Bursa kentsel dönüşüm projeleri ile yenileniyor!
Bursa'da depreme dayanıksız yapı stokunu ortadan kaldırmak için düğmeye basan Bursa Büyükşehir Belediyesi; spor tesisi, sosyal donaü alanı, park ve yeşil alan için 7 yılda 2.000'i aşkın riskli binayı yıkarken, 0,50 emsal artışı uygulaması ile kentsel dönüşüm hız kazandı. Büyükşehir Belediyesi, şehrin çeşitli yerlerdeki kentsel dönüşüm projeleri ile Bursa'nın vitrinini de yeniliyor. Büyükşehir Belediye Meclisinin dönüşüm alanlarında emsal artışını öngören kararı ile il genelinde riskli binalar tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması hâlinde 0,50'ye kadar emsal artışı izni getirildi. Uygulamanın ilk örneği ise Nilüfer ilçesi sınırlarında bulunan ve 1999 depreminden sonra ciddi sıkıntıların yaşanan Nilüfer Sitesi'nde hayata geçti. Site sakinlerinin kendi istekleriyle kentsel dönüşümhareketi başlatan 180 daireli sitede bütün binalar yenilenirken 18 dönüm içerisinde daha önce 5.600 m2 olan yeşil alan miktarı da 14 bin m2ye çıkarılacak.

Hizmetlerle kentsel dönüşüm 
Bursa'da kentin merkezinden geçen ve Uludağ eteklerinden aldığı suyu ova ile buluşturan Cilimboz Deresinin yatağına yıllar önce yapılan ve her şiddetli yağmurda su baskını tehlikesi yaşayan 42 binanın kamulaşürılarak yıkılması ile bir taraftan riskli yapı stoku ortadan kaldırılırken, diğer taraftan bölge ayrıcalıklı bir park ve rekreasyon alanına kavuşmuş oldu. Ayrıca kent merkezinde yoğun yapılaşma nedeniyle sosyal donaü alanından mahrum kalan birçok mahalle, kamulaştırma yoluyla sosyal donatı alanlarına kavuşturuldu.

Eski okullar yenileniyor
Büyükşehir Belediyesi için önemli dönüşüm alanlarından biri de yıpranmış, sosyal donaü alanlarından mahrum eski okul binaları. Bu kapsamda depreme dayanıksız olduğu belirlenip, tamamen yıkılan Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesinde inşaatlar hızla sürüyor. Yine yıkılan Zafer Okullarım modern bir eğitim kompleksine dönüştüren inşaat çalışması da tamamlanma aşamasına geldi. Bunun yam sıra Demirtaşpaşa İlkokulu ile Elmasbahçeler Ortaokulunda da eski binalar yıkıldı, çevresindeki binalar da kamulaşürıkrken, modern okul binalarının inşaatına ise önümüzdeki günlerde başlanacak. Cilimboz Deresi'nde riskli yapı kalmadı. Yenilenen Nilüfer Sitesi'nde 5.600 metrekare olan yeşil alan miktarı 14 bin metrekareye çıkarılıyor.

Tabakhaneler bölgesine prestijli proje
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belli bölgelerde Bursa'ya büyük prestij katacak dönüşüm projeleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bunlardan en önemlisi kenün merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak duran Sıcaksu - Tabakhaneler Bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Bilindiği gibi buradaki dericüeri tasfiye ettik ve alanın büyük bir kısmını da temizledik. 98 bin metrekarelik alanın Bursa'nın en prestijli bölgesi olması için uzun süredir çalışıyoruz. Bu bölge için son geliştirdiğimiz proje buranın termal bir kür merkezi olmasına yönelik. Böyle bir tesis hem yapıldığı alana değen katacak hem de Bursa'yı termal turizm açısından da bir adım öne geçirecek" dedi.

Türkiye Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181