Yıldırım'da tarihi 'Osmanlı Mahallesi' kurulacak!
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, eskiyi unutmadan, kültürel ile sosyal alanlarda şehre aidiyeti ve dayanışmayı sağlayacak hizmetler ürettiklerini vurgulayarak, "Mimari yapısı, giysileri, yemek kültürü ye insani ilişkileriyle 700 yıllık tarihin izlerini taşıyacak Osmanlı Mahallesi kuracağız" dedi. Canlı müze niteliğinde olacak Osmanlı Mahallesi'ni Değirmenlikızık'ta kuracaklarını vurgulayan Edebali, "Nasıl Cumalıkızık'ta 700 yıl boyunca bir köy yaşamı varsa bu da 700 yıl önceki insan ilişkilerini ve ticaret anlayışını hayata geçirecek bir proje olacak. 15 milyon liraya mal olacak bu çalışmanın projesi bitti, uygulamaya başlıyoruz. Oraya giden turistler 700 yıl önceki giyim kuşam, ticari anlayışla karşılaşacak. Mahallede üslup, nezaket nasıldı, orada da böyle bir proje yapıyoruz. 5 bin metrekareye yakın bir alanda konuşlandırılacak mahalleye Bursa evleri de yapacağız. Esnafın hangi ürünleri sattığını, birbirlerine nasıl hitap ettiğini, bir ahilik anlayışı içinde, temsili olarak yaşatacağımız bir mahalle olacak" diye konuştu.

Mahallede, Osmanlı dönemi kültürünü bugüne uyarlayacaklarını anlatan Edebali, "Geçmiş değerlerimizi, geleneklerimizi insanlarla paylaşacağız. Ticari anlayışımızı bugüne taşıyacağız. Bu projede tarih hocalarımız da var. O mahalleye girdiğinizde '500 yılöncesine gittim' hissine kapılacaksınız. Zamandabir yolculuk gibi olacak" dedi.

Yıldırım'ın vizyonunu değiştirecek projeleri gerçekleştirmek için gün saydıklarını da vurgulayan Edebali, "Şehrimize altın dönemini yaşatacağımız bu dönemde hem Uçemizin çehresini değiştirecek hem de şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın makus talihlerini yenmelerini sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Belediye, kentsel dönüşümle üç yıl sahada olacak

İlçeyi Türkiye'nin parlayan yeni yıldızı haline getirecek diğer projelerden de bahseden İsmail Hakkı Edebali, en iddialı oldukları projenin kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı. Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm hamlelerinden birini ilçede başlattıklarını söyleyen Edebali, "Kentsel dönüşüm projesi ile Yıldırım'ın kanayan yarası olan plansız ve çarpık yapılaşma yerini güvenli, modern ve konforlu konutlara bırakacak. Fiziki yapıların yanı sıra ilçeye kazandırılan mahalle konakları, gençlik merkezleri, kapalı pazar alanları ve parkların yanı sıra sosyal donatı alanları ile de dönüşümün sosyal boyutunu da gerçekleştiriyoruz. Mevlana ve Ulus mahallelerindeki 14,6 hektarlık alanın tapularını aldık. Planlama çalışmalarımızı tamamladık. Kentsel dönüşüm kapsamında 69 mahallemizle ilgili stratejik plan dahilinde tetkik ve tahkikler yaptık. İhtiyaçları tespit ederek, planlar oluşturup ilk aşamayı tamamladık. Bölge bölge hayata geçireceğimiz kentsel dönüşüm faaliyetleriyle Yıldırım için ortaya koyduğumuz 'İdeal Şehir Yıldırım' hedefi doğrultusunda önümüzdeki üç yıllık hizmet süremizi sahadageçireceğiz" şeklinde konuştu. Edebali, 35 hektarlık alan üzerine inşa edilecek Sular Vadisi Doğa Parkı ile de Karamazak, Piremir, Namazgah, Teferrüç, Umurbey ve Kurtoğlu mahallelerini cazibe merkezi htaline getireceklerini açıkladı.

YILDIRIMDA METRO YERALTINDAN GİDECEK


Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım ilçesi için planlanan metro hattını yer altından götürecek. Metro, Gökdere alanından başlayacak olup Şevket Yılmaz Hastanesi'ne kadar yer altından gidecek. Büyükşehir, bundan sonraki tüm raylı ulaşım yatırımlarını yer altına yapmayı hedefliyor.

Zehra Oruç / Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181