık nedeniyle zamanla yıkılıp çöküntü halini almış. Osmangazi Belediyesi olarak Çarşı ve Hanlar bölgesindeki bir çok noktayı restore edip yenileyerek ayağa kaldırdık. Yenilenen bu tarihi mirasımız, aynı zamanda bölge esnafımız için güzel bir mekana dönüşüyor. Fidan Hanın zamana yenik düşen bölümünde yıkım çalışmalarını gerçekleştirdik” dedi.

Fidan Hanın, bölgedeki en önemli tarihi yapılardan birisi olduğuna dikkat çeken Başkan Dündar, “BTSO ile birlikte başlattığımız bu çalışma ile burası restore edilerek ayağa kaldırılacak. Restorasyonun tamamlanıp tarihi yapının ayağa kalkması, aynı zamanda bölge esnafının insanlara daha iyi şartlarda hizmet sunmasına da imkan sağlamış olacak. Buranın restorasyonu ile birlikte Fidan Hanın güzelliği de ortaya çıkmış olacak. Yapılacak kazı ve araştırma çalışmaları sonunda, Anıtlar Kurulunun onaylı projelerine göre hanın temellerini bularak, restorasyonu bu temeller üzerinde aslına uygun şekilde gerçekleştireceğiz.. Tarihi kalıntılar bulunduğunda muhafaza altına alınarak vatandaşlarımızın görüp ziyaret edeceği şekilde sergilenecek. Buranın restorasyonu ile birlikte bölge, yani, fidan han ve çevresi, tuz pazarı civarı ve çarşımız yeni bir görünüme kavuşacak. Fidan Han hak ettiği değere kavuşmuş olacak. Şimdiden Bursa’mıza Osmangazi’mize hayırlı olsun” diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181