İşte TOKİ İçkale Vadisi projesinin detayları!
Terör olayları nedeniyle zarar gören Diyarbakır'ın Sur ilçesi yenileniyor. TOKİ tarafından başlatılan İçkale Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi ile ilçede bulunan tarihi ve kültürel açıdan değerli yapıların korunmasıyla, bulundukları bölgenin çevre dokusunun yenilenmesi ve düzenlenmesi amaçlanıyor. Proje, bölgenin özelliklerini tüm güzelliğiyle ortaya çıkaran açık alanları ve ekolojisine özgü karakteristik düzenlenmeleri kapsıyor.

FARKLI ÖZELLİKLİ AÇIK VE YEŞİL ALANLAR
2017 yılının sonuna kadar tamamlanması hedeflenen Sur'un yeniden imarında, peyzaj projeleri TOKİ tarafından uygulanacak. 150 bin metrekarelik alanda aşamalı olarak yapılacak rekreasyon alanlarının ilk etabı olan İçkale Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi kapsamında yaklaşık 35 bin metrekare açık alan düzenlenecek. Açık alan düzenlemelerinde, 13 bin metrekare çim alan, 8 bin metrekare bitkisel kompozisyon alanı, 3 bin metrekare çim derzli doğal bazalt ve ahşap zeminli oturma seyir terasları uygulanacak. 500 metrekare alanda yansıtma havuzu, geriye kalan alanlarda ise, klasik ve modern biçimlerdeki bazalt parke ve bazalt plak kaplamalar ile ana yaya arterleri - gezinti yolları yapılacak. Sur'un tarihi ve ekolojik dokusuna uygun bir şekilde planlanan peyzaj projesinde kullanılacak doğal formlu bazalt kayalar, tematik bitkisel düzenlemenin ana bileşeni olarak tercih edildi.

YÖREYE ÖZGÜ AYRINTILAR
Bitkisel tasarımın içerisinde yer alacak ağaçlar da yörenin çevre özelliklerine uygun türler arasından seçildi. Alanda oluşturulacak bitkisel kompozisyon içerisinde yer alacak ağaçların, özellikle yaz aylarında, alana gelecek yoğun ziyaretçi kitlesi için gölgelik alanlar sunma kabiliyetine sahip olması amaçlandı. Ayrıca ağaçların insan ölçeğinde manzara görüş açısını engellememesi için yüksek tijli olmasına ve bulundukları tarihi mekanlarla özdeşleşebilecek anıt ağaç* niteliğini taşımasına dikkat edildi.

İNCE YAKLAŞIMLAR
Yapımına başlanan İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi, pek çok ayrıntı içeriyor. Ana yaya arterleri ve gezinti parkurları, görme ve bedensel engelli kişilerin de zorlanmadan erişebilecekleri yapıda ve bütünüyle yaya dostu olacak nitelikte. Alanın yeniden düzenlenmesinde sadece tarihi yapılara değil, mevcut ağaçlara ve arazinin doğal yapısına zarar verilmeyecek. Kaçak yapılardan arındırıldıktan sonra gün yüzüne çıkan ve proje alanına ayrıca bir karakter kazandıran dik kayalık bölge, özel olarak korundu, İçkale Vadisinin sahip olduğu tarihi ve doğal dokuyu en iyi yansıtacak şekilde iki özel noktada, derinliği çok az olan yansıtma havuzları yapılacak. Havuzlar, proje alanında yüzeye çıkan ve kesintisiz olarak akan bir kaynak su ile beslenecek. Kaynak su, yeşil alanların sulanması için de ayrıca depolanabilecek.

TARİH DOĞA VE KENT BİLİNCİ
İçkale Vadisi, Diyarbakır bütünü içerisinde, kentin kimlik özelliklerinin bundan sonraki süreçte de korunarak geleceğe taşınması bağlamında, tarihsel bilinci ve kentsel kimliği ön planda tutan bir yaklaşım benimsenmek suretiyle tasarım konusu edildi. Proje, alanın sunduğu doğal ve tarihi veriler ışığında. Var olan değerleri ortaya koymak, anlamlandırmak ve en yalın şekliyle kent yaşamına sunmak temel ilkeleriyle tasarlandı. Dicle Vadisi'nin en özel parçası konumundaki İçkale'yi yeniden gün yüzüne çıkartacak olan proje ile TOKİ, kentin sahip olduğu tarihi, kültürel ve ekolojik özellikleri ortaya koyarak farkındalık oluşturmayı da amaçlıyor. Yoğun ve çeşitli ziyaretçi kitlesi için işlevsel ve yenilikçi çözümler sunan, aynı zamanda sistemin sürdürülebilirliğini destekleyen bu proje ve devamında uygulanacak etapla birlikte TOKİ, yerel değerlerin ön plana çıkarıldığı, koruma ve kullanma dengesinin gözetildiği ekolojik açılımlara sahip olan ve Diyarbakır'ı tüm değerleri ile birlikte gelecek nesillere taşıma iddiasında bulunan önermeler getirmeyi hedefliyor.

TOKİ Haber Dergi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181