'Yıldırım kentsel dönüşüm çalışmaları ile 100 yıllık çehresini yeniden belirleyecek'!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 2013'te riskli alan edilen 150 bin kişinin yaşadığı 6 mahalledeki yeni planı onayladı. Dönüşümün başladığı bölgede ilk daireler 2018 yılında teslim edilecek. Yıldırım Belediyesi ayrıca 69 mahallede 3 bin 200 hektar planlanabilir alanda bin 125 hektarlık kentsel dönüşüm yapacak.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 700 bin nüfuslu ilçedeki değişimi Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Göreve geldiklerinde 100 projeyi hayata geçirme sözü verdiklerini hatırlatan Edebali, projelerin yüzde 70'ini tamamladıklarını vurguladı. Şehircilikte "Kontrollü büyüme" felsefesiyle Yıldırım ilçesinin 100 yılını inşa etmeye başladıklarını belirten Edebali, ilçe genelinde 69 mahallede 3 bin 200 hektar planlanabilir alan, bin 125 hektar da kentsel dönüşüm alanı bulunduğunu kaydetti. Edebali; "Şehri ​dönüştürürken, sağlık, eğitim alanlarında 100 yıllık nüfus projeksiyonuyla hareket ediyoruz. Sağlık, ticari, bisiklet yolları, sosyal donatı alanları hepsi mevcut" dedi.

Çalışmalarda vatandaşla uzlaşma sağlanıyor
Kentsel dönüşüm anlayışını gönüllülük üzerine kurduklarını belirten ismail Hakkı Edebali, "Yıldırım'da riskli yapı olarak tespit edilip vatandaşlarla uzlaşılarak yıkılan konut 865, yapılan konut sayısı bin 726 adet. 3 yılda kamulaştırma bedeli 40 milyon 392 bin lira. Bu bedel Yıldırım Belediyesi'nin son 23 yılda kamulaştırmaya ayırdığı 60 milyon 448 bin 385 TL'nin yaklaşık yüzde 70'ine karşılık geliyor" dedi. Edebali, kentsel dönüşüm çalışmalarının vatandaşlara doğru anlatılması için inşa ettikleri Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi ile ilgili de bilgi verdi. Merkezin bünyesinde; kentsel tasarım ofisi, çok amaçlı salon, toplantı salonu, sergi alanı, medya odası, Ar-Ge gibi birimleri yer alıyor. Vatandaşlar kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili akıllarına takılan tüm soruların yanıtlarını bu merkezde bulabiliyor. Bölgeleriyle ilgili hazırlanan projelerin maketlerini görme imkanı buluyor.

150 bin kişilik alanı etkileyecek
Dönüşümün önemli bir ayağı olan Arabayatağı, Ulus, Yavuzselim, Mevlana, Çınarönü, Hacivat olmak üzere 6 mahalleyi kapsayan 450 hektarlık alanda 150 bin kişinin yaşadığına işaret eden İsmail Hakkı Edebali: "6 mahalle, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Bu bölgedeki insanlarımız alım, satım, tadüat yapamadılar. Planların onaylanması Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yetkisindeydi. 12 bin 192 hanede 150 bin insanımızın yaşadığı alanda tüm planlar bakanlık tarafından onaylandı. Artık bu bölgede yeni bir hayat başlayacak" dedi. Dönüşümle birlikte yeni bir şehir kurulacağını ve burada yaşayanların modern kent yaşamına kavuşacağını anlatan Edebali, kişi başına düşen yeşil alanın arttığını, tüm alanın yüzde 26'sın yol ve otopark alanı olarak ayrıldığını söyledi. Mevlana'da 850 dairelik inşaatın başladığını hatırlatan Edebali, 2018 Temmuz ve Ağustos aylarında biten daireleri uzlaşma sağlanan vatandaşlara anahtar teslimi vereceklerini duyurdu. Başkan Edebali, ayrıca Değirmenönü, Karapınar, Teferrüç, Ortabağlar, Güllük, Mimarsinan, Yediselviler, Sıracevizler, 152 Evler, Beyazıt, Esenevler, Yiğitler, Şükraniye, Vatan, Ertuğrulgazi, Sinandede, Eğitim, Yenimahalle ve Kaplıkaya mahalleleri ile Ankara yolu güzergahında da dönüşüm yapılacağını duyurdu.

Esra Özarfat / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181