Bakan Kurum, 'Bursa'daki dönüşümü başarılı bir şekilde gerçekleştireceğiz'!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi programa katılmak ve bazı incelemelerde bulunmak üzere gittiği Bursa’da kentsel dönüşüm ve gündemdeki diğer konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bursa’da yapımı devam eden kentsel dönüşüm alanlarında incelemelerde bulunan Bakan Kurum, Yıldırım ilçesindeki riskli alan yapım şantiyesinde de inceleme gerçekleştirdi. Burada bir örnek daireyi gezen Kurum yetkililerden de bilgi aldı. Kurum, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Alanı'nın ardından ziyaret ettiği Osmangazi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin kentsel dönüşümüyle ilgili il ve ilçe belediye başkanlarıyla toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kurum, "Kentsel dönüşüm bizim için önemli. Kentsel dönüşümde yoğunluk artışıyla değil, mevcutta, yerinde dönüşümle, vatandaşımızın gönül esasına dayalı dönüşümle yapmak istiyoruz. Bu, çok önemli, yaptığımız dönüşümler tartışılır değil, gerçekten, herkesin, şehrin memnun olduğu projeler olmalı" diye konuştu.

İlçe belediye başkanlarıyla kentsel dönüşümle ilgili bazı kararlar aldıklarını belirten Kurum, şunları dile getirdi:
"Bu noktada ilçe belediye başkanlarımızla kararlar aldık. Şehrin silüetine zarar veren projelere ilişkin de süreç içinde gereken neyse bu yapılacak. İnşallah hep birlikte göreceğiz. Biz, geleceğimize, çocuklarımıza güzel şehirler bırakmak istiyoruz. Bu noktada biz yöneticilere bugün düşen görevleri de yerine getirmemiz gerekiyor. Bu manada zaten şehirde bir birliktelik var. Biz de bakanlık olarak bu birlikteliğe destek vereceğiz inşallah ve kentsel dönüşümü başarılı bir şekilde gerçekleştireceğiz.

Bunun dışında millet bahçesi noktasında şehirdeki eski stadyumumuzun olduğu yere millet bahçesi yapma konusunda bakanlıkla birlikte belediyemiz çalışacak ve inşallah sahadaki uygulamayı da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yapacak. Orada şehrin nefes alacağı, insanların tüm ihtiyaçlarını giderecek bir millet bahçesini, inşallah yakın zamanda gerçekleştiriyor olacağız"
 
”BU BİLİNCİ GENÇLERİMİZE AŞILAMAK ÖNEMLİ”
Osmangazi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde Sıfır Atık Projesi'nin yürütüldüğüne dikkati çeken Kurum, "Sıfır atıkla ilgili burada belediyemizin uygulamasını yerinde gördük. Bu da hayvan barınağında Türkiye'de ilk defa uygulanan bir proje. Burada gençlerimizle, arkadaşlarımızla atıklarımızı, hem doğal ortamda kompost haline getirdik hem de belediyemiz sağolsun bu atıklarla ilgili bir makine üretmiş. Hayvan besleyecek yem veriyor makine, çocuklarımızla birlikte sokak hayvanlarını besledik burada. Bizim için bu bilinci yerleştirmek, gençlerimize aşılamak çok önemli." ifadelerini kullandı.
 
”ŞEHİR MERKEZİNDE SOKAKLARI RAHATLATACAĞIZ”
Bursa programı sırasında Valiliği de ziyaret eden Bakan Kurum, geçtiğimiz günlerde değişikliğe gidilen otopark yönetmeliği hakkında da açıklamalarda bulundu. Burada yaptığı basın toplantısında, "Otopark Yönetmeliği"nin 15 Eylül'de yürürlüğe gireceğini hatırlatan Bakan Kurum, bundan sonra yapılacak her daire için bir otopark yapılacağını belirtti. Kurum, "Şehir merkezlerinde sokakları biraz daha rahatlatacağız. Artık sokak üzerinde değil, binaların altında, her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız." diye konuştu.

Yönetmelik kapsamında başka önemli kararlar da alındığını aktaran Kurum, şöyle devam etti:
"Ticari aks olan yerlerde, konut alanı dahi olsa bu alanlarda, hak sahibi isterse binada hiçbir plan değişikliği yapılmaksızın binayı katlı otopark yapabiliyor. Bu alanlarda da otopark ihtiyacını, plan değişikliği yapılmaksızın çözebileceğiz. Yine önemli bir karar, tüm kamu alanlarında ilgili kamu idaresinin onayıyla otopark yapabileceğiz. Otopark alanlarını, mevcut binaların veya bahçelerin altında yapabileceğiz. Bu da şehir merkezlerindeki otopark ihtiyacı adına önemli."

Yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 15 Eylül'den sonra yapılacak başvurular için yeni kuralların geçerli olacağına işaret eden Kurum, "Yönetmelik, 15 Eylül'den önce ruhsat başvurusu yapan, ruhsat işlemleri belediyede devam eden, imar durum belgesi almış başvuru sahiplerini ilgilendirmiyor. Onlar eski yönetmelikten faydalanabiliyor." ifadelerini kullandı.
 
”KİRLİLİĞE SEBEP OLAN HİÇBİR OLAYA İZİN VERMEYECEĞİZ”
İzmir'in Foça ilçesindeki deniz kirliliğine de değinen Bakan Kurum, "Bu olay, 31 Ağustos 2018'de gerçekleşti ve bakanlığımız, 80-100 kişilik bir ekiple olaya müdahale etti. 3 Eylül'de deniz kirliliğiyle ilgili problem, kontrol altına alındı. Kirlilik, yüzde 80-90 seviyesinde temizlendi." dedi.

Kurum, ekiplerin sahada temizlik çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık ince temizliğe geçilmiş durumda. İnşallah bir hafta, 10 gün içinde ince temizlik de bitirilip deniz, kullanılabilir hale gelecek. Buna ilişkin tespitleri de yaptıktan sonra duyurularımızı yapacağız. Bu kirliliğe sebep olan gemi araştırılıyordu. Biz, 23 gemiden numune aldık. Bu 23 gemiyle alakalı tespitleri TÜBİTAK-MAM (Marmara Araştırma Merkezi) laboratuvarına gönderdik. Bu laboratuvardaki gemiden alınan tespitlerle sahadaki tespitlerin bir gemiyle uyuşması söz konusu. Bu gemi, 29 Ağustos'ta Türkiye'ye giren Palau bayraklı, Harrier isimli, 38 bin 282 grostonluk bir gemi. Söz konusu gemi, söküm işlemi için ülkemize gelmiş. Ancak fuel oil yakıtını denize bırakmış ki bunun uydu görüntülerini paylaştık. Buna ilişkin, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile söz konusu gemiye 1 milyon 650 bin lira ceza söz konusu. Sahada bu kirliliği temizlemek için harcadığımız, yaklaşık 10-15 milyon lira tutarındaki bedel ki bu bedel de bakanlık tarafından hesaplanıyor, gemi sahibinden tahsil ediliyor. İlgililer hakkında da savcılık gerekli soruşturmayı yürütüyor."

Mavi bayraklı plajları artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerine de değinen Kurum, "Bu konuda, dünyada üçüncüyüz. İnşallah bu seviyeyi daha da artıracağız. Kirlilik veya kirliliğe sebep olacak hiçbir olaya müsaade etmeyeceğiz. Sorumlularıyla ilgili her türlü cezai işlemin gereğini yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181