'Bursa'daki dönüşümü hep birlikte göreceğiz'!

Bursa’da ulaşımdan altyapıya, spordan tarihi kültürel mirasa kadar her alanda önemli yatırımları hayata geçirdiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kente değer katacak yatırımlarla 2021 yılını da dolu dolu geçireceklerini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi’nin sadece bu yıla değil, kentin geleceğine damga vuracak en önemli projesi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin, bu yıl içinde büyük ölçüde şekilleneceğini anlatan Aktaş, “Proje kapsamında Kızılay, Merkez Bankası ve İşkur Binaları ile Bursalı Esiri Mehmet Efendi olarak bilinen 40’ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını saran 15 dükkanın yıkımı tamamlanmıştı. Bölgeye uygulanacak proje ile ilgili yarışma süreci sona erdi. Kamulaştırma süreçleri tamamlanan binaların yıkılmasıyla yılsonuna kadar tarihi bölge tamamen gün yüzüne çıkmış olacak” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM PROJELERİ BAŞLIYOR

Birinci derece deprem kuşağında olan Bursa’nın riskli yapı stokunu ortadan kaldırmak ve mimari açıdan kente değer katan yapıları için kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Aktaş, İstanbul Caddesi ve 75’inci Yıl Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projelerinin de startını vereceklerini kaydetti. Bursa’nın İstanbul’a açılan kapısı olan ancak plansız yapılar, düzensiz tamirhanelerle görüntü kirliliğinin yaşandığı İstanbul Caddesi’nin modern bir görünüm kazanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki Yeşilova Mahallesi 11514 ada 1 nolu parselde örnek bir dönüşüm projesi uygulayacaklarını söyleyen Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘kat karşılığı’ olarak ihalesi 21 Temmuz’da yapılan projede artık imalat başlıyor. İstanbul Caddesi’ni gerçek bir vitrin haline getirecek çalışmalara emsal teşkil etmesi beklenen proje 11 bin 269 metrekare alanda geliştirilecek. Toplam 73 bin metrekare inşaat alanına sahip, 6 bloktan oluşan projede, iki konut, iki ofis, iki de ticaret bloğu olacak. Projede toplam 118 adet ofis, 30 dükkan, mağaza ve farklı tiplerde tasarlanan 195 adet konut bulunuyor” dedi.

GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI

Zaman içinde yıpranan alanları iyileştirerek, depreme dayanıklı konutlarla güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Aktaş, Yıldırım’ın Yiğitler, Esenevler ve 75’inci Yıl mahallelerini kapsayan bölgede hak sahipleriyle anlaşmanın başladığını açıkladı. Toplam 6,19 hektar alanı kapsayan, üzerinde 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğunu belirten Aktaş, “3 bölgeden oluşan kentsel dönüşüm projesinin birinci bölgesinde, 9425 metrekare alanlı birinci etap yapılacak. Projenin uygulanacağı alanda halen 22 adet yapı ve toplam 62 hak sahibi bulunurken, zemin artı 7 kat olarak planlanan 3 blokluk projede toplam 133 daire yapılacak. ‘Vatandaşların gönlünü alarak, yaşadıkları yerlerde ve hızlı’ temel ilkesiyle Yiğitler, Esenevler ve 75’inci Yıl mahallelerinde hazırlanan dönüşüm modeli için anlaşmaya varılan hak sahipleriyle ilk imzalar da atıldı” şeklinde konuştu.

T2’DE SONA DOĞRU

Kenti demir ağlarla örme hedefleri olduğunu anlatan Aktaş, projelendirdikleri ancak son genel seçimlerin ardından yaşanan döviz türbülansı ve müteahhit firmanın bakanlığa yaptığı tasfiye talebi yüzünden inşaatın durduğu Kent Meydanı Terminal Tramvay Hattı’nın da yılsonuna kadar devreye alınmasının planlandığını aktardı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın, 11 istasyonlu, toplam 9 bin 445 metre uzunluğundaki Kent Meydanı - Terminal Tramvay Hattı İnşaatı Yapım İşi için açtığı ‘tamamlama işleri’ ihalesini kazanan firmanın, Eylül ayında çalışmalara başladığını hatırlatan Aktaş, “İhale kapsamında hat üstyapısındaki eksik ray kaynakları, raylarının gerdirilmesi, ayarlamaların yapılması, makas montajları, makas kaynakları, eksik imalatların tamamlanması, hat üzerindeki 9 adet üstgeçit istasyonun dış cephe kaplamaları, cam ve prefabrik kaplama işleri gibi tüm eksikliklerini tamamlama çalışmaları devam ediyor. Projenin yılsonuna kadar tamamlanması hedeflenirken, hattın sinyalizasyon ve elektrik işlerinin de bir an önce başlaması için düğmeye bastık. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak ayı oturumunun ikinci birleşiminde Kent Meydanı-Terminal arasına yapılan T2 Hattı’nın sinyalizasyon ve elektrik işleri için İller Bankası’ndan 120 milyon liralık kredi çekilmesine oybirliğiyle karar verildi” dedi.

KENT MERKEZİNE MODERN SPOR SALONU

Başta basketbol olmak üzere çeşitli spor etkinliklerine ve kültür organizasyonlarına ev sahipliği yapan, ekonomik ömrünü tamamlayan Atatürk Spor Salonu’nu Türkiye’ye örnek bir çalışmayla yenilediklerini söyleyen Aktaş, “1972 yılında hizmete açılan spor salonuyla birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait birimler ve yüzme havuzunun da yer aldığı 18 dönümlük alan, modern dönüşümle yeniden inşa edilecek. Yenileme sonrası açığa çıkacak kısım ise salonun hemen yanı başında bulunan 42 dönümlük Millet Parkı’yla bütünleştirilecek. Uygulanacak proje, Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ve Türkiye genelinden 500’e yakın mimarın ter döktüğü yarışma ile belirlendi. Haziran ayında yapılması planlanan ihalenin ardından inşaata hemen başlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

GÖKDERE’YE MİLLET BAHÇESİ

Bu dönem 1,5 milyon metrekareden fazla düzenlenmiş yeni yeşil alanı Bursa’ya kazandırmayı hedeflediklerini açıklayan Aktaş, “Eski stadyum alanına yapılan Millet Bahçesi ve Vakıf Kent Parkı’nın ardından Toplu Konut İdaresi işbirliğiyle Gökdere’ye de yeni bir millet bahçesi kazandırıyoruz. Yaklaşık 210 bin metrekare alanı kapsayan ve 165 bin metrekare inşaat alanına sahip projede yapım ihalesi için hazırlıklar sürüyor. Uygulaması TOKİ tarafından yapılacak Gökdere Millet Bahçesi Projesi’nde; çocuk parkı, millet kıraathanesi, açık çarşı, açık otopark, mescit, bisiklet yolları, yeşil alanlar, piknik alanları, dere boyu oturma alanları ve pergola alanları yer alacak” şeklinde konuştu.

YATIRIMLAR HIZ KESMİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, 2020 yılının ağırlıklı olarak pandeminin gölgesinde geçtiğini ve hastalığın halen etkisini sürdürdüğünü belirterek, bir taraftan sosyal desteklere, diğer taraftan da yatırımlara devam ettiklerini söyledi. Bursalılar’ın yıllardır konuştuğu Hanlar Bölgesi’nin etrafının açılması projesinde bu yılsonuna doğru önemli bir mesafe alınacağını dile getiren Başkan Aktaş, “Ulaşımdan spora ve kentsel dönüşüme kadar her alanda yaşanan dönüşümü hep birlikte göreceğiz” dedi.

Serhat Tezcan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181