Nilüfer sitesi kentsel dönüşümde ilk adımı attı!
Nilüfer İlçesi sınırlarında bulunan ve 1999 depreminden sonra ciddi sıkıntıların yaşandığı Nilüfer Sitesi sakinlerinin gayretleriyle çalışmalarına başlanan kentsel dönüşüm uygulamasında yıkım başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Nilüfer Sitesi’nin eski binalarının yıkılması öncesinde yaptığı konuşmada, Bursa’da örnek bir uygulamanın gerçekleştirildiğini vurguladı. Kendi istekleriyle sitede kentsel dönüşüm hareketi başlatan Nilüfer Sitesi sakinlerine destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Nilüfer Sitesi sakinleri, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından, 16 yıldır deprem korkusuyla yaşadı. Bursa ve Marmara Bölgesi’nin deprem kuşağında olması en büyük sıkıntılardan… Bizler her zaman ‘önce insan, önce insan hayatı’ diyoruz. Canlar gidince hangi yönetici çıkıp bunun hesabını verebilecek, kim nasıl sorumluluk alacak? Bu yüzden önceden önlem alınmalıdır. Problemler zamanında çözülmeli” dedi.

“Nilüfer Sitesi sakinlerini kurtarmak için altın vuruş…”
Nilüfer Sitesi sakinlerinin, kendi çabalarıyla hayatlarını kurtarmak için yoğun gayret gösterdiklerini belirten Başkan Altepe, “Nilüfer Sitesi sakinleri, yıllardır korkusuyla yaşadıkları depreme dayanıklı binalarda oturmak için her türlü tedbiri alıp, yoğun emekle bu projeyi başlattılar. Bizler de destek olmalıyız. 180 daire, sağlıklı binalarda yaşamalı. “Ölen öldü kalan sağlar bizimdir” deme hakkımız yok. Bursa’da bu uygulama dönüşüm gerektiriyordu. Nilüfer Sitesi’nin çabasıyla gerçekleştirilen bu proje, hem Bursa’da hem de Marmara ve Türkiye’deki tüm deprem bölgeleri için örnek. Bizler de kendi hayatlarını kurtarmak için çabalayan bu insanlara destek olalım. Bu bir ‘altın vuruş’ diyorlar. Evet, Nilüfer Sitesi sakinlerini kurtarmak için altın vuruş…” diye konuştu.

“Bursa, dünya kenti olacaksa, önce siteler yenilenecek”
Başkan Altepe, Bursa’yı sevenlerin bu sevgiyi göstermeleri gerektiğine işaret ederek, “Bursa’da büyük ihtiyaç olan 0,50 emsal artışı uygulamasına destek olan herkese teşekkür ediyorum. Farklı yorumlar yapıldı ama buna gerek yok. Bizler araştırdık, bu uygulamadan daha iyisi yok. Daha önce oteller için uygulamasına başlanan 0,50 emsal artışının sitelerde de uygulanması gerekiyordu, çok araştırdık, çok değerlendirdik ve sonuçta meclisten de karar çıktı. Zamanında, Bursa’nın turizm kenti olmasını istiyorduk ama bunun için yeterli otel yoktu. 0,50 emsal artışlı uygulamasının ardından, yani 2007 yılından bu yana Bursa’da 5 yıldızlı oteller yapıldı ve doluyor. Aynı uygulama şimdi sitelerde de yapılacak. Bursa, dünya kenti olacaksa, önce siteler yenilenecek” şeklinde konuştu.

“Rant yok, önceliğimiz insan hayatı”
Başkan Altepe, kentsel dönüşümde rant odaklı eleştirilere de değindiği açıklamasında, “Bursa kazanıyor. Nilüfer Sitesi’nin adım attığı uygulama güzel ve örnek bir çalışma. Kimseye rant tanımıyoruz. Sadece insanların hayatı bizim için önemli. Tek rant, site sakinlerinin sağlıklı konutlarda yaşamalarıdır. Bu yüzden Nilüfer Sitesi’ne destek oluyoruz. Nilüfer Sitesi örnek olacak” dedi.

Emeğin gururu
Nilüfer Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Onan da heyecanla çalışmalarını anlatarak, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, her zaman bize destek oldu, çok teşekkür ediyoruz. Nilüfer Sitesi, 5 ayrı parselden oluşuyor. Bu 5 ayrı parselde yaşayan site sakinleri olarak birleşip 2,5 yıl önce, sitemizin yenilenmesi, dayanıklı ve sağlıklı hale gelmesi için yola çıktık. Çok emek verdik, çok uğraştık. Burada çoğumuz emekli ve durumu belli olan insanlarız. Deprem korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Bu süreçte sitenin ilk gününden bu yana burada yaşayan sakinlerden kaybettiklerimiz de oldu. Şimdi sitemiz yenilenecek çok mutluyuz” dedi.
Site sakinlerinden Necmettin Ayhan, sevincini dile getirerek projeye destek olanlara teşekkür etti. Bu yıl vefat eden site sakini İsmail Kılıç’ın kızı Aysel Şahin de babasının sitenin yenilenmesini çok istediğini ancak göremediğini, annesinin ise sitenin sağlıklı hale geleceğinden ve emeklerin karşılığını bulacağından dolayı çok mutlu olduğunu anlatarak, Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

180 daireden oluşan Nilüfer Sitesi’nin yenileme projesi kapsamında, 4 bin m2 taban alanında 6 blok ve işyerinden oluşan site ve çevresinde toplamda yaklaşık 70 bin m2 yeşil alanın olacağı belirtildi. 18 dönüm içerisinde daha önce 5600 metrekare olan yeşil alan miktarının da 14 bin metrekareye çıktığı ifade edildi. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, site sakinleriyle birlikte yıkımı başlattı.

Emsal Artışı ile kentsel dönüşüm
Bursa’daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dönüşüm alanlarında emsal artışını öngören kararı ile il genelinde riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50 ye kadar emsal artışı izni getirilmiştir. Bu karar, sadece risk altında bulunan ve içinde oturanların bulunduğu yapılar için geçerli olacaktır. Çünkü, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun uygulama yönetmeliğinin 3. maddesinde; “Riskli yapı tespiti; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan yapılar ile hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılar hakkında yapılır. İnşaat halinde olup ikamet edilmeyen yapılar ile metruk olması veya bir kısmının yıkılması sebepleriyle yapı bütünlüğü bozulmuş olan yapılar riskli yapı tespitine konu edilmez” deniyor. Böylece riskli bulunan mevcut yapı stoğu güvenli yapılara dönüşecek, insanların içinde daha güvenli ve huzurlu yaşayacakları deprem dayanıklı sağlıklı yapılaşmalar meydana gelecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181